Hoe berekent de verzekering de dagwaarde van de auto?

Vaartland.nl Jesper
21 februari 2020

Door Jesper

Als het goed is, is uw auto verzekerd tegen schade en diefstal. Maar hoe bepaalt de verzekering welk bedrag je uitbetaald krijgt wanneer je jouw auto total los rijdt, of wanneer deze wordt gestolen? Hoeveel je auto waard is op zo'n moment is daarbij erg belangrijk. Dit wordt de dagwaarde genoemd. Wat dat precies is, leggen we je uit in dit blogartikel.

Wat is de dagwaarde van je auto?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, vertelt de dagwaarde van je auto wat je auto op dat moment waard is. De dagwaarde van je auto is dus iets anders dan de aanschafwaarde (het bedrag waarvoor je de auto in eerste instantie hebt gekocht).

Waar gebruiken verzekeraars de dagwaarde van de auto voor?

Voor het bepalen van de premie die je moet betalen aan je verzekering kijkt de verzekering naar de cataloguswaarde van je auto. Maar als er schade uitbetaald moet worden of je auto wordt gestolen, dan kijkt de verzekering naar de dagwaarde van je auto.

Hoe wordt de dagwaarde van je auto bepaald?

De verzekering bepaalt de waarde van jouw auto aan de hand van een aantal factoren. Deze factoren worden hieronder kort toegelicht.

De aanschafwaarde van de auto
Vanzelfsprekend is de nieuwwaarde van invloed op de dagwaarde van een auto. Een auto met een nieuwprijs van 50.000 euro, 100.000 gereden kilometers en in een goede staat heeft een hogere dagwaarde dan een auto met een nieuwprijs van 12.000 met dezelfde kilometerstand.

Het aantal gereden kilometers
Het aantal gereden kilometers heeft invloed op de waarde van je auto. Hoe meer kilometers je auto gereden heeft hoe lager de dagwaarde.

De leeftijd van de auto
Een auto van ouder dan 12 jaar heeft normaal gesproken een lagere dagwaarde dan een vergelijkbare auto van een jaar oud.

De staat van de auto
Is de auto beschadigd of zijn er andere mankementen dan heeft dit invloed op de dagwaarde. Een perfect onderhouden auto heeft een hogere dagwaarde dan een slecht onderhouden auto.

Accessoires in en rondom de auto
Bij de aankoop van een nieuwe auto kan je vaak kiezen uit verschillende accessoires. De aanwezigheid van een luxe geluidssysteem, navigatie of iets anders kan van invloed zijn op de dagwaarde van de auto.

dagwaarde auto blog vaartland.nl

Andere toepassingen van de dagwaarde van een auto

Naast de verzekering is het ook handig om zelf de dagwaarde van je/een auto te weten. Hieronder vind je een aantal situaties waarin het handig is om de dagwaarde van je/een auto te weten.

Je auto verkopen
Wanneer je jouw auto gaat verkopen is het handig om de waarde van je auto op dat moment te weten. Zo krijg je een indicatie over wat je ongeveer voor jouw auto kan vragen en voorkom je dat je teveel of te weinig voor je auto krijgt.

Een auto kopen
Wanneer je een tweedehands auto gaat kopen is het handig om vooraf al een indicatie te krijgen van de waarde van de auto. Zo voorkom je dat je te veel betaald voor de auto. Door de dagwaarde van een mogelijke volgende aankoop op te vragen kom je achteraf niet voor verrassingen te staan en ga je goed voorbereid de onderhandelingen in.

De Nieuwwaarde regeling

Wanneer je een autoverzekering afsluit kan je er ook voor kiezen om een nieuwwaarderegeling af te sluiten. Verschillend per verzekeraar sluit je deze regeling af voor één, twee of drie jaar. Rijd je jouw auto binnen de gestelde termijn total los, of wordt hij gestolen? Dan ontvang je de nieuwwaarde van je auto en dus niet de dagwaarde. Deze regeling geldt normaals gesproken alleen voor nieuwe auto’s. Je kunt de nieuwwaarderegeling ook afsluiten voor tweedehands auto’s, dit noem je dan een aanschafwaarderegeling.

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl