Contact met Vaartland.nl

 

Alles over Stikstof en andere uitlaatgassen

Vaartland.nl Peter
10 december 2019

Door Peter Bosch

Meer artikelen van Peter Bosch

Wanneer je een auto rijdt die gebruik maakt van benzine of diesel als brandstof, dan stoot deze een aantal uitlaatgassen uit. Deze stoffen zijn slecht voor het milieu en ook schadelijk voor de mens. Maar welke stoffen komen er precies uit je uitlaat wanneer je met de auto op weg gaat? En wat zijn de effecten van deze uitlaatgassen? We vertellen het je in dit blogartikel.

NOx Stikstof (Stikstofoxiden)

Wanneer je mensen vraagt naar de uitlaatgassen van auto’s zullen de meeste als eerste denken aan CO2. Maar de laatste tijd is er veel aandacht voor stikstof (NOx). Zo zitten we in Nederland op dit moment in een zogenoemde stikstofcrisis. Veel bouwprojecten liggen op dit moment stil en binnenkort gaat de maximumsnelheid op de meeste snelwegen terug naar 100 kilometer per uur om deze crisis tegen te gaan. Maar wat houdt die stikstofcrisis nou precies in?

Occasions zonder uitstoot

Gevolgen van Stikstof uitstoot

78% van de lucht om ons heen bestaat uit stikstof. Stikstof zelf is niet slecht en is zelfs nodig om planten te laten groeien en voedsel te verbouwen. Maar stikstof komt in verschillende vormen voor. Zo heb je stikstofoxiden zoals die uit de uitlaat van je auto komen en bijvoorbeeld ammoniak vanuit de veehouderij en landbouw. Deze vormen van stikstof zijn niet goed voor het milieu. Stikstof dat in de lucht komt, daalt ergens anders weer neer. Omdat stikstof een voedingsbodem is voor de natuur kan teveel stikstof de balans verstoren. De ene plantsoort heeft hier meer voordeel van dan een andere plantensoort waardoor de ene plantsoort een andere plantsoort kan verdringen. Een goed voorbeeld zijn de heiden in Nederland. Wanneer er teveel stikstof neerdaalt in de heiden groeit het helmgras veel sneller dan de heideplanten. Dit zorgt voor een “vergrassing” van de heide.

Door de verschillende maatregelen die onlangs door het kabinet kenbaar zijn gemaakt moet de uitstoot van deze slechte stikstofoxiden worden teruggedrongen zodat de last op de natuur en het milieu wordt verminderd.

stikstof blog vaartland

CO2 (Koolstofdioxide)

Rijdt je auto op benzine, diesel of LPG? Dan komt er bij het rijden CO2 of koolstofdioxide uit je uitlaat. Dit komt omdat er in elke autobrandstof een hoeveelheid koolstof aanwezig is. Wanneer dit koolstof verbrand wordt hecht het zich aan de zuurstof in de lucht en ontstaat er CO2. Hoeveel CO2 je uitstoot verschilt per brandstof. Zo produceert 1 liter benzine ongeveer 2270 gram CO2. Rij je op diesel dan komt er bij 1 liter ruim 2600 gram CO2 vrij. LPG is een stuk schoner met ongeveer 1610 gram CO2 per liter LPG.

Gevolgen van CO2-uitstoot

Net als bij stikstof zit er van nature ook CO2 in de lucht. Dat is maar goed ook, want de CO2 zorgt ervoor dat de warmte van de zon voor een gedeelte wordt vastgehouden, het broeikaseffect. Hierdoor is de gemiddelde temperatuur op aarde zo’n 15 graden. Zonder CO2 zou de gemiddelde temperatuur op aarde zo’n
-18 graden zijn. De afgelopen 250 jaar is de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer toegenomen. Dit zorgt voor een versterkt broeikaseffect waardoor er dus meer warmte van de zon wordt vastgehouden en de temperatuur op aarde stijgt.

 
 
 
 
 

Fijnstof

Terwijl je met je auto rijdt produceer je fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam van verschillende kleine deeltjes die in de lucht voorkomen. Er zijn verschillende benamingen voor fijnstof, de benaming hangt af van de diameter van de deeltjes. Zo heb je PM10, PM2,5 en PM0,1. PM10 gaat over deeltjes kleiner van 10 micrometer oftewel 0,01 millimeter. Fijnstof kan op verschillende manieren ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld een auto hebt die op diesel rijdt stoot de auto kleine roetdeeltjes uit. Het is daarom verplicht om een roetfilter te hebben. Dit roetfilter filtert zo’n 30 – 95% van het fijnstof. Maar fijnstof kan ook ontstaan wanneer je remt of wanneer banden slijten. Elektrische auto’s kunnen dus ook fijnstof produceren.

Gevolgen van Fijnstof

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid van de mens. We ademen fijnstof in en dit is slecht voor onze gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander zo’n 9 maanden korter leeft door de gevolgen van het inademen van fijnstof.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-748576

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl