Contact met Vaartland.nl

 

Alles wat je moet weten over sneeuwkettingen

Vaartland.nl Jelle
30 december 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Hier in Nederland zal je ze niet zo snel nodig hebben maar wanneer je met de auto op wintersport gaat is de kans aanwezig dat je sneeuwkettingen om je auto moet leggen. Bovendien is het in een aantal landen verplicht om deze kettingen bij je te hebben wanneer je er in de winter met de auto rijdt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet voldoende om een sneeuwketting aan te schaffen op basis van alleen de bandenmaat van de auto. In deze blog vertellen we je precies waar je op moet letten bij het aanschaffen van sneeuwkettingen.

Bandenmaat

Sneeuwkettingen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Een ketting past meestal op verschillende bandenmaten, maar omdat veel moderne auto’s vaak weinig ruimte hebben in de wielkast betekent het niet direct dat elke sneeuwketting met die bandenmaat ook echt op je auto past. Autofabrikanten geven in het boekje aan of er standaard sneeuwkettingen op de banden geplaatst mogen worden. Bij veel moderne auto is er maar weinig ruimte in de wielkast of lopen er leidingen die kapot kunnen gaan wanneer er een standaardsneeuwketting wordt gemonteerd.

 

Bekijk aanbod sneeuwkettingen van Autovoordeelshop

 

Loopvlakkettingen

Wanneer je in het bezit bent van een auto met erg weinig ruimte in de wielkast dan is het waarschijnlijk nodig om zogeheten Loopvlakkettingen aan te schaffen. Deze loopvlakkettingen liggen (zoals de naam al zegt) alleen over het loopvlak van de band en komen dus niet achter het wiel te liggen. Loopvlaksneeuwkettingen zijn wel vaak een stuk duurder dan standaard sneeuwkettingen.

Type Auto

Naast de bandenmaat moet je bij de aanschaf van sneeuwkettingen ook kijken naar het type auto dat je rijdt. Zo moet je zwaardere kettingen met dikkere schakels aanschaffen wanneer je bijvoorbeeld in een SUV rijdt. De dikkere schakels voorkomen dat de kettingen vast blijven zitten in het profiel van de banden en zijn stevig genoeg om het grote gewicht van een suv en 4x4 te dragen

Sneeuwketting kopen? Gebruik een Sneeuwkettingenconfigurator

Om er zeker van te zijn dat je passende sneeuwkettingen voor jouw bandenmaat én jouw auto vindt, kan je het beste gebruik maken van een sneeuwkettingenconfigurator. In zo’n configurator vul je de gegevens van je auto in ( Merk, Model, Bouwjaar en Bandenmaat ). Vervolgens komen alle sneeuwkettingen naar voren die niet alleen om je banden passen maar ook geschikt zijn voor jouw auto. Autovoordeelshop.nl heeft zo’n configurator waardoor je gemakkelijk de juiste kettingen voor jouw auto kan vinden.

sneeuwkettingen blog vaartland

Tips voor het monteren van je sneeuwkettingen

Het kan lastig zijn om sneeuwkettingen om de banden van je auto te leggen. Zeker wanneer je dit nog nooit gedaan hebt en plotseling op een berg met winterse omstandigheden staat. Om niet voor verrassingen te komen staan wanneer je midden in de sneeuw je sneeuwkettingen om moet leggen is het handig om, voordat je weggaat, alvast een keer te oefenen met het monteren van de sneeuwkettingen. In veel wintersportlanden zijn sneeuwkettingen verplicht om bij je te hebben. Met bordjes staat vervolgens aangegeven waar je ze in het land moet gebruiken. Pak je sneeuwkettingen altijd als laatste in zodat je (mocht je ze nodig hebben) niet eerst allerlei spullen uit de auto hoeft te laden om bij je sneeuwkettingen te kunnen.
Gebruik bij het monteren van de sneeuwkettingen stevige handschoenen die niet te dik zijn zodat je nog goed kan voelen wat je precies aan het doen bent. Daarnaast is het fijn als het lange handschoenen zijn zodat je kan voorkomen dat je jouw dure winterjas vies maak of beschadigd tijdens het monteren van de kettingen. Het kan ook handig zijn om een matje mee te nemen zodat je niet met je kleren in de sneeuw hoeft. Als je geen matje bij je hebt kan je ook één van de automatten gebruiken.

Op welke wielen moet je de kettingen monteren?

Sneeuwkettingen worden verkocht per set van 2 stuks. Je moet de kettingen altijd monteren op de aangedreven wielen. Mocht je een auto hebben met permanente 4-wielaandrijving, dan monteer je de sneeuwkettingen op de achterste wielen wanneer je bergop rijdt en op de voorste wielen wanneer je de berg af rijdt. Op deze manier heb je de meeste grip bij winterse omstandigheden.

Kettingen met Velgbescherming

Wanneer je een auto hebt met lichtmetalen velgen wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Kettingen kunnen je lichtmetalen velgen beschadigen maar gelukkig is hier een oplossing voor. Er bestaan verschillende sneeuwkettingen die voorzien zijn van velgbescherming. Deze kettingen zijn voorzien van kunststof onderdelen die ervoor zorgen dat de stalen kettingen niet in contact komen met de lichtmetalen velgen.

Na gebruik

Wanneer je klaar bent met het gebruik van de kettingen moet je deze zo snel mogelijk schoonmaken. De meeste kettingen bestaan uit staal wat snel kan gaan roesten. Je moet de kettingen goed en zo snel mogelijk na aankomst schoonmaken en vervolgens afspoelen met warm water, anders gaan de kettingen roesten.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl