Contact met Vaartland.nl

 

Een laadpaal thuis, waar moet je op letten?

Vaartland.nl Jelle
22 september 2022

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Je ziet ze steeds vaker: elektrische auto’s. Die slurpen natuurlijk elektriciteit. Je kan op steeds meer plekken langs de weg opladen. Het aantal laadpalen in Nederland neemt toe.

Maar thuis opladen is een stuk voordeliger. Vooral met zonnepanelen op het dak is een laadpaal thuis duurzaam én goedkoop. Er is ook nog een klein onderscheid tussen een laadpaal en wallbox.

Een wallbox is aan de muur bevestigd terwijl een elektrische laadpaal op een paal staat. Een laadpaal is dus eigenlijk het stopcontact voor je auto. De stekker hoort natuurlijk bij de auto zelf.

 
 
 
 
 

Verschillen laadpaal elektrische auto

Je hebt zoals bij de meeste producten ook verschillende soorten laadpunten. Deze palen verschillen vooral in prijs, kW laden en beveiliging. Houdt er ook rekening mee dat er voor de installatie van het laadpunt ook vaak kosten in rekening worden gebracht.

Deze kosten kunnen oplopen tot rond de 750 euro. Hierin kunnen de kosten laadpaal thuis dus ook verschillen. De paal zelf installeren is niet verboden, maar is vrij ingewikkeld. Kennis over het elektriciteitsnetwerk en aansluitingen kan dus erg goed van pas komen.

Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van eventuele risico’s.  De installatie laten doen is dus ook mogelijk bij laadpaal kopen.

Bij producenten van laadpalen kan je denken aan bedrijven als Alfen, Newmotion, Blue Current en Charge Amps. De Alfen Eve Single, een Alfen laadpaal, kan tot 22kW laden terwijl de Charge Amps Halo maar tot 11kW kan laden. Met een oplaadpunt kan je bijvoorbeeld een elektrische Nissan occasion opladen.

Voordelen laadpaal

Wanneer je een eigen oprit hebt is het ideaal: Je eigen oplaadpunt. Dit bespaard geld en je hoeft als je s ‘nachts oplaadt niet extra te wachten. Dit scheelt weer wanneer je van A naar B wilt komen.

Ook hoef je niet te wachten met opladen. Je oprit is al gereserveerd voor jouw bolide. Het is wel handig om beveiliging op de elektrische laadpaal te plaatsen. Je wilt tenslotte niet dat vreemden op jouw energierekening hun auto opladen.  

Met een laad pas kan je bekenden wel toegang geven wanneer je dit zelf nodig vindt. Ook is het belangrijk wanneer je je auto oplaadt. Kijk naar jouw eigen energiecontract om erachter te komen wanneer je het voordeligst laadt.

Nadelen laadpaal

Aan een eigen elektrische laadpaal zitten natuurlijk ook nadelen. Het grootste probleem is dat de meeste Nederlanders geen eigen oprit hebben. Vooral als je in de stad woont kan dit een probleem zijn. In de meeste gemeenten in Nederland is het verboden om op de stoep te laden.

Check dus voor de zekerheid of dit ook in jouw gemeente het geval is. Wanneer je geen mogelijkheden hebt voor een eigen aansluiting kan je deze ook bij de gemeente aanvragen. Vaak moet je auto hiervoor wel helemaal elektrisch zijn.

Ook moet het aanbod laadpunten in de buurt schaars zijn. Daarnaast betekent een paal niet dat je een privéparkeerplaats hebt.  Het aanvragen is daarentegen wel gratis.

Het is ook mogelijk dat je je elektriciteit aansluiting moet laten verzwaren om beter te kunnen laden. Een laadpaal kan best een last zijn voor deze aansluiting.  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl