Alles weten over een trekhaak? Lees nu onze handige vakantie tips

Vaartland.nl Arnold
15 september 2019

Door Arnold

Alles weten over het gebruik van je trekhaak?

Op vakantie gaan kan op verschillende manieren. In eigen land, een verrassingsreis met het vliegtuig of je trekt er gewoon traditioneel op uit met de auto en caravan. Maar waar moet je nou op letten als je op weg gaat met iets achter je auto? Zeker wanneer je de trekhaak alleen gebruikt op vakantie. Wij leggen het hieronder graag voor je uit.

 

vaartland blog trekhaak

 

Tegenwoordig kan je onder bijna iedere auto een trekhaak laten plaatsen of zelf monteren. Dit kan om verschillende redenen. Je gaat met de caravan of vouwwagen op vakantie, wilt een boot vervoeren of je fietsen meenemen. 

 

 

Sinds 19 januari 2013 geldt bij rijbewijs B een grens van 3.500 kilogram voor de toegestane maximum massa voor de combinatie auto plus caravan. Let op dat je bij het rijden met een caravan of vouwwagen met meer kilogram je een rijbewijs BE nodig hebt.

Als je op vakantie wilt maar je hebt geen trekhaak is het altijd mogelijk om deze achteraf op je auto te monteren. Let hierbij op: niet iedere motor is geschikt om zwaardere caravan of aanhanger te trekken. Dus mocht je in de toekomst wensen hebben om een caravan aan te schaffen, of heb je er al 1 in bezit. Controleer goed of de motor van je nieuwe auto geschikt is voor het trekken van dit gewicht.

De verschillende soorten trekhaken waaruit je kan kiezen bij het achteraf monteren:

  • Vaste trekhaak
  • Afneembare trekhaak
  • Wegdraaiende trekhaak

Bij je plaatselijke garage is het mogelijk om goed advies te krijgen over de voor jou meest geschikte trekhaak. Een afneembare trekhaak is natuurlijk mooier dan een vaste, maar als je geen voorkeur hebt is een vaste trekhaak altijd goedkoper. 

Let op dat je hiervoor ook de keuze maakt over de stekker die gemonteerd wordt. Een 7-polige stekker is alleen geschikt voor fietsendragers. Een 13-polige stekker is geschikt voor aanhangers en caravans om bijvoorbeeld de ingebouwde koelkast tijdens het rijden van stroom te voorzien.

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl