Alles wat je moet weten over het rijden met een aanhangwagen

Vaartland.nl Dyanne
24 februari 2021

Door Dyanne

Een aanhangwagen kan erg handig zijn. Zeker als je met het gezin op vakantie gaat of wanneer je een hoop spullen moet vervoeren van A naar B. Maar waar moet je allemaal op letten bij het rijden met een aanhangwagen? We vertellen het je in dit blogartikel.

Kan je zomaar met een aanhanger rijden?

Laten we bij het begin beginnen. Kan en mag je zomaar met een aanhangwagen rijden wanneer je een rijbewijs hebt? Het antwoord is ja. Je mag alleen niet met elke aanhanger rijden. Voor zwaardere aanhangwagens heb je een speciaal rijbewijs nodig. Welk rijbewijs heb je dan nodig om met welk type aanhanger te mogen rijden vraag jij je nu natuurlijk af. Voor het rijden met een aanhangwagen heb je een rijbewijs B, B+ of BE nodig. Hoe zwaar de aanhangwagen mag zijn verschilt per rijbewijs.

Met een rijbewijs B mag je een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen). Je mag ook een aanhangwagen van meer dan 750 kilo trekken als het lege gewicht + laadvermogen van de auto en aanhanger samen niet hoger zijn dan 3.500 kilo. Heb je een rijbewijs B+? Dan mag je elke aanhangwagen trekken met een maximaal gewicht van 4.250 kilo. Bij een rijbewijs BE mag je een aanhangwagen trekken met een maximum gewicht van 3.500 kilo.

 
 
 
 
 

Hoe hard mag je rijden met een aanhanger?

Dit is een van de meest gestelde vragen met betrekking tot aanhangwagens. Het antwoord verschilt per aanhanger. Is je aanhanger lichter dan 3.500 kilo, dan mag je er op de snelweg maximaal 90 km/u mee rijden. Rijd je met een aanhangwagen die zwaarder is dan 3.500 kilo? Dan mag je maximaal 80 km/u rijden. Dit zijn overigens de regels die gelden in Nederland. In het buitenland kunnen andere regels gelden, zorg er dus voor dat je voordat je op vakantie gaat, de regels van dat land even bekijkt.

Hoe rijd je achteruit met een aanhanger?

Een van de lastigste dingen met een aanhangwagen is om er achteruit mee te rijden. Het maakt het extra lastig dat je naar rechts moet sturen als je de aanhanger naar links wilt krijgen. Verder is het belangrijk om goed over je schouder te kijken en alle spiegels in de gaten te houden. Verder moet je ervoor zorgen dat de auto en de aanhanger niet tegen elkaar komen. Dit doe je door vooral rustig te rijden en ervoor te zorgen dat de hoek tussen de auto en de aanhanger niet te groot wordt.

aanhangwagen blog vaartland

Wat moet je doen als de aanhanger gaat slingeren?

Wanneer de aanhanger begint met slingeren is het belangrijk dat je snel vaart verminderd door licht te remmen. Door snelheid af te nemen zorg je ervoor dat het slingeren ophoudt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Je voorkomt het slingeren van de aanhangwagen door op de volgende punten te letten.

- Voorkom plotselinge of scherpe stuurbeweging.

- Houd je aan de maximumsnelheid voor de aanhangwagen die je vervoert.

- Wees extra alert bij harde wind of een slecht wegdek.

- Zorg ervoor dat de aanhangwagen juist is beladen.

De losbreekkabel

De losbreekkabel is een kabel die ervoor zorgt dat de aanhangwagen automatisch op de handrem gaat wanneer deze loskomt van de trekhaak. Dat de aanhangwagen loskomt van de trekhaak kan verschillende oorzaken hebben. In principe kan het alleen gebeuren als de aanhanger niet goed wordt bevestigd op de trekhaak. Wanneer je vervolgens over een grote hobbel of een groot gat rijdt kan de aanhanger losschieten. Controleer daarom altijd of de aanhangwagen goed vast zit aan de trekhaak. Vaak maakt de aanhanger een “klik” geluid wanneer hij goed bevestigd is.

De losbreekkabel dient bevestigd te worden aan het daarvoor bestemde bevestigingspunt en dus niet om de trekhaak. Het is de bedoeling dat wanneer de aanhanger los raakt van de trekhaak, de losbreekkabel de handrem van de aanhanger aantrekt en vervolgens losbreekt. Zo komt de aanhangwagen snel tot stilstand en blijft hij niet ongecontroleerd achter de auto hangen.

Zorg er ten slotte altijd voor dat de trekhaakkogel altijd goed ingevet is wanneer je er een aanhangwagen op plaatst. Zo zorg je ervoor dat alles soepel blijft lopen op het draaipunt. Lees voordat je een aanhangwagen gebruikt ook even onze blog over kogeldruk. De maximale kogeldruk is namelijk erg belangrijk bij het beladen van je aanhangwagen.

Lees de blog over Kogeldruk

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl