Contact met Vaartland.nl

 

Drama van het jaar, zwarte zaterdag

Vaartland.nl Jelle
14 juli 2022

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

De meeste van ons zijn er wel bekend mee. huilende kinderen, Stampvolle snelwegen en ogen die al uren tegen dezelfde auto voor je aan staren. De zwarte zaterdag op de Franse wegen. Genoeg eten & drinken, een airco en genoeg Netflix films zijn geen overbodige luxe. Zelfs met deze gadgets kan het op een zwarte zaterdag een zware rit worden.

Maar wanneer is zwarte zaterdag en hoe kan je je er tegen wapenen? In dit blogartikel lees je hoe je je het beste voor kan bereiden op zwarte zaterdag. 

Zwarte zaterdag Frankrijk

De zwarte zaterdag is het bekendst in Frankrijk. Het is vrijwel elke zaterdag in juli en augustus spitsuur op de Franse wegen. Meestal kent een zomer 1 óf 2 zwarte zaterdagen.

De verkeersdrukte in Frankrijk is makkelijk te volgen via verkeerswebsite Bison Futé. Hier is (in het Engels) de verkeersdrukte per regio te zien. Wanneer is zwarte zaterdag? Volgens de voorspellingen zal het op de wegen richting het zuiden op 30 juli het drukst zijn. Nét achter deze dag staat 06 augustus 2022.

Op deze dagen wil je je dus niet op de Franse wegen bevinden. Vooral de Autoroute du Soleil Van Parijs naar Marseille krijgt die dagen veel verkeer te verduren.

In Frankrijk wordt met zwarte zaterdag naast het verkeerdrama ook naar een andere gebeurtenis verwezen. Op 31 juli 1982 vond bij de Franse stad Beaune een ernstig verkeersongeluk plaats waarbij 53 mensen omkwamen.

 
 
 
 
 

Zwarte zaterdag Duitsland

Ondanks dat Duitsland er minder om bekend staat dan Frankrijk zijn de wegen hier hartje zomer ook geen pretje. Op de A3, A5 en A8 vind je het meeste vakantieverkeer. Hier is het vooral op zaterdag erg druk. In Duitsland mogen vrachtwagens op zondag niet rijden. Hierdoor kan het op zondag nog relatief rustig zijn in Duitsland.

Als je Duitsland enkel als doorreisland gebruikt is het ook handig om van de Gotthardtunnel af te weten. Hier is niet echt sprake van een zwarte zaterdag, het is elk weekend druk zolang de zomervakantie gaande is. Er zijn een aantal alternatieven voor de tunnel, maar deze lopen vaak wel door de bergen. Ook moet de file erg lang zijn om hier tijdswinst op te behalen.

Zwarte zaterdag adviezen

Er zijn natuurlijk ook alternatieven voor rijden op zwarte zaterdag, maar als je op zaterdag op je bestemming wordt verwacht is dit niet makkelijk. Een redelijke oplossing is een overnachting onderweg, hiermee kan jij zwarte zaterdag 2022 ontlopen.

Een andere goede tip is: rijd niet op de drukste tijdstippen. Dit is niet echt ideaal voor je slaapritme, en geeft ook niet echt een vakantiegevoel. Het bespaart je echter wel een hoop tijd. Mocht je toch in de file terecht komen in Zuid-Europa is een airco nooit een overbodige luxe.

Ook een automaat rijdt, vooral in de file, een stuk beter dan een handgeschakelde auto. Dit verzacht de lange rit. Neem dus in ieder geval de meest luxe auto mee die je tot je beschikking hebt. Kijk voor het automaat occasion aanbod van Vaartland hier!

 

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl