Contact met Vaartland.nl

 

Hoe lang gaat een auto accu mee? Lees het hier

Vaartland.nl Jelle
2 september 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Een accu is een belangrijk onderdeel van de auto, de gehele auto vertrouwt erop en is er ook afhankelijk van. De vraag hoe lang kan een auto accu mee behandelen we onder andere in deze blog.

Hoe lang kan een auto stilstaan accu

Een accu werkt met cellen, na een bepaalde tijd compleet leeg te hebben gestaan gaan deze cellen kapot. Dit resulteert in een slechte of kapotte accu die niet meer zijn volledige capaciteit kan gebruiken en niet meer volledig opgeladen kan worden. Een manier om dit te voorkomen is een druppel lader, deze heeft een onderhoud modus die zorgt dat de accu constant lading houdt zodat deze niet kapot gaat. Dit is aan te raden rond de 3 weken stil staan, vanaf dit moment krijgt een autoaccu namelijk meestal schade.

 

 
 
 
 
 

Welke accu heb ik nodig voor mijn auto?

Let altijd op dat je de juiste accu voor de auto koopt. Dit heeft de maken met maximale lading die de dynamo van de auto oplaadt. Als de accu de lading niet aan kan, gaat deze ook kapot. Hetzelfde gebeurt met een te lage lading mits je een te zware accu koopt. De accu kan in dit geval nooit volledig geladen worden wat resulteert in de eerdergenoemde kapotte cellen. De meeste auto-onderdelen bedrijven kunnen aan de hand van je kenteken de juiste accu vinden en juist advies geven.

hoe lang gaat een auto accu mee blog vaartland

Hoe lang gaat de accu van een hybride auto mee?

De hybride auto is een ander verhaal deze worden meer belast maar zijn hier ook voor gebouwd. De accu van deze auto gaat niet kapot als de auto veel stilstaat of als er korte stukken worden gereden. Let wel altijd op met hoge temperaturen dit beïnvloedt de levensduur aanzienlijk.

Uit meerdere testen is gebleken dat de meeste accuproblemen in hybride auto’s ontstaan rond de 250.000 kilometer. De kosten blijven meestal onder de 1.000 euro en is makkelijk te repareren door de lokale garage of dealer.

Waar kan je een auto accu kopen?

In de meeste gevallen zul je een nieuwe auto accu pas kopen wanneer de oude kapot is gegaan. Een nieuwe accu auto kopen kan echter veel goedkoper als je deze zelf online koopt. Deze goedkope auto accu moet je dan wel zelf installeren want lastig kan zijn en soms zelfs gevaarlijk voor de elektronica in je auto. Het is daarom ook beter om een auto accu vervangen al te doen voor deze helemaal niet meer werkt. Een garage kan gemakkelijk testen wanneer een accu niet lang meer te gaan heeft.

Wat kost een accu voor auto?

Een auto accu kent veel verschillende prijzen. Dit heeft alles te maken met de laadcapaciteit en het merk van de accu. De prijzen beginnen zo goedkoop als 30 euro en kunnen oplopen tot honderden euro’s. Er zijn verschillende merken accu’s, je hebt de bekende merken zoals Bosch en Varta maar ook de minder bekende merken als Yuasa of Kramp.

Hoe lang duurt het om een auto accu te laden?

De laadtijd van de een accu heeft te maken met veel aspecten. Zo is het afhankelijk van de accu en de lader. Mocht je een grote accu hebben en een lichte lader dan kan dit erg lang gaan duren.

De berekening die aan wordt gehouden is: de batterijcapaciteit delen door het maximale laadvermogen van je lader en hier 4 uur bij optellen. De vier uur wordt aangehouden om na te laden, hierbij bepaalt de accu hoeveel stroom er nog moet worden geladen om tot 100% te komen.

Hoe lang gaat accu auto mee?

De gemiddelde levensduur van een accu ligt rond de 3 tot 6 jaar. Dit is natuurlijk compleet afhankelijk van het gebruik van de auto. Worden er veel korte ritjes gereden en de accu dus nooit 100% geladen zal de levensduur zelfs korter kunnen zijn dan de 3 jaar. Dit komt omdat de auto veel stroom vraagt tijdens het starten en deze nooit 100% wordt opgeladen op de korte ritjes.

Hoe lang gaat een auto accu gemiddeld mee? Het antwoord daarop is dus samengevat 3 tot 6 jaar.

Jonge occasions

Hoe vaak accu vervangen auto?

Hoe vaak de accu vervangen moet worden ligt dus een beetje aan het gebruik van de auto en van de lengte van de ritten. Ook kunnen temperaturen heel belangrijk zijn, zo houdt een accu het in constante koude temperaturen korter vol.

Hoe lang gaat een accu van een elektrische auto mee?

Accu’s van een elektrische auto gaan zeer lang mee, hier zijn ze voor gebouwd. Ze gebruiken andere technieken dan een reguliere accu waardoor deze langer mee gaan. Elektrische auto’s maken gebruik van lithium-ion-accu’s waar reguliere accu’s worden gemaakt met lood of met gel.

Gel accu’s zijn onderhoud vrije accu’s deze kunnen bijvoorbeeld ook een veel lager ontlast worden waardoor de accu langer zijn maximale capaciteit kan leveren.

AGM accu’s bestaan ook nog, het grootste voordeel hiervan is dat deze niet lekken en dus schuin gemonteerd kunnen worden. Ze leveren echter altijd minder stroom dan bijvoorbeeld een Gel accu.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl