Contact met Vaartland.nl

 

Een auto op naam zetten, hoe gaat dat in zijn werk?

Vaartland.nl Peter
20 januari 2021

Door Peter Bosch

Meer artikelen van Peter Bosch

Wanneer je een nieuwe of tweedehands auto koopt dan moet je deze auto op naam zetten, oftewel het kenteken op naam zetten. Bij een grote occasiondealer, zoals Vaartland.nl wordt dat voor je gedaan.

Maar wat als je een auto koopt van je buurman of via Marktplaats? Of als je zelf je auto wilt verkopen? Dan zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen. In dit blogartikel leggen we uit hoe jij bij de aan- of verkoop van een auto de tenaamstelling kan regelen, dus lees snel verder!

 
 
 
 
 

Auto op naam zetten na kopen auto

Stel, je hebt een nieuwe auto gekocht. Als kersverse eigenaar moet jij er dan, samen met de vorige eigenaar, voor zorgen dat de auto op jouw naam komt te staan. Hiervoor heb je een aantal dingen nodig;

- Origineel Tenaamstellingsbewijs
- Overschrijvingsbewijs of kentekenbewijs (kentekenkaart)
- Tenaamstellingscode

Het tenaamstellingsbewijs en de tenaamstellingscode zijn in het bezit van de vorige eigenaar. Het op naam zetten van een auto moet altijd persoonlijk gebeuren, je kunt dit dus niet door iemand anders laten doen. Daarnaast moet je ook minimaal 18 jaar zijn en een Nederlandse identiteit hebben om een auto op naam te laten zetten.

Waar kan ik mijn auto op naam zetten?

Wanneer je een auto koopt bij een RDW erkend bedrijf (zoals Vaartland.nl) dan zorgen zij ervoor dat de auto op je naam komt te staan. Koop je een auto van een kennis of via Marktplaats dan kun je kiezen uit meerdere opties.

- Kentekenloket
- PostNL locatie
- Online op naam zetten
- RDW-balie of keuringsstation

Ga met het tenaamstellingsbewijs, de tenaamstellingscode en je identiteitsbewijs naar een van bovenstaande locaties om je gekochte auto op naam te laten zetten.

Auto op naam zetten online

Een auto overzetten op naam is ook online mogelijk. Hoe dat precies werkt lees je op de website van het RDW.
Je hebt in ieder geval een Nederlandse identiteit nodig en een kentekenkaart. Het is niet mogelijk om een auto online op naam te zetten met een papieren kentekenbewijs.

auto op naam zetten blog vaartland

Wat als ik mijn auto op naam heb gezet?

Zodra je de auto op naam hebt gezet ontvang je een tenaamstellingsverslag met hierop de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode en jouw adresgegevens.

Kijk of alle gegevens die hierop staan kloppen, het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode worden namelijk naar het adres op dit verslag gestuurd.

Zodra je het tweede deel van de tenaamstellingscode hebt ontvangen kun je deze combineren met de 4 cijfers op het tenaamstellingsverslag om zo een code van 9 cijfers te krijgen. Bewaar deze code goed, deze heb je nodig wanneer je de auto weer wilt verkopen of inruilen.

Het kentekenbewijs ontvang je meestal binnen 3 werkdagen na het op naam zetten van de auto. Tot die tijd kan je wel gewoon rijden met de auto. De politie kan namelijk met behulp van het kentekenregister aantonen dat de auto op jouw naam staat.
Je mag maximaal 14 dagen zonder kentekenkaart rijden en rijden zonder kentekenkaart in het buitenland is niet toegestaan.

Wat als ik mijn auto wil verkopen?

Als jij je eigen auto wilt verkopen moet je de auto op andere naam zetten. Degene die de auto op naam heeft staan is namelijk verantwoordelijk voor alle verplichtingen die bij een auto komen kijken. Denk aan; APK, boetes en wegenbelasting.

Om er voor te zorgen dat de koper van de auto het voertuig op zijn naam kan zetten moet jij de volgende documenten aanleveren:

- Tenaamstellingsbewijs & Overschrijvingsbewijs

Of

- Kentekenkaart en Tenaamstellingscode

Met deze documenten kan de koper van de auto het voertuig op zijn naam zetten bij een van de eerder genoemde locaties. Je mag hierbij aanwezig zijn maar dat is niet verplicht. De kosten voor het op naam zetten van een auto zijn overal in Nederland hetzelfde en bedragen € 9,98.-

Nadat de koper de auto op zijn naam heeft gezet ontvangt hij een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs toont aan dat jij niet meer de eigenaar van de auto bent en kan nodig zijn wanneer de nieuwe eigenaar een verkeersovertreding begaat en de bekeuring daarvoor nog bij jou op de mat valt.

Het vrijwaringsbewijs moet hij dus aan jou geven in ruil voor het voertuig en het APK-keuringsrapport. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt in plaats van een kentekenkaart, dan moet je ook die aan de koper van de auto meegeven.

Ben je van plan je auto te verkopen? Bij Vaartland.nl kun je jouw oude auto verkopen of inruilen, klik op de knop hieronder voor meer informatie.

Kan je een auto op naam zetten zonder rijbewijs?

Ja, het is geen probleem om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Koop je een auto? Dan heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Je moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Bij de verkoop van een auto heb je officieel gezien alleen een volledige kentekenbewijs nodig maar in sommige gevallen wordt er ook om een rijbewijs gevraagd.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl