Auto start niet door kou uitleg hoe u auto startkabels op uw accu

Vaartland.nl Thijs
17 augustus 2019

Door Thijs

Auto start niet meer

 In de winter is er een vergrote kans dat uw auto niet start.  Wanneer uw auto niet start en hij maakt een tikkend geluid zoals de volkswagen aan het begin van het filmpje. Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door de kou. De kou zorgt ervoor dat de accuspanning van uw auto lager wordt, dit kan resulteren in het niet of slecht starten van de auto. Bij extreme kou kan het zijn dat heel veel auto accu 's er last van hebben. Normaliter hebben we hier in Nederland niet heel veel last van "extreme" kou.

Uiteraard moet u er wel rekening mee houden dat het wel kan vriezen in ons land. De lichte vorst die in Nederland toch vaak voorkomt kan er voor zorgen dat uw oudere accu, een accu die enige tijd niet gebruikt is, het kan begeven of kan resulteren in een te lage accuspanning. 

Lege accu

Het is heel makkelijk om te checken of uw auto accu het begeven heeft. Indien je de sleutel omdraait zul je niks horen. Om echt zeker te zijn van je zaak zet je even de lichten aan van de auto. Werken de autolichten ook niet dan kun je ervan uitgaan dat de accu stuk is van de auto. Je zou het nog kunnen proberen met een acculader, hierbij moet u denken aan startkabels, starthulp auto accu(ook wel accupack genoemd) of een druppellader voor een auto. Wanneer de auto niet te lang zonder spanning heeft gestaan zal hij het weer gaan doen. De auto doet vanzelf de accu opladen tijdens het rijden. Wanneer je een flinke rit maakt en de accu kan daarna nog niet uit zichzelf de auto starten, dan moet u de accu vervangen.

Lage accu spanning

Wanneer de accu toch nog wat spanning overheeft zult u de startmotor horen rondgaan. De motor zal alleen niet aanslaan doordat de spanning te laag is in de accu waardoor de startmotor onvoldoende kracht heeft om de auto te starten. Je heb een acculader nodig om de accu te kunnen opladen van de auto.  Als de auto weer start raden wij u wel aan de accu te laten doormeten in een garage. Aan de hand van het resultaat kan worden besloten of de accu vervangen moet worden.

Acculader

Startkabels aansluiten

Meestal is de eenvoudigste oplossing om de auto te starten met startkabels, zorg er wel voor dat u altijd startkabels voor de auto bij u heeft. Misschien ben je zelf in het bezit van een tweede auto anders kun je de startkabels aansluiten op de auto van behulpzame buren. De werkwijze voor het aansluiten van de startkabels is als volgt.

Auto starten met startkabels

Stap 1: doe eerst de rode startkabel aansluiten op de pluspool van de accu met spanning .

Stap 2: sluit de andere kant aan op de pluspool van de accu die spanning nodig heeft.

Let op: laat de zwarte startkabel niet tegen de rode startkabel aankomen.Stap 3: doe vervolgens de zwarte startkabel aansluiten op de minpool van de accu met spanning.

Stap 4: sluit de andere kant aan op de minpool van de accu die spanning nodig heeft.

Stap 5: start de auto met de goede accu.

Stap 6: nu kun je de auto weer starten met de slechte accu

Alternatieve acculader oplossingen

Andere oplossingen om de auto te starten zijn met een starthulp auto accu(word ook wel accupack genoemd).  Sluit hier ook weer de rode kabel aan op de plus en vervolgens de zwarte kabel op de min. Waarschijnlijk zit er een schakelaar op de accupack die u even moet aanzetten voordat u de auto weer kunt starten. Wanneer u in het bezit bent van een druppellader voor een auto kunt u deze ook gebruiken op de zelfde wijze.  Dit gaat echter langzamer en Vraagt even geduld.

Lees meer handige blogartikelen

Tags:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl