Contact met Vaartland.nl

 

Achteraf tol betalen als je op de nieuwe A24 gaat rijden!

Vaartland.nl Gert Jan
19 juni 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Tol betalen in Nederland, misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar op sommige plekken betaal je tol. Als je met je occasion de Westerscheldetunnel gebruikt of de Kiltunnel, dan moet je tol betalen. 

Eind dit jaar komt er een tolweg bij. De nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A15 bij Rozenburg en de A20 tussen Maassluis en Vlaardingen. 

Je betaalt deze tol alleen niet voordat je gebruikt maakt van de nieuwe snelweg, maar achteraf. In deze blog vertellen we je meer over de kosten en hoe je achteraf kan betalen.

 
 
 
 
 

Tol betaal je achteraf (tol betalen)

Vanaf eind 2024 wordt de A24 in Nederland een tolweg, waarbij een elektronisch tolsysteem wordt ingevoerd.

Dit betekent dat bestuurders geen fysieke tolpoortjes hoeven te passeren.

In plaats daarvan worden er kentekenregistratiecamera's geplaatst bij de in- en uitgangen van de tolweg, die automatisch de kentekens van passerende voertuigen registreren.

Je kan o.a. betalen via automatische incasso. Bestuurders moeten hun voertuig eenmaal registreren bij een tolheffingsbedrijf, waarna het verschuldigde tolbedrag automatisch van hun rekening wordt afgeschreven.

Je kan ook een tegoed op een app of iets dergelijks zetten. Ook kan je achteraf zelf de tol betalen, dit kan je dan doen via de website van e-tol.nl.

 

Hoeveel tol betalen?

Voor zware voertuigen moet je €8,70 betalen. Voor lichte voertuigen betaal je €1,45. Door camera's die de kentekens waarnemen kunnen de voertuigen herkend worden die de snelweg gebruiken. 

Het systeem wordt ook ingevoerd bij het verbrede stuk van de A15 bij Arnhem, dit moet overigens nog aangelegd worden. Bij de Westerscheldetunnel, waar nu ook tol betaald wordt, zal waarschijnlijk geen gebruik gemaakt gaan worden van deze manier van tol betalen.

Tolweg

Tol al bekend van vakanties Frankrijk

Veel Nederlanders zijn al bekend met het concept van tolwegen vanwege hun vakanties in Frankrijk. Frankrijk heeft een uitgebreid netwerk van tolwegen, bekend als "autoroutes," waar bestuurders tol moeten betalen om gebruik te maken van bepaalde wegen.
 
Deze tolwegen zijn vaak goed onderhouden en bieden een snelle en efficiënte manier om lange afstanden af te leggen.
 
In Nederland zijn tolwegen nog relatief zeldzaam, maar met de introductie van tol op de A24 zullen Nederlandse automobilisten een systeem tegenkomen dat vergelijkbaar is met wat ze in Frankrijk gewend zijn.
 
Dit kan de overgang vergemakkelijken en zorgen voor meer begrip en acceptatie van tolheffing binnen Nederland.
Hoewel tolwegen vaak als een extra kostenpost worden gezien, waarderen veel Nederlanders de goed onderhouden en snelle routes die tolwegen in Frankrijk bieden.
 
Ze zorgen voor minder verkeersopstoppingen en een comfortabelere rijervaring.
 

Wegenbelasting in plaats van tol

In Nederland betalen automobilisten momenteel wegenbelasting, wat een vast bedrag is dat afhankelijk is van het type voertuig en het gewicht.
 
Deze belasting wordt gebruikt voor het onderhoud van wegen en infrastructuur. Vanaf eind 2024 zal de A24 een tolweg worden.
 
Tolheffing zorgt ervoor dat de kosten direct worden gekoppeld aan het gebruik van de weg, waardoor regelmatige gebruikers meer bijdragen dan incidentele rijders.
 
Dit systeem, bekend van in landen zoals Frankrijk, kan leiden tot een meer rechtvaardige en efficiënte manier van wegenonderhoud en financiering
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl