Contact met Vaartland.nl

 

Wanneer mag een kind voorin de auto?

Vaartland.nl Jelle
1 april 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Veilig je kind vervoeren

Wanneer je jonge kinderen in de auto wilt vervoeren zitten hier een aantal regels aan vast, het is dan ook erg belangrijk dat je kind veilig in de auto zit. Normale autoriemen zijn niet geschikt voor kinderen, je kind kan knel komen te zitten door de riem in een normale positie zonder hulpmiddelen tijdens een ongeluk. Het vasthouden van een kind tijdens het rijden is uiteraard op zowel de passagiersstoel als bestuurdersstoel uit den boze, het is tijdens het botsen onmogelijk je kind goed vast te houden.

 

Ruime gezinsauto's

De regels rond kind voorin auto

Als je kind onder de 1,35 meter is moet deze in een goedgekeurd zitje vervoerd worden. Kies ten allen tijden voor een zitje dat past bij de lengte en het gewicht van het kind, hier zijn veel opties in! Zorg echter altijd dat de bevestiging gebeurt aan de hand van de handleiding anders heeft het zitje uiteindelijk nog geen juiste werking.

Het maakt hierin verder niet uit of het kind voorin de auto of achterin de auto zit. Op de vraag: Op welke leeftijd mag je voorin de auto, is dus geen duidelijk antwoord te geven. Het heeft niet te maken met de leeftijd van het kind maar met de lengte. 

Montage stoeltje tegen de rijrichting in

Het advies luidt dat je moet proberen om je kind zo lang mogelijk te vervoeren tegen de rijrichting in. Bij een ongeluk voorkomt dit zware letsel aan hoofd en nek. Bij kleine kinderen is het hoofd vaak relatief zwaar ten opzichte van de rest van het lichaam. 

Let wel goed op dat veel auto’s een airbag hebben tegenwoordig. Als je auto beschikt over een actieve airbag mag je het kind niet tegen de rij richting vervoeren dit omdat dit juist ernstig letsel kan veroorzaken. Er wordt in het algemeen geadviseerd kinderen tot 12 jaar achterin plaats te laten nemen indien u een actieve airbag heeft.

Op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/moet-ik-mijn-kind-in-de-auto-in-een-kinderzitje-vervoeren vind je meer uitzonderingen op de bovenstaande regels.

kind voorin de auto

Keurmerken kinderzitjes

Let altijd op bij het kopen van een kinderzitje of verhoger dat deze de juiste keurmerken hebben, dit is belangrijk voor de veiligheid maar het is ook verplicht om het keurmerk te hebben, deze keurmerken zijn: ECE 44/03, 44/04 autostoeltjes of i-Size autostoeltjes. 

Lees meer over kinderzitjes in de auto

Wanneer een baby stoel?

Een babystoel wordt gebruikt tot:

12 maanden

13 kilo

83 centimeter

Wanneer een peuterstoel?

Na een baby stoel kan er gebruikt gemaakt worden van depeuter stoel. Deze gebruik je tot:

4 jaar

18 kilo

Wanneer zonder verhoger in auto?

Een zitverhoger is de volgende in lijn, deze wordt gebruikt als je kind uit de peuter stoel gegroeid is en boven de 22 kilo weegt. Is je kind tussen de 18 en 22 kilo dan is er de zitverhoger met rugleuning deze bied in dat opzicht net wat meer veiligheid.

Bij een zittingverhoger wordt er ook normaal gebruik gemaakt van de gordel omdat je kind hoger zit voorin met de verhoger dan op de achterbank loopt de schuine gordel over de hals en de heupen. Dit zorgt ervoor dat de autogordel niet snijdt en het kind geen ernstiger letsel oploopt aan hals en buik.

Reguliere autogordel zonder zitje

Vanaf 1,35 meter moeten kinderen net als volwassenen voor en achterin gewoon de gordel gebruiken. Let altijd op de bevestiging van de gordel doe deze niet te strak. Als je kind een dikke jas aan heeft trek deze dan uit met een dikke jas aan is de gordel tijdens een botsing plots veel te ruim met alle gevolgen van dien. Controleer ook op een gedraaide gordel dit voorkomt veel problemen bij een eventuele botsing of beknelling.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl