Contact met Vaartland.nl

 

Alles wat je moet weten over de laadruimte in jouw auto

Vaartland.nl Jelle
27 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wanneer je op zoek gaat naar een auto met veel laadruimte dan kijk je vaak naar de liters laadruimte. Maar wat zegt dit precies, wat is het verschil tussen de minimale en maximale laadruimte en wat kun je er precies in kwijt? We vertellen het je in deze blog.

De laadruimte van auto’s wordt dus weergegeven in Liters. Een liter is hetzelfde als een kubieke decimeter. Maar omdat dit nogal een lastige maat is om mee te rekenen is er voor gekozen om standaard de laadruimte in liters weer te geven. Zo kun je gemakkelijk de laadruimtes van verschillende auto’s met elkaar vergelijken.

Bekijk onze Stations met vaak een ruime laadruimte!

De Minimale en Maximale Laadruimte van een Auto

Wanneer je de laadruimtes van verschillende auto’s met elkaar vergelijkt kan je de termen “minimale-“ en “maximale laadruimte” tegenkomen. Het is goed om te weten wat hiermee wordt bedoeld want meestal zitten er grote verschillen tussen deze 2 maten. Een Volkswagen Polo uit 2016 heeft bijvoorbeeld een minimale kofferbak laadruimte van 280 Liter en een maximale laadruimte van 952 Liter. Maar wat wordt hier precies mee bedoeld? De minimale laadruimte is gebaseerd op de ruimte die over blijft wanneer alle zitplaatsen in de auto bezet zijn. In een normale personenauto zou dat dus de inhoud van de achterbak zijn.

De maximale laadruimte wordt ook de ruimte meegenomen die overblijft wanneer je geen extra passagiers mee hoeft te nemen. Je kan dan bijvoorbeeld de achterbank neerklappen waardoor er extra ruimte ontstaat. Ga je de auto gebruiken om met het gezin op vakantie te gaan? Dan kan je de auto’s het beste vergelijken op minimale laadruimte aangezien je alleen de kofferbak kunt gebruiken om er spullen in te plaatsen.

 
 
 
 
 

Het aantal liters laadruimte zegt dus iets over hoeveel bagage je in je auto kwijt kunt, maar ook de uitvoering van de auto heeft hier invloed op. Zo kan je in een Sedan uitvoering van een auto doorgaans minder kwijt dan in een Hatchback. Dit komt door de vormgeving van de auto. Een Sedan heeft bijvoorbeeld een vlakke bagageklep waarvan de scharnieren ook veel ruimte innemen. Bovendien in de laadruimte afgesloten van de zitruimte in de auto. Dit zorgt ervoor dat de auto op papier wel veel laadruimte kan hebben maar dat je in de praktijk een stuk minder met die ruimte kan.

laadruimte auto blog vaartland

Hatchback auto met grote kofferbak

Naast dat je bij de meeste Sedans de achterbank neer kan klappen waardoor je nog een heleboel extra bagageruimte hebt, kijken we hier alleen naar de minimale laadruimte. De Tesla Model S heeft van alle Hatchbacks de meeste laadruimte met een inhoud van maar liefst 895 liter. Hier wordt wel een beetje vals gespeeld omdat de Tesla Model S ook een zogeheten “Frunk” heeft. Omdat de elektrische motor van de Tesla een stuk minder ruimte in beslag neemt dan een normale motor heeft de Tesla Model S ook een laadruimte in de voorkant van de auto. Maar ook zonder de laadruimte van deze Front Trunk beschikt de Tesla Model S over een laadruimte van 745 Liter. Nog steeds 120 Liter meer dan de nummer 2 in de lijst, de Skoda Superb.

Kofferbak organiseren

Beschikt je auto niet over de grootste kofferbak? Of heb je een ruime kofferbak waar spullen los in kunnen bewegen? Dan kan een kofferbak organiser uitkomst bieden. Deze verdeeld de ruimte over kleinere compartimenten waardoor je efficiënter gebruik kan maken van de beschikbare ruimte.

Transporteer je veel zware of scherpe spullen in je kofferbak? Dan kun je kiezen voor kofferbak bescherming. Deze komt in de vorm van een rubberen mat welke je op de vloer kan leggen of een kofferbak beschermhoes welke de gehele kofferbak kan beschermen. Dat is vooral handig wanneer je, je kofferbak wil beschermen van de haren en nagels van je hond.

Auto's met veel laadruimte

Sedan met de meeste laadruimte

Een Sedan is dus een auto met een kofferbak die is afgesloten van het zitgedeelte van de auto. Deze auto’s hebben dus alleen een kofferbak. De Sedan met de meeste liters laadruimte is de Renault Talisman. Deze auto heeft namelijk een kofferbak met een inhoud van maar liefst 608 liter. 

Laadruimte indelen

Wanneer je spullen in de achterbak legt wil je niet dat deze tijdens het rijden alle kanten op gaan. Daarom beschikken sommigen auto’s over een bagagenet. Dit net kan je gebruiken om de spullen in de kofferbak op de plaats te houden. Veel auto’s zijn namelijk voorzien van speciale bevestigingspunten waar dit soort netten aan vast gemaakt kunnen worden. Zo kan je de netten aan de zijkant van de kofferbak plaatsen maar ook over het liggende gedeelte van de kofferbak. Zo zorg je ervoor dat de spullen in de achterbak op hun plaats blijven liggen. Naast kofferbaknetten heb je nog een heleboel andere kofferbak organizers die het mogelijk maken om de ruimte in je kofferbak slim in te delen en de spullen op hun plek te houden.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl