Contact met Vaartland.nl

 

Welke auto's hebben het meeste trekgewicht?

Vaartland.nl Jelle
2 januari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Koude en natte dagen in Nederland of in andere woorden, het is weer tijd om eens te kijken waar je naar toe op vakantie gaat. Wellicht ga je met de vouwwagen, aanhanger of met natuurlijk de caravan, maar kan jouw auto het gewicht wel trekken?

Niet elke auto mag een caravan trekken

Niet iedere auto kan en mag een caravan trekken, er zijn verschillende eisen waar een auto aan moet voldoen. De auto bepaalt dan namelijk hoe zwaar jouw caravan mag zijn. Het maximale trekgewicht kun je vinden op het kentekenbewijs van de caravan, dit bestaat uit het laadvermogen en het leeggewicht van de caravan. Je mag nooit meer dan het gewicht aangegeven op het kentekenbewijs trekken, ga dan ook altijd uit van het geremde trekgewicht zoals beschreven op het kentekenbewijs. 

 

Bekijk welke auto met trekgewicht bij jou wensen past!

 

Welk rijbewijs heb ik nodig?

Als de caravan inclusief laadvermogen minder dan 750 kg weegt een B rijbewijs nodig. Mocht het zo zijn dat de caravan zwaarder is dan de 750 kg, dan heb je niet gelijk een ander rijbewijs nodig, dit hangt er namelijk van af of de caravan en de auto samen onder de 3500 kg blijven. Mocht dit wel het geval zijn heb je een BE-rijbewijs nodig. Let op dit alles geld voor een beladen gewicht, houdt er dus rekening mee wat je in de caravan meeneemt.

De beste combinatie

Wil je een caravan aanschaffen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een auto vindt die de caravan comfortabel kan trekken. Het is mogelijk voor een kleine auto om een grote caravan te trekken, maar wettelijk gezien zijn er wel wat complicaties betreft de combinatie waarmee je de weg op mag. Je zult merken dat het makkelijker en comfortabeler is als je je aan de aanbevolen gewichtsverhoudingen houdt, voornamelijk voor beginners is dit fijn.

Eigenlijk is het, het makkelijkste om de zwaarste en meest krachtige auto te gebruiken om de lichtste caravan te trekken. Een nadeel is dat een zware krachtige auto meer verbruikt en duurder is in de wegenbelasting. Dit is iets wat je moet overwegen, maar dit maakt het comfort een stuk beter.

trekkracht van auto's blog vaartland

Trekgewicht auto: Waar moet je op letten?

Er zijn vier belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je de beste keuze wil maken met betrekking tot het matchen van de auto en caravan.

– Het rijklaar gewicht van de auto.
– Het maximale trekgewicht.
– Het maximale combinatie gewicht van de auto.
– De toegestane maximum massa (TMM)
– De trekkracht van de auto

Waar vind je het maximaal trekgewicht van je auto?

Het maximaal trekgewicht van je auto is online op te vragen bij het RDW of te vinden op je kentekenbewijs onder Techn. max. massa AHW (geremd).

Gewicht auto vs gewicht caravan

Aangeraden door de Camping en Caravan Club en vele andere in de branche is het het beste om een caravan te trekken die 85 procent of meerder weegt dan het rijklaar gewicht van jouw auto. Wettelijk gezien mag de Toegestane Maximum Massa (TMM) van de auto en de Toegestane Maximum Massa van de caravan het totaalgewicht van het maximale combinatie gewicht van de auto niet overschrijden. Sommige van deze cijfers staan op het kentekenbewijs van jouw trekauto en caravan. Je kunt de gewichtscijfers ook opzoeken door middel van het chassisnummer, dit bevindt zich vaak onder de motorkap of op de bestuurdersdeur. Bij een caravan zal dit waarschijnlijk dichtbij de toegangsdeur zijn. Hier beneden zie je een overzicht van de beste trekauto’s! 

 
 
 
 
 

De top 10 auto's met de meeste trekkracht

Cadillac Escalade 6.2 V8
– Een Escalade als trekauto? Gewoon omdat het kan, en omdat hij waarschijnlijk groter is dan je caravan. De Cadillac Escalade zal met een aanhanger van maximaal 3100 kg een bezienswaardige caravantrekker zijn. Wel even opletten dat de achterkant van je caravan de grond niet raakt, de trekhaak van de Escalade zit behoorlijk hoog.

BMW M550d (Touring)
– Zeker een favoriet en super handig voor de Nederlandse vakantieganger. Biedt alle ruimte en luxe voor heel het gezin, zet 381 pk en 740 Nm op alle vier de wielen af en trekt caravans tot 2000 kg. En misschien nog wel het belangrijkst, je hoeft niet elke 300 km een tankstation op te zoeken, want deze diesel is nog zuinig ook.

Porsche Panamera (Turbo S)
– Misschien een beetje too much, maar caravan trekken zal die doen als de beste. Grote kans dat de Porsche Panamera Turbo S je 2200 kg wegende caravan binnen de 10 seconden op de 100 km/u per krijgt. Solo is hij goed voor een 0-100 tijd van 3,9 seconden, leuk voor op het campingpaadje.

Volkswagen Phaeton Lang (3.0 TDI)
– In de underdog categorie de verlengde versie van de Volkswagen Phaeton. Met een sterke 3.0 TDI voldoende krachtig en bomvol luxe. Geschikt voor iedere camping want de gemiddelde mens denkt tenslotte toch dat je een Passat hebt. Alleen deze trekt ongeveer twee keer zoveel kilo’s (trekgewicht van 2500 kg) als de gemiddelde Bluemotion middenklasser van het merk.

BMW M4 Coupé
– BMW’s nieuwe M4 mag een caravan trekken! Maximaal 1700 kg aan huis kan er achter de snelle Duitser. Wel even uitkijken dat je geen rotondes rond drift, vinden de meeste caravans niet zo leuk.

Toyota Land Cruiser (V8 4.6 VVT-i)
– Ook wel de Land Kruiper. Een oerdegelijke, ingetogen, maar toch luxe tank die met zijn V8 moeiteloos de 3500 kg zware vakantiewoning de Alpen in trekt. Tip: Neem de spaarkaart van je favoriete tankstation mee.

Audi RS6 Avant
– Een maximaal trekgewicht van 2100 kg, vierwielaandrijving en ruimte voor het hele gezin + fietsen op het dak. Klinkt als de ideale vakantiekar. Oja, heeft ook een V8 met 560 pk. Uitkijken met het rechtervoetje dus, het chassis trek je zo onder de caravan vandaan.

Land Rover Range Rover 4.4 SDV8
– De Range Rover mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van trekkers. Heeft de stijl die een BMW X5, Audi Q7 of Porsche Cayenne mist en is met het 339 pk en sterke V8-blok en zijn geavanceerde vierwielaandrijving prima in staat je caravan de modder door te slepen.

Audi S5 Cabrio
– Al voordat je op bestemming bent in het zonnetje voor de caravan zitten, kan met de Audi S5 Cabrio. Met kap open fungeert je woonwagen als windscherm en toef je op je gemak naar de kust. Of als je haast hebt met wat meer snelheid, want de S5 heeft met zijn 333 pk genoeg kracht om de maximaal 1900 kg wegende aanhanger in beweging te zetten.

Mercedes-Benz G65 AMG
– Wie graag op de mooiste plekjes wil komen en deze meteen met een 1 kilo CO2 per kilometer wil vervuilen, neemt de G65 AMG. Met 612 pk en een hoog trekkgewicht voel je niks van die 3500 kg zware caravan en raas je al het verkeer met twee vingers in de neus voorbij. Om vervolgens even gemakkelijk de meest steile bergpassen te trotseren. Nadeel: met zijn 96 liter benzinetank kom je met G-Klasse naar schatting slechts 200 km ver.

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl