Welke benzine moet ik tanken voor mijn auto?

Vaartland.nl Arnold
5 augustus 2020

Door Arnold

Kan mijn auto e10 benzine hebben?

De kans is erg groot dat jouw auto de E10 benzine kan hebben. Moderne auto’s hebben hier vaak geen moeite meer mee. Maar heb je nu een oudere auto of wil je gewoon even zeker weten of dit mogelijk is dan kan je dit altijd even uitzoeken via een handige tool. Dit kan op bijvoorbeeld e10check.nl. 

Wanneer is euro 98 beter?

Bij het rijden in de bergen kan het zijn dat het soms wel slimmer is om euro 98 te tanken terwijl het advies euro 95 is. Dit komt doordat de motor in de bergen soms een grotere belasting krijgt dan tijdens het rijden over een vlakke weg. Het verschil tussen het octaangetal, bepaald de zogenaamde klopvastheid. Wanneer er sprake is van een hogere klopvastheid van benzine, zal de brandstof minder snel spontaan, ongecontroleerd ontbranden. De kans is groter dat dit gebeurt bij euro 95 dan bij euro 98.  

Wij zouden aanraden om altijd de brandstof te tanken die wordt aangeraden door de fabrikant. Laat je niet van de wijs maken door de marketingcampagnes voor de duurdere brandstoffen. Een auto is normaal gesproken ontworpen om te functioneren op een bepaald type brandstof en dit is dus ook de meest efficiënte brandstof voor jouw auto. Zorg dus wel dat je weet welke brandstof dit is voor jouw auto!

 
 
 
 
 

Allereerst is het belangrijk om na te gaan welke brandstof geschikt is voor jouw auto. Vaak is dit terug te vinden in de tankdop maar dit staat ook in de informatieboekjes van de auto. Mocht je het hier nu niet kunnen vinden dan is het vaak nog het makkelijkst om het even op te zoeken op internet. Over het algemeen rijden de meeste auto’s gewoon op de normale euro 95 benzine die tegenwoordig ook wordt aangeduid als E10. 

 

Welke benzine tanken 95 of 98? 

 

Maar wat moet je nu precies tanken? De goedkopere euro 95 (E10) of toch de duurdere euro 98 (E5). Welke benzine? Dat is de grote vraag waar wij in deze blog antwoord op zullen geven. Er zijn veel mensen die beweren dat de duurdere euro 98 ook beter zou zijn voor de motor van jouw auto. Maar betekent duurder ook automatisch dat het beter is?

 

En waarom is de euro 98 eigenlijk duurder dan de normale euro 95? Het prijsverschil zit hem niet in duurdere ingrediënten maar heeft simpelweg te maken met de tijd van het productieproces. Om het octaangehalte van 98% te halen is er namelijk meer tijd nodig en deze extra tijd wordt uiteindelijk weer doorberekend in de prijs. Na dit te weten vraag jij je vast af: welke benzine voor mijn auto? 

 

Jouw auto functioneert het beste op de brandstof waar deze voor is gemaakt. Het betekent dus niet dat als jij euro 98 tankt in een auto waar euro 95 voor wordt geadviseerd dat de auto beter functioneert. Je kan dus gewoon euro 95 benzine tanken voor de beste prestaties als dit bij jouw auto wordt aangegeven! 

 

Huidige aanbod benzine occasions

Wat is de beste premium benzine? 

Er zijn zoals wel bekend ook verschillende Premium benzine varianten zoals Shell V-power, Total Excellium en BP Ultimate. Deze benzinesoorten zijn gemiddeld 8 tot 15 cent duurder dan de normale benzine en worden beter voor jouw motor genoemd.

Het voordeel van deze benzine is dat deze vaak geen bio ethanol bevat maar dit hoeft niet te zeggen dat dit veel uitmaakt voor jouw motor. Wij zouden zeggen dat als jouw auto geschikt is voor de E10 benzine je dit ook gerust kan tanken.  

welke benzine moet ik tanken blog

Wat is e10 voor benzine?

Sinds 2019 is er nieuwe vorm van benzine op de markt gekomen en dit wordt ook wel e10 genoemd. E10 is een samenstelling van 10% bio ethanol en 90% fossiele brandstof. De bio ethanol is alcohol dat wordt geproduceerd door de fermentatie van suiker, tarwe of mais. Veel mensen zijn een beetje angstig voor de E10 benzine door het feit dat ethanol een vrij agressieve stof is die verschillende materialen aantast.

Bij de moderne auto’s zal dit geen probleem vormen maar er zijn wel oudere auto’s die hier niet tegen kunnen. Ook is het bij sommige motoren niet verstandig om E10 te tanken. De E10 benzine heeft meestal wel het octaangehalte van 95%. Ook is er nog de E5 brandstof, E5 is een samenstelling van maximaal 5% bio ethanol en 95% fossiele brandstof. E5 heeft meestal een octaangehalte van 98%.  

Bekijk ons aanbod benzine occasions

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl