Contact met Vaartland.nl

 

Wat is een APK-keuring en wat houdt het in?

Vaartland.nl Gert Jan
28 mei 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

In dit blogartikel vertellen we je wat deze keuring precies is, wat deze inhoudt, wat je moet doen als je apk verlopen is, hoe vaak je jouw occasion moet laten keuren en waar je een APK-keuring kan laten uitvoeren.

Wat is APK?

Een Algemene Periodieke Keuring, oftewel de APK-keuring, is een verplichte keuring in Europa die in het leven is geroepen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het milieu te beschermen.

Waar kan je een APK uit laten voeren?

Je kan je occasion APK laten keuren bij bedrijven die door de RDW zijn erkend als APK bedrijf.

Je kunt deze bedrijven herkennen aan het logo met de tekst: “RDW erkend” en “APK lichte voertuigen” of “APK zware voertuigen” erop. 

Wat neem je mee naar een APK-keuring?

In principe hoef je alleen de auto met te nemen naar de APK. Je hoeft dus geen kentekenbewijs of het vorige keuringsrapport mee te nemen. Het is ook mogelijk om iemand anders met de auto langs te sturen.

Handig voor als je zelf geen tijd hebt om langs de garage te gaan.

Wat mag een APK keuring kosten?

Er is geen minimum- of maximumbedrag voor het uitvoeren van een onafhankelijke APK. Dit wil zeggen alleen keuren en natuurlijk geen reparaties.

Net als bij garages staan op de meeste websites van onafhankelijke keuringsstations de apk kosten aangegeven.

Een goedkope APK keuring kan bijvoorbeeld al vanaf €35. De prijzen voor een goedkope roetmeting kan al vanaf €15.

Houd eventueel rekening met btw en afmeldkosten welke verplicht zijn maar vaak niet vermeld worden. Reparaties (indien nodig) horen niet uitgevoerd te worden zonder dat je hier explicite naar hebt gevraagd.

Het kan geen kwaad om dit vooraf met de garage te bespreken als het gaat om de kosten apk.

 

Wanneer APK-keuring uit laten voeren? (hoe vaak apk)

Een nieuwe auto die op elektriciteit of benzine rijdt, moet na vier jaar voor het eerst een APK ondergaan. Voor dieselauto's is deze eerste keuring al na drie jaar verplicht.

Vervolgens moeten elektrische en benzineauto's om de twee jaar gekeurd worden totdat ze acht jaar oud zijn. Vanaf dat moment is een jaarlijkse keuring vereist. Dieselauto's moeten echter na de eerste APK al jaarlijks worden gekeurd.

Auto's die 30 jaar of ouder zijn, hoeven slechts om de twee jaar gekeurd te worden, en vanaf 50 jaar is de APK niet langer nodig. Aanhangwagens of trailers moeten alleen een APK ondergaan als hun gewicht boven de 3500 kg uitkomt.

Auto’s op Diesel of LPG
De apk keuring diesels of LPG moet je 3 jaar na de eerste APK uit laten voeren. Vervolgens moet je elk jaar langs de garage voor een keuring.

Hoe weet ik wanneer APK moet laten keuren? (apk keuring wanneer)

Natuurlijk moet je, je auto keuren als je apk keuring verlopen is. Maar wat als je apk binnenkort verloopt? 

Wanneer je een nieuwe auto koopt kan je het voorbeeld hierboven gebruiken om te bepalen wanneer je weer langs moet voor een keuring.

Maar wat nou als je een tweedehands auto hebt gekocht? Via de rdw apk check kun je kijken wanneer een auto voor het laatst rdw apk gekeurd is.

Deze gegevens in combinatie met het bouwjaar van de auto bieden je dan genoeg informatie om te bepalen wanneer de auto weer terug moet voor een apk check.

Je kan ook kijken op het APK-keuringsrapport. In dit rapport staat de vervaldatum en voor deze datum moet de auto dus weer opnieuw gekeurd worden. 

apk keuring blog vaartland

Wat houdt een APK-keuring in?

Bij een APK-keuring wordt je auto op de volgende punten volgens apk regelgeving gecontroleerd:

Verkeersveiligheid

Milieu

Registratie

Remmen

Uitstoot van uitlaatgassen

Voertuigbewijs

Wielophanging

 

Kilometerstand

Schokdempers

 

Identificatienummer

Banden

 

Gebruikte brandstof

Stuurinrichting

 

 

Verlichting

 

 

Carrosserie

 

 

 

Het voordeel van het nalopen van onderstaande punten is dat je zelf vervangende onderdelen kan kopen. Dit kan een hoop geld schelen.

Sinds mei 2018 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd.

Zo wordt er sindsdien ook gecontroleerd op overmatig lekken van vloeistoffen (uitgezonderd van water), de werking van het controlesysteem voor airbags, bandenspanning, gordelspanners, elektronisch stuurbekrachtigingsysteem, remsysteem en antiblokkeersysteem.

Bij auto’s die na 2018 zijn gebouwd zorgt een fout in één van de hiervoor genoemde veranderingen ervoor dat de auto wordt afgekeurd. Is de auto van 2017 of eerder dan krijg je alleen een reparatie adviespunt.

Je auto wordt dan wel goedgekeurd maar er komt een aantekening in het APK-rapport. 

Een roetfilter verplicht?

Het is tegenwoordig ook verplicht om een roetfilter te hebben wanneer je in een dieselauto rijdt van na 2011. Er wordt tegenwoordig ook bij de APK gekeken of je beschikt over een roetfilter.

Banden
Je kan voor een euro je bandenspanning laten meten en weer op de juiste spanning brengen bij het tankstation. Check ook alvast de profieldiepte van je banden.

Als je van tevoren weet dat je banden te weinig profiel hebben kan je deze voor de APK vervangen en bepaal je dus zelf waar je jouw nieuwe banden koopt en voor hoeveel.

Ruitenwissers
Trekken je huidige ruitenwissers strepen op je raam? Dan moeten deze vervangen worden. Ook hier geldt: Als je het van tevoren weet kan je ze al vervangen en dit kan je zeker geld besparen. 

Vloeistoffen
Controleer je vloeistoffen en laat deze eventueel bijvullen. Controleer ook het oliepeil. Als de garage dit moet doen kost het je namelijk extra geld.

Verlichting
Check of alle lichten werken. Bij sommige auto’s kan je de lampen zelf vervangen.

Lees meer handige blogartikelen

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl