Contact met Vaartland.nl

 

Een laadpaal thuis, waar moet je op letten?

Vaartland.nl Jelle
9 juli 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Je ziet ze steeds vaker: elektrische occasions. Die gebruiken natuurlijk elektriciteit. Je kan op steeds meer plekken langs de weg opladen. Het aantal laadpalen in Nederland neemt toe.

Maar thuis opladen is een stuk voordeliger. Vooral met zonnepanelen op het dak is een laadpaal thuis duurzaam én goedkoop. Er is ook nog een klein onderscheid tussen een laadpaal en wallbox.

Een wallbox is aan de muur bevestigd terwijl een elektrische laadpaal op een paal staat. Een laadpaal is dus eigenlijk het stopcontact voor je auto. De stekker hoort natuurlijk bij de auto zelf.

Een laadpaal is handig als je thuis bijvoorbeeld een Volkswagen e-golf, Kia e-Niro of een Tesla moet opladen. 

 
 
 
 
 

Verschillen laadpaal elektrische auto (laadpaal voor thuis)

Je hebt zoals bij de meeste producten ook verschillende soorten laadpunten. Deze palen verschillen vooral in prijs, kW laden en beveiliging. Houdt er ook rekening mee dat er voor de installatie van het laadpunt ook vaak kosten in rekening worden gebracht.

Deze kosten kunnen oplopen tot rond de 750 euro. Hierin kunnen de kosten laadpaal thuis dus ook verschillen. De paal zelf installeren is niet verboden, maar is vrij ingewikkeld. Kennis over het elektriciteitsnetwerk en aansluitingen kan dus erg goed van pas komen.

Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van eventuele risico’s. De installatie laten doen is dus ook mogelijk bij laadpaal kopen.

Bij producenten van laadpalen kan je denken aan bedrijven als Alfen, Newmotion, Blue Current en Charge Amps. De Alfen Eve Single, een Alfen laadpaal, kan tot 22kW laden terwijl de Charge Amps Halo maar tot 11kW kan laden. Met een oplaadpunt kan je bijvoorbeeld een elektrische Nissan occasion opladen.

Voordelen laadpaal

Wanneer je een eigen oprit hebt is het ideaal: Je eigen oplaadpunt. Dit bespaard geld en je hoeft als je s ‘nachts oplaadt niet extra te wachten. Dit scheelt weer wanneer je van A naar B wilt komen.

Ook hoef je niet te wachten met opladen. Je oprit is al gereserveerd voor jouw bolide. Het is wel handig om beveiliging op de elektrische laadpaal te plaatsen. Je wilt tenslotte niet dat vreemden op jouw energierekening hun auto opladen.  

Met een laad pas kan je bekenden wel toegang geven wanneer je dit zelf nodig vindt. Ook is het belangrijk wanneer je je auto oplaadt. Kijk naar jouw eigen energiecontract om erachter te komen wanneer je het voordeligst laadt.

Nadelen laadpaal

Aan een eigen elektrische laadpaal zitten natuurlijk ook nadelen. Het grootste probleem is dat de meeste Nederlanders geen eigen oprit hebben. Vooral als je in de stad woont kan dit een probleem zijn. In de meeste gemeenten in Nederland is het verboden om op de stoep te laden.

Check dus voor de zekerheid of dit ook in jouw gemeente het geval is. Wanneer je geen mogelijkheden hebt voor een eigen aansluiting kan je deze ook bij de gemeente aanvragen. Vaak moet je auto hiervoor wel helemaal elektrisch zijn.

Ook moet het aanbod laadpunten in de buurt schaars zijn. Daarnaast betekent een paal niet dat je een privéparkeerplaats hebt.  Het aanvragen is daarentegen wel gratis.

Het is ook mogelijk dat je je elektriciteit aansluiting moet laten verzwaren om beter te kunnen laden. Een laadpaal kan best een last zijn voor deze aansluiting.  

Laadpaal thuis kosten (Elektrische laadpaal thuis prijs)

Het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein brengt verschillende kosten met zich mee.

De kosten voor de laadpaal zelf bedragen doorgaans ongeveer € 2.000, afhankelijk van de locatie ten opzichte van de meterkast. Indien er gegraven moet worden, kan de prijs stijgen met ongeveer € 45 per meter.

Daarnaast liggen de installatiekosten gemiddeld tussen de € 350 en € 400 exclusief btw, afhankelijk van de specifieke situatie van de plaatsing. Voor de verplichte keuring moet je ongeveer € 100 apart houden.

Al met al moet je rekening houden met een totaalbedrag tussen de € 1.000 en € 2.000, inclusief installatie en keuring.

Over het algemeen geldt: hoe dichter de laadpaal bij je zekeringskast staat, hoe lager de kosten zullen zijn.

laadpaal

 

 

Laadpaal thuis installeren

Het installeren van een laadpaal thuis begint met het bepalen van de locatie. Je moet een geschikte plek kiezen op je terrein die dicht bij je parkeerplaats ligt. Het is belangrijk dat deze locatie zo dicht mogelijk bij de meterkast is om de installatiekosten te minimaliseren.

Daarna kies je een laadpaal uit de verschillende beschikbare types. Deze laadpalen variëren in vermogen, bijvoorbeeld 3,7 kW, 7,4 kW, en 11 kW. Ze hebben ook verschillende functionaliteiten, zoals slimme laadpalen die verbinding maken met apps voor extra controle en monitoring.

Vervolgens moet je controleren of je een vergunning nodig hebt voor het installeren van een laadpaal op je terrein, aangezien de regelgeving hiervoor kan variëren afhankelijk van de gemeente waarin je woont.

Voor de installatie is het aan te raden een erkende installateur in te huren.

Deze professional zorgt ervoor dat de laadpaal correct wordt geplaatst en aangesloten op je elektrische systeem, wat essentieel is voor de veiligheid en naleving van alle relevante regelgeving en normen.

Na de installatie moet de laadpaal worden gekeurd om te verzekeren dat alles veilig en volgens de norm is geïnstalleerd. Dit is een verplichte stap om de installatie te certificeren en de veiligheid te waarborgen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl