Contact met Vaartland.nl

 

Het verschil tussen een Marge- en een BTW Auto

Vaartland.nl Jelle
8 maart 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

· BTW of marge auto?
· Wat is een BTW-auto?
· Wat is een Marge-auto?
· BPM en rest BPM
· Bedrijfsauto verkopen aan een particulier
· Extra voordeel voor bedrijven

Als je in Nederland een nieuwe auto of occasion wilt kopen, moet je naast de 'kale' prijs in de meeste gevallen ook andere kosten te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de BTW en BPM. Al helemaal wanneer je als particulier een auto wil kopen.

Voor bedrijven is dit echter in sommige gevallen niet altijd zo. Bedrijven en ondernemers kunnen vrijwaring krijgen voor de BTW. Voor ondernemingen die over een groter wagenpark beschikken levert dit een behoorlijke besparing op.

Dit kan echter alleen bij een BTW-auto. Maar wat is een BTW-auto en hoe kan je hier als bedrijf van profiteren? Welke auto heb ik?

Als eerste moeten we het verschil duidelijk maken tussen een BTW plichtig bedrijf en bijvoorbeeld een particulier. De particulier hoeft geen BTW te betalen en heeft dus geen voordeel van een BTW auto. Ben je een particulier of heb je geen BTW plichtig bedrijf? Dan is dit blogartikel niet voor jou van toepassing.

                                                                                                           

Bekijk onze BTW auto's   

Bekijk onze marge auto's

Bekijk welke auto bij jou past!

 

BTW of marge auto?

Een ‘BTW-auto’ is een auto die nieuw is of altijd zakelijk bereden is. Zodra de auto eenmalig van een particulier of niet BTW plichtig bedrijf is geweest, noemen we het een ‘marge-auto’. Als de verkoper de auto opnieuw verkoopt, moet hij een BTW factuur maken.

Over het verkopende bedrag dient de verkopende partij BTW te betalen. De kopende partij kan deze BTW dan weer terug vorderen. Hiermee blijft het een BTW product c.q. BTW-Auto.

Bij occasions is dit mogelijk, maar dan moet er wel sprake zijn van een BTW-auto. De optie om btw terug te vragen is alleen mogelijk voor bedrijven! Ben je een particulier? Dan is dit niet voor jou van toepassing.

 

 

Wat is een BTW-auto?

Wat betekend BTW auto? Als een auto nog nooit aan een particulier is verkocht, kan de BTW worden verrekend bij aanschaf.

De auto moet sinds nieuw in de boekhouding van een bedrijf staan. Dit geldt alleen voor auto's die nooit eerder aan particulieren zijn verkocht. Dit noemen we een BTW-auto.

Dit kan omdat de verkopende partij BTW moet betalen over het verkochte bedrag. Dit omdat het verkopen van een occasion van bedrijf naar bedrijf gezien wordt als winst. Niet alleen bedrijven kunnen de btw terug vragen op zo’n BTW-auto. Ook zzp'ers hebben deze mogelijkheid.

 

 

Wat is een Marge-auto?

Wat betekend marge auto? Als een auto op welk punt dan ook van een particulier is geweest, is de BTW betaald. In dat geval kan je als ondernemer de BTW niet meer terugvorderen via de belastingdienst. In dit geval staat er op de factuur ook 0% BTW.

 

Auto

 

BPM en rest BPM

Als je in Nederland een nieuwe auto koopt dan zit er 2 soorten belasting op. Dit is de BTW en de BPM. BPM is de belasting van personenauto’s en motorrijwielen.

Dat is gebaseerd op CO2-uitstoot en de netto catalogusprijs. De BTW is het btw tarief van 21%.

Wanneer je een auto nieuw koopt zit de BPM verwerkt in de catalogusprijs. Als bedrijf is dit niet heel anders dan bij particulieren. Alleen wanneer dit een auto uit de categorie bedrijfsauto is en deze op een grijs kenteken staat. In dit geval hoeft een bedrijf geen BPM af te rekenen.

Waar je als bedrijf wel op moet letten is dat dit eigenlijk een voorschot is. De BPM wordt over een periode van 60 maanden verrekend.

Als een bedrijf voor die tijd een auto weer verkoopt, krijgt de verkopende partij een naheffing. Deze is voor het deel van die 60 maanden waarin de auto niet in het bezit is. Dit noemen we de rest BPM.

 

Bedrijfsauto verkopen aan een particulier

Bij de verkoop van een bedrijfsauto aan een particulier zijn er geen beperkingen. Wel zal de Belastingdienst eerst alles moeten rechttrekken. Het voordeel van een lagere aankoopprijs door het ontbreken van de BTW geldt niet voor particulieren.

Een bedrijf kan bij de verkoop dus niet uitgaan van hun aankoopprijs. Het eindbedrag kan dan veel lager uitvallen. Dit mag niet en als ondernemer moet je toch BTW betalen over het verkoopbedrag.

 

Extra voordeel voor bedrijven

Een groot voordeel voor bedrijven is het doorverkopen van de auto. Hierover betalen BTW plichtige bedrijven belasting. Omdat de prijs van de auto dan lager is dan toen hij gekocht werd, hoef je minder btw af te dragen.

Dit verschil zorgt er voor dat het kopen van een BTW-auto voordeliger is voor BTW plichtige bedrijven.

 

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl