Contact met Vaartland.nl

 

Wat is Isofix en hoe weet je of jouw auto het heeft?

Vaartland.nl Gert Jan
23 april 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Tegenwoordig worden steeds meer autostoeltjes voorzien van zogeheten Isofix bevestigingspunten. Dit is erg fijn omdat op deze manier voorkomen kan worden dat kinderzitjes niet goed bevestigd worden in de auto.

Zie hier occasions met Isofix.

Maar wat is Isofix nou precies? Hoe werkt het? En hoe weet je of er Isofix aanwezig is in jouw auto? We vertellen het je in deze blog.

 

Wat is Isofix (Isofix)
Kunnen kinderzitjes met Isofix gemonteerd worden in elke auto met Isofix?
Heeft mijn auto Isofix? (Isofix systeem)
Kan je Isofix stoeltjes ook gebruiken in auto's zonder Isofix?
Wat is een Isofix base?
Zitverhoger of groep 2/3 autostoel?
Top Tether aansluiting

 

 

Wat is Isofix? (Isofix auto)

Autostoeltje isofix is een systeem voor het bevestigen van autostoeltjes in auto’s dat internationaal gestandaardiseerd is. Een auto met Isofix is voorzien van Isofix bevestigingsbeugels die in de fabriek of achteraf in de auto zijn gemonteerd.

De beugels van het Isofix systeem bevinden zich het zitvlak en de rugleuning van de autostoel. Deze beugels zijn op hun beurt verbonden met de auto zelf.

Isofix zitjes zijn voorzien van één of meerdere bevestigingsbeugels die in het Isofix systeem van de Isofix auto geklikt kunnen worden.

Zo weet je dus zeker dat het zitje voor jouw kleine goed vast zit.
Isofix is dus een internationaal gestandaardiseerd systeem.

Dit betekent echter niet dat elk kinderzitje dat beschikt over Isofix gelijk goed is. Laat je dus voor de aankoop goed informeren.

Kunnen kinderzitjes met Isofix gemonteerd worden in elke auto met Isofix?

Nee, helaas niet. Er zijn kinderzitjes die voorzien zijn van universele Isofix en kinderzitjes die voorzien zijn van niet-universele Isofix. De kinderzitjes met universele Isofix kunnen vanzelfsprekend in elke auto met Isofix worden gemonteerd.

Kinderzitjes met niet-universele Isofix kunnen alleen gemonteerd worden in bepaalde auto’s. Welke auto’s dat zijn kan je vinden op de typelijst die bij het zitje meegeleverd wordt.

Heeft mijn auto Isofix? (Isofix systeem)

Nog niet alle auto’s in Nederland zijn voorzien van een Isofix systeem. Vanaf november 2012 zijn Isofix en een Top Tether bevestigingspunt verplicht bij nieuwe automodellen.

Vanaf eind 2014 moeten alle nieuw verkochte auto’s voorzien zijn van Top Tether en Isofix. Isofix is overigens niet op alle zitplaatsen in de auto aanwezig.

Meestal zijn het de buitenste zitplaatsen op de achterbank die voorzien zijn van Isofix en ik sommige auto’s is de passagiersstoel voorzien van Isofix.

Omdat de Isofix bevestigingspunten vaak verstopt zitten tussen de bekleding van de auto is het soms lastig te zien of een auto over Isofix beschikt. Gelukkig kan je dit altijd terugvinden in het boekje van de auto.

Tegenwoordig hebben de auto’s die beschikken over Isofix een labeltje op de bekleding waaraan je kan zien dat de auto over Isofix beschikt. Heeft je auto geen Isofix maar zou je dit wel graag willen? Bij sommige auto’s is het mogelijk om Isofix achteraf in te bouwen. 

Bekijk ons aanbod met Isofix

 

isofix blog vaartland

Kan je Isofix stoeltjes ook gebruiken in auto’s zonder Isofix?

Je kan de meeste Isofix kinderzitjes wel gebruiken in auto’s zonder Isofix. Dit komt omdat de meeste Isofix stoeltjes ook een universele goedkeuring hebben voor het gebruik met autogordels.

Zo is het dus mogelijk om het stoeltje niet alleen in jouw auto te gebruiken maar ook in de auto van Opa en Oma of in een tweede auto.

Hoe het Isofix zitje bevestigd moet worden via de autogordel staat beschreven in de handleiding van het kinderzitje. Optioneel is Isofix inbouwen ook een optie.

Wat is een Isofix base?

Wanneer je een autostoeltje met behulp van het isofix systeem in je auto wilt bevestigen heb je een isofix base nodig. Deze Isofix base moet geschikt zijn voor jouw autostoeltje en misschien ook wel voor het opvolgende stoeltje.

De isofix base bevestig je eenmalig aan de Isofixhaken van de autostoel isofix.

De autostoel met isofix kun je daarna met één klik op de isofix base bevestigen. Bij sommige merk babyautostoeltjes komt de Isofix base inbegrepen.

Zitverhoger of groep 2/3 autostoel?

Wat moet je doen als je kind uit zijn isofix autostoel gegroeid is? Volgens de Europese ECE R44/04 standaard is een eenvoudige zitverhoger of 'booster' genoeg voor kinderen vanaf 15 kg.

Het is echter niet meer toegestaan om een zitverhoger zonder rugleuning te gebruiken voor kinderen die korter zijn dan 125 cm.

Kinderlijven zijn veel fragieler dan het lichaam van een volwassene, daarom hebben ze heel veel baat bij extra bescherming en rugleuning. De veiligheid van een zitverhoger blijft beperkt tot de bescherming van de gewone autogordel.

Bekijk ons aanbod met Isofix

 

Top Tether aansluiting

Een universele Isofix autostoelt is, naast de twee Isofix haken, voorzien van een zogeheten Top Tether aansluiting. Deze aansluiting wordt gebruikt om de bovenkant van het kinderzitje vast te zetten met behulp van een bevestigingsgordel.

Dit bevestigingspunt is er om te voorkomen dat het kinderzitje naar voren kiept bij een frontale botsing. Dit zorgt ervoor dat er geen grote belasting op het lichaam van je kind komt te staan.

Een universeel Isofix stoeltje mag alleen worden gebruikt in auto’s die voorzien zijn van een Top Tether Aansluiting en Isofix bevestingspunten. In plaats van een Top Tether kan je ook gebruik maken van een steunpoot.

Deze poot steunt op de vloer van de auto en zorgt er net als de Top Tether voor dat het kinderstoeltje niet naar voren kan kiepen.

Om gebruik te maken van een steunpoot moet de vloer van de auto wel vlak en sterk genoeg zijn. Dit is niet bij alle auto’s het geval.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl