Contact met Vaartland.nl

 

Vakantiefiles vermijden in Europa? Lees nu onze handige tips!

Vaartland.nl Jelle
17 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Genieten van je vakantie, dan wil je files natuurlijk vermijden

Voor velen is het vanaf mei alweer aftellen naar de zomer en dat betekent vakantie! Een goed voorbereid mens telt voor 2 dus je zorgt dat alles op orde is. Je zorgt dat de auto in orde is, de caravan gereed en de route in de navigatie is ingevoerd. Maar wat doe je met alle files die je onderweg kan verwachten. Hoe bereidt je jezelf daarop voor? En wat doe je om de drukste reisdagen te vermijden.

 

 

Niet iedereen kan op zondag of doordeweeks vertrekken, want veel vakantieplekken worden verhuurd van zaterdag tot zaterdag. Dus je offert geen dag vakantie op om een file te vermijden. Voor deze mensen luidt het advies om in de voormiddag vanaf 9 uur te vertrekken, of zelfs nog later, rond het middaguur. Veel organisaties raden af om ’s nachts te gaan rijden. “Deze vakantiegangers komen na vertrek aan op de knelpunten in het zuiden op het moment dat spits begint en de files zich al aan het vormen zijn”. Je sluit dan dus letterlijk achteraan in de rij.

 

Vaartland file blog

 

App

Wat handig is, download verschillende apps waarbij deze je up-to-date houden van de actuele verkeersfiles. ANWB Onderweg is een handige app waarbij vakantie in eigen land je erg kan helpen. Wegwerkzaamheden, files en ook heel handig; de actuele benzineprijzen waarbij je kan checken waar deze het goedkoopst is. Voor het buitenland zijn flitsmeister en google maps de meest actuele. Flitsmeister houdt alle flitsplaatsen en trajectcontroles in de gaten. Google Maps is de grootste aanbieder als het gaat om real time files in heel Europa. Een must als je op reis gaat. WAZE app is een goed alternatief voor op je iPhone en Android telefoon. In de app krijg je alternatieve routes aangeboden op basis van je mede gebruikers die automatisch aangeven als zij in de file staan. Deze app is momenteel een van de grootste in andere landen in Europa (Spanje, UK, Italië etc.).

Let op; zorg dat je een oplaad kabel in je auto hebt voor je telefoon, want dergelijke apps vreten batterij. Ook is het handig om je buitenland bundel te controleren, maar tegenwoordig biedt bijna elke provider een ruime internet bundel in Europa.

Frankrijk

Parijs is een van de bekendste knelpunten voor reizigers die met de auto richting het zuiden reizen. Door de Franse hoofdstad te omzeilen maak je de reisroute een stuk langer, maar hierdoor kan je wel veel tijd besparen. Zo kan je richting Bordeaux een alternatief via Arras-Amiens-Rouen-Le Mans. De zuidelijke route richting Marseille verloopt via het alternatief Arras-Reims-Troyes-Dion. Wie de traditionele ‘Autoroute du soleil’ neemt, kan er zeker van zijn dat je aansluit in de file. Zeker rond Lyon. Een alternatief hiervoor is de A20 richting Toulouse.

Duitsland

Wie besluit naar of via Duitsland te rijden moet tegenwoordig rekening houden met veel wegwerkzaamheden oftewel ‘Baustellen’. De Autobahn 3 & 9 is een bekende route richting Munchen waarbij de laatste jaren veel gewerkt wordt. Hou rekening met langere stukken waarbij de snelheid aangepast moet worden. Bij Baustellen in Duitsland is het risico op flitsers zeer groot. Waarbij de onbeperkte snelheid op de rest van snelwegen vaak een genot is, is het raadzaam wanneer een beperkte snelheid staat aangegeven, deze ook op te volgen.

Wij hebben hieronder verschillende data aangegeven welke je het beste kan vermijden als dit mogelijk is voor de verschillende landen. Mocht je geen alternatief hebben, zorg dan dat je goed voorbereidt op weg gaat met voldoende eten en drinken. Goed vermaak in de vorm van spelletjes of een film op de iPad voor de kinderen is ook geen overbodige luxe. Veel series zijn tegenwoordig te downloaden vanaf Netflix of andere streamingsdiensten.

Frankrijk

Alle zaterdagen in julie en augustus worden druk op de wegen in Frankrijk. Zeer druk wordt het rond de zaterdagen 13, 20 en 27 juli, 17 en 24 augustus. De bekende ‘Zwarte zaterdagen’ zijn 3 en 10 augustus, voornamelijk richting het zuiden.

Duitsland

In Duitsland is het eigenlijk de hele zomer druk. Vooral op de snelwegen A3, A5, A8 en met name de ring A99 rond Munchen kan het druk worden. De weekenden vanaf half juli t/m half augustus kunnen als druk worden bestempeld.

Zwitserland

In de zomerperiode is vertraging voor de Sint Gotthardtunnel niet te vermijden. Zeker op vrijdagmiddag en zaterdagohtend staat het til vanwege vertrekkend verkeer. Op zondag is het de hele dag druk door terugkerend verkeer. Het verkeer wordt met verkeerslichten geregeld om te voorkomen dat er files in de 17 kilometer lange tunnel ontstaan.

Italië

In Italië is het vooral bij de verschillende passen drukte waarbij je filevorming kan verwachten. Veel mensen die naar het Gardameer trekken zullen bij de bekende Brennerpas vanuit Oostenrijk te maken krijgen met vertraging. Hou rekening met dat je ruim voor de Brennerpas een stop maakt. Eenmaal bij de Brennerpas stopt iedereen voor pauze en zal je pas in Italië weer een fatsoenlijk pauzemoment kunnen inlassen.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl