Contact met Vaartland.nl

 

Hoe werken wieldoppen en hoe monteer je ze?

Vaartland.nl Jelle
28 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wat zijn wieldoppen precies?

Tegenwoordig worden wieldoppen vooral gezien als accessoires voor je auto. Wieldoppen kunnen een auto maken of kraken. Een wieldop zit tegen de stalen velg aangedrukt, dit zorgt ervoor dat je velg zelf niet wordt beschadigd bij het aantikken van een stoepje. Veel gebruikte wieldoppen zijn zilver, maar tegenwoordig worden er ook zwarte gemaakt. Dus voor ieder wat wils.

Verschil wieldop en velg

Van een afstandje is het verschil wieldop en velg lastig te zien. Maar van dichtbij zijn de verschillen maar al te duidelijk zichtbaar. Wieldoppen zijn bedoeld als cover voor stalen velgen. Dit zijn van die lelijke zwarte wielen. Door er een wieldop op te plaatsen krijgt je auto een mooiere uitstraling. Het kan ook zijn dat je auto lichtmetalen velgen heeft.

Wat zijn lichtmetalen velgen? Dit zijn velgen die vaak al standaard op de auto zitten en gemaakt zijn van aluminium in combinatie met ander staalsoorten. Dit zorgt voor een stevige maar toch lichte velg. De lichtmetalen velgen zijn vaak al mooi van zichzelf en het is dus niet nodig om hier doppen voor aan te schaffen.

Bekijk alle occasions met Licht Metalen Velgen

Zijn wieldoppen geschikt voor elke velg?

Het is natuurlijk de vraag of jouw droom wieldop, daadwerkelijk past op de velg van jouw auto. Dit is heel eenvoudig te controleren en zo voorkom je ook problemen. Wanneer jouw auto zwarte stalen velgen heeft, is het absoluut geen probleem. Je kunt er een wieldop op monteren.

Maar wanneer je lichtmetalen velgen hebt, dan wordt het een ander verhaal. Dan is het helaas niet mogelijk om een wieldop te monteren. Maar het kan ook zijn dat je al wieldoppen op je auto hebt zitten. Twijfel je of het mogelijk is om te monteren? Klop even op de doppen/velgen en je hoort het verschil tussen kunststof en staal heel eenvoudig. Nu weet je of jouw auto gebruik kan maken van een wieldoppen set! 

Blog wieldop

Welke wieldop maat moet ik hebben?

Dus je hebt er voor gekozen om wieldoppen te bestellen voor je velgen. Houdt er dan rekening mee dan niet elke set wieldoppen past op een velg. Het is belangrijk om rekening met de inch maat van jouw velgen te houden. Dit staat op de band, achter een reeks nummer staat een hoofdletter R.

Achter de R staat een cijfer, dat cijfer is de inch maat van jouw wiel. Nu weet je welke wieldoppen er wel en welke er niet op passen. Dus bekijk eerst even je band, voordat je de doppen gaat bestellen.

Wieldop monteren op twee manieren

Een wieldop monteren kan op twee manieren:

1) Bij deze manier heb je een klemring nodig. Deze klemring doe je aan de achter of binnenzijde bevestigen waarna je de wieldop over het wiel kunt heen schuiven. Een belangrijk doen waarop je moet letten, is dat de uitsparing voor het ventiel goed geplaatst is. Dit voorkomt problemen en is het bereikbaar zelfs wanneer je een wieldop heb gemonteerd.

2) De andere manier is eenvoudig de wieldop vast te klikken aan de velg. Ook hierbij moet je opletten en rekening houden met de uitsparing van het ventiel. Dan moet je clipjes die aan de binnenrand/kant van de wieldop zitten, één voor één vastdrukken in het wiel.

Als je het goed doet, moet je een KLIK horen. Omdat er kracht op staat, kan het laatste clipje een beetje moeizaam gaan. Gebruik hiervoor eventueel een schroevendraaier. Met de platte kant kun je eenvoudig het clipje erin drukken. Als je dit hebt gedaan, controleer je het nog een aantal keer door stevig op de wieldop te drukken en pressie uit te voeren.

 
 
 
 
 

Zitten de wieldoppen echt goed vast?

Mocht er een wieldop los zitten, kun je dit eenvoudig aanpassen. Je kunt dan een klemring in de onderste goot plaatsen, zo komt de wieldrop strakker om de velg te zitten. Als er al een klemring aan de wieldoppen zit, dan kun je deze iets naar beneden drukken waardoor de wieldop ook strakker om de velg gaat zitten. Je wilt natuurlijk niet dat jouw wieldoppen er tijdens het rijden plotseling afvallen, dus controleer het goed!

Het verwijderen van de wieldoppen

Huidige wieldoppen zat of gewoon zonder rijden? Haal ze er dan gewoon af, dit is gemakkelijk te doen, net zo makkelijk als het monteren van wieldoppen. Meestal kun je zonder veel kracht de wieldoppen van je velgen trekken/halen. Anders kan je weer de platte schroevendraaier pakken om de clipjes te verbuigen er dus eruit te krijgen. Let wel op, doe dit heel voorzichtig. Je hebt namelijk kans dat je lak beschadigd, dus doe het rustig aan.

De wieldoppen onderhouden

Je wilt natuurlijk jouw nieuwe wieldoppen zo mooi mogelijk houden. Bij het schoonmaken gebruik altijd een spons of een doekje en let op dat je geen schurende of bijtende middelen gebruikt bij het schoonmaken. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de wieldoppen.

Wieldoppen vervangen

Het kan zijn dat je de wieldoppen na enige tijd wilt vervangen. Wieldoppen vervangen is simpel, zorg dat je de juiste maat koopt en bevestig de wieldoppen op dezelfde manier als hierboven beschreven. Om de juiste maat voor de wieldoppen te vinden moet je kijken naar de inchmaat van de velg. Heb je een 17 inch, 16 inch, 13 inch of 15 inch velg? Voor een 15 inch velg heb je ook wieldoppen 15 inch nodig en voor 14 inch velgen heb je wieldoppen 14 inch nodig.

Wieldoppen kopen?

Bij onze dochteronderneming Autovoordeelshop.nl hebben we een ruim assortiment aan verschillende soorten wieldoppen 14 inch, wieldoppen 15 inch, wieldoppen 13 inch of wieldoppen 16 inch in allerlei vormen maten en kleuren.

Heeft mijn auto wieldoppen?

Auto model Maat
Wieldoppen Peugeot 107 14 inch
Wieldoppen Citroen c1 14 inch
Wieldoppen Toyota aygo 14 inch
Wieldoppen Fiat 500 14 inch
Wieldoppen Renault twingo 14 inch
Wieldoppen Ford fiesta 14 inch
Wieldoppen Ford ka 14 inch
Wieldoppen Kia picanto 14 inch
Wieldoppen Volkswagen polo 14, 15, 16 inch
Wieldoppen Fiat panda 14, 15 inch
Wieldoppen Opel corsa 14, 15, 16 inch
Wieldoppen Peugeot 206 14 inch
Wieldoppen Renault clio 14, 15 inch
Wieldoppen Toyota yaris 14, 15 inch

Extra controle na een tijdje kan geen kwaad

Het kan opeens voorkomen dat je velgen krom worden, dit merk je aan de volgende situaties:

- De auto hobbelt
- De auto kan gaan slingeren
- Trilling in het stuur
- Trilling in je stoel

Bij langzaam rijden kan het zelfs zijn dat je stuur vanzelf draait.

Lees meer handige blogartikelen
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl