Wanneer je een nieuwe auto of occasion koopt dan moet je deze auto op naam zetten, oftewel het kenteken op naam zetten. Bij een grote occasiondealer, zoals Vaartland.nl wordt dat voor je gedaan.
Maar wat als je een auto koopt van je buurman of via Marktplaats? Of als je zelf je auto wilt verkopen? Dan zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen.
Benieuwd naar wat de ideale occasion voor jou is? Gebruik de zoekhulp hieronder om die te vinden!
Stel, je hebt een nieuwe auto gekocht, bijvoorbeeld een BMW 1-serie. Als kersverse eigenaar moet jij er dan, samen met de vorige eigenaar, voor zorgen dat de auto op jouw naam komt te staan. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig;
- Origineel Tenaamstellingsbewijs
- Overschrijvingsbewijs of kentekenbewijs (kentekenkaart)
- Tenaamstellingscode
Het tenaamstellingsbewijs en de tenaamstellingscode zijn in het bezit van de vorige eigenaar. Het op naam zetten van een auto moet altijd persoonlijk gebeuren, je kunt dit dus niet door iemand anders laten doen (lees hier later meer over).
Daarnaast moet je ook minimaal 18 jaar zijn en een Nederlandse identiteit hebben om een auto op naam te laten zetten.
Wanneer je een auto koopt bij een RDW erkend bedrijf (zoals Vaartland.nl) dan zorgen zij ervoor dat de auto op je naam komt te staan. Koop je een auto van een kennis of via Marktplaats dan kun je kiezen uit meerdere opties.
- Kentekenloket
- PostNL locatie
- Online op naam zetten
- RDW-balie of keuringsstation
Ga met het tenaamstellingsbewijs, de tenaamstellingscode en je identiteitsbewijs naar een van bovenstaande locaties om je gekochte auto op naam te laten zetten.
Een auto overzetten op naam is ook online mogelijk. Hoe dat precies werkt lees je op de website van het RDW.
Je hebt in ieder geval een Nederlandse identiteit nodig en een kentekenkaart.
Het is niet mogelijk om een auto online op naam te zetten met een papieren kentekenbewijs.
Zodra je de auto op naam hebt gezet ontvang je een tenaamstellingsverslag met hierop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode en jouw adresgegevens.
Kijk of alle gegevens die hierop staan kloppen, het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode worden namelijk naar het adres op dit verslag gestuurd.
Zodra je het tweede deel van de tenaamstellingscode hebt ontvangen kun je deze combineren met de 4 cijfers op het tenaamstellingsverslag om zo een code van 9 cijfers te krijgen.
Bewaar deze code goed, deze heb je nodig wanneer je de auto weer wilt verkopen of inruilen.
Het kentekenbewijs ontvang je meestal binnen 3 werkdagen na het op naam zetten van de auto. Tot die tijd kan je wel gewoon rijden met de auto. De politie kan namelijk met behulp van het kentekenregister aantonen dat de auto op jouw naam staat.
Je mag maximaal 14 dagen zonder kentekenkaart rijden en rijden zonder kentekenkaart in het buitenland is niet toegestaan.
Het is mogelijk om een auto op naam van iemand anders te zetten, zolang diegene akkoord gaat en meewerkt aan het proces.
Deze persoon moet officiële documenten ondertekenen of aanwezig zijn bij de overdracht. De procedure kan variëren afhankelijk van je locatie, dus het is verstandig om de lokale regelgeving te raadplegen.
Over het algemeen is het nodig dat de nieuwe eigenaar zijn of haar identiteit bevestigt en wellicht een verzekering afsluit.
Door de juiste stappen zorgvuldig te volgen, kan de eigendomsoverdracht succesvol worden afgerond.
Ja, het is geen probleem om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Koop je een auto? Dan heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig.
Je moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Bij de verkoop van een auto heb je officieel gezien alleen een volledige kentekenbewijs nodig maar in sommige gevallen wordt er ook om een rijbewijs gevraagd.
Tag: