Contact met Vaartland.nl

 

Hyundai Ioniq

Waar denk je aan bij een auto die zowel als hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch geleverd wordt? Het eerste waar wij aan denken is de Hyundai Ioniq. 

In 2016 werd de Hyundai Ioniq gelanceerd om in te haken op de trend van hybrides of volledig elektrische voertuigen. Hyundai deed geen half werk en bracht de Ioniq uit met drie verschillende methodes van elektrische aandrijving. De benaming Ioniq is een samentrekking van het woord ‘ion’ en ‘iq’ dat slaat op elektriciteit en hoe dit slim wordt toegepast in dit model. Hyundai is dan niet de eerste met elektrische aangedreven auto’s, maar ze hebben wel een goed product neergezet zoals we van dit merk gewend zijn. De betrouwbaarheid is dan ook uitstekend en regelmatig optredende problemen zijn niet bekend.

De Hyundai Ioniq wordt altijd als een 5-deurs hatchback geleverd. Dit resulteert in voldoende ruimte voor een gezin of gezelschap en de kofferbak heeft een ruime opening wat zorgt voor veel gemak wanneer je iets wilt opbergen. De kofferbak heeft bij de hybride en plug-in hybride 550 liter aan ruimte, dus aan ruimte is er geen gebrek. 

Wat de Ioniq erg typeert is het gebruiksgemak dat je ervaart met deze auto. De auto wordt altijd met een volledig automatische versnellingsbak of transmissie geleverd waardoor met de hand schakelen behoort tot de verleden tijd. Ook het aantal bedieningsknoppen in het interieur zijn logisch te bedienen, ondanks de grote hoeveelheid. 

De enige minpunten die je kan ondervinden, is dat de auto iets stug is geveerd. Een ander minpunt is dat de volledig elektrische versie duurder is dan de hybride varianten. De onderliggende techniek van een volledig elektrische auto is namelijk kostbaarder om te produceren. 

 

 

 
 
 
 
 

Populaire uitvoeringen/versies

De Hyundai Ioniq is in grote lijnen in drie versies in te delen. De EV (electric vehicle) is degene die wij het meeste zien en verkopen. Zoals de naam doet vermoeden, is dit een volledig elektrisch aangedreven versie. Volledig elektrisch rijden is met deze Hyundai erg makkelijk. De  auto wordt geleverd met een oplaadkabel voor thuis (220 volt) en een kabel voor de laadpaal. Aan een laadpaal is de auto in 5 uur opgeladen en thuis in 9 uur tijd. Ook de actieradius bij een volledig opgeladen accu is goed te noemen en ligt tussen de 135 en 290 kilometers. Een minpunt is dat de actieradius op zijn laagst is onder winterse omstandigheden. Het grote voordeel is weer dat je volledig emissievrij rijdt. 

Naast de volledig elektrische variant is er de Plug-in Hybrid versie. Deze versie is uitgerust met een benzine- en elektrische motor en rijd alleen op benzine wanneer dat nodig is. Je kan deze Ioniq namelijk met een kabel thuis opladen of aan een laadpaal en tot 52 kilometers volledig elektrisch rijden. Dit maakt deze Ioniq zeer geschikt als je vaak elektrisch wilt rijden. Als je een langere afstand wilt rijden laat deze versie je ook niet in de steek. Een verbruik van 1 liter brandstof op 100 kilometers is haalbaar als je geen lange stukken rijdt en de auto regelmatig oplaadt. Anders zal de Hyundai 1 op 20 rijden wat nog zeker als zuinig is aan te merken.

Tot slot is er nog de Hybride versie. Dit is elektrisch rijden zonder een stekker te hoeven gebruiken. Deze versie heeft een laag brandstofverbruik doordat het voertuig regelmatig afwisselt tussen de benzine- en elektrische aandrijving. Op korte afstanden rijdt deze auto dan ook elektrisch en bij te weinig accuspanning of hogere snelheid wordt de benzine motor ingeschakeld. De auto laadt  zichzelf op door de energie op te slaan die vrij komt bij het afremmen of uit laten rollen van de auto. Het verbruik van de hybride is circa 1 liter brandstof op 20 kilometers, maar lager is ook mogelijk met een beetje zelfbeheersing en goed anticiperen in het verkeer.

Hyundai Ioniq

Qua uitvoering is de Hyundai Ioniq uit te splitsen in twee veelvoorkomende varianten. De meest luxe uitvoering is de Premium met opties als lederen bekleding, stoelverwarming en vaak een open dak en parkeercamera gecombineerd met parkeersensoren. Ook heeft de Premium vaak meer veiligheidsfuncties zoals een dodehoeksensor.

De tweede uitvoering is de Comfort die wat minder luxe opties heeft zoals lederen bekleding, open dak en verwarmingselementen in het interieur. Het minder aantal opties doet niets af aan aan de rijkwaliteit en het bedieningsgemak van de Hyundai Ioniq. Het is ook prima vertoeven in de auto, omdat deze genoeg elektrische opties heeft zoals elektrische ramen, automatische airconditioning en een navigatie/multimedia systeem.

 


Bekijk huidige aanbod Hyundai Ioniq

Plus- en minpunten

+ Verkrijgbaar in maar liefst drie versies!
+ Zeer betrouwbaar en uitstekende kwaliteit
+ Standaard geleverd met een automaat
+ Goede prestaties
+ Zuinig
+ Praktisch

– Actieradius kan variëren door weersomstandigheden
– Thuis laden duurt langer dan aan een laadpaal
– Volledig elektrische versie duurder dan hybride versies 

Actualiteit

De Hyundai Ioniq is een succes en wordt nog altijd goed verkocht, zowel nieuw als gebruikt. Ook heeft het concept van de Ioniq het merk geïnspireerd om de techniek breder toe te passen. De Hyundai Kona is een grote SUV die beschikbaar is in een hybride en elektrische versie. Hyundai verwacht ook in 2020 in totaal achttien elektrische modellen te hebben. 

Het model van de Hyundai Ioniq blijft ook in beweging. In april 2020 heeft Hyundai een conceptauto wereldkundig gemaakt onder de naam ‘Prophecy Concept’. Dit concept is de voorbode van de volgende Ioniq die waarschijnlijk in 2022 uit zal komen.

We gaan de komende jaren dus nog veel horen van Hyundai door de introductie van veel nieuwe modellen en zelfs nieuwe technieken. De toekomst is zelfs al deels begonnen in de vorm van de nieuwe Hyundai Nexo. Wat deze auto uniek maakt, is dat de aandrijving volledig elektrisch is en de auto zelf zijn energie opwekt door een brandstofcel. De brandstofcel kan waterstof omzetten in elektriciteit en deze techniek is nu toegankelijker dan ooit. Hou Hyundai dus scherp in de gaten voor nog meer groene alternatieven.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl