Contact met Vaartland.nl

 

Files in Nederland: op deze plekken sta je het langste stil!

Vaartland.nl Gert Jan
3 april 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

De Nederlandse regering heeft uitgesproken vastbesloten te zijn om burgers te stimuleren minder auto te rijden en meer gebruik te maken van de fiets en openbaar vervoer.

De gewenste verandering komt alleen nog niet tot stand. Volgens een verslag van Rijkswaterstaat over het jaar 2023 is er juist een stijging waargenomen in het aantal kilometers dat op snelwegen is gereden, met een toename van bijna 3% naar 69,3 miljard kilometer.

Deze groei heeft eveneens geleid tot langere files, waardoor Nederlanders vaker in de file stonden in 2023.

Nu kan het soms minder erg zijn om in de file te staan, bijvoorbeeld als je in een occasion zoals een Volkwagen T-Roc, BMW 3-serie of een Mercedes-Benz CLA-klasse rijdt.

Files in Nederland bijna 2 keer zo groot
Langste files in Nederland (o.a. file a28 & a58)
Tips voor vermijden files

 

Files in Nederland bijna 2 keer zo groot

Rijkswaterstaat kijkt niet alleen naar hoe lang files zijn, maar ook he ernstig de files zijn. Dit wordt gemeten door de lengte van de file te vermenigvuldigen met de tijd die de bestuurder in de file doorbrengt.

In 2023 was er een grote stijging hiervan, de kilometerminuten steeg van 443.000 naar meer dan 834.000. Voor 2024 verwacht Rijkswaterstaat geen verbetering.

Vanwege grootschalig onderhoud aan de wegen voorspelt Rijkswaterstaat een toename van het aantal files, dit als gevolg van deze werkzaamheden.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Langste files in Nederland (o.a. file a28 & a58)

De A16, de route van Breda naar Rotterdam, voert voor het eerst de ranglijst aan van Nederlandse snelwegen met de meeste verkeersopstoppingen.

Op het stuk waar de A16 overgaat in de A20 richting Hoek van Holland, bereikte de file intensiteit de 619.395 kilometerminuten, waardoor deze weg duidelijk de langste vertragingen kende.

Het is hoe dan ook raadzaam om je reis zorgvuldig te plannen als je in de buurt van Breda, Ridderkerk, Gorinchem of Rotterdam moet zijn, want zeven wegen uit de top tien van drukste wegen bevindt zich op routes naar deze steden.

Bovendien zul je merken dat diverse van deze wegen regelmatig genoemd worden in berichten over files.

 

Positie Traject Filezwaarte in kilometerminuten
1. A16: Breda – Rotterdam tussen KP Ridderkerk en KP Terbergseplein 619.395
2. A15: Ridderkerk – Gorinchem tussen KP Ridderkerk en KP Gorinchem 369.425
3. A2: Utrecht – ‘s-Hertogenbosch tussen KP Deil en KP Empel 363.540
4. A27: Breda – Gorinchem tussen KP Hooipolder en KP Gorinchem 346.552
5. A4: Den Haag – Rotterdam tussen KP Prins Clausplein en KP Kethelplein 336.116
6. A16: Rotterdam – Breda tussen KP Ridderkerk en KP Klaverpolder 329.136
7. A27: Gorinchem – Breda tussen KP Gorinchem en KP Hooipolder 328.775
8. A20: Hoek van Holland – Gouda tussen KP Kleinpolderplein en KP Terbregseplein 311.302
9. A58: TilburgEindhoven tussen KP De Baars en KP Batadorp 310.073
10. A15: Gorinchem – Rotterdam Maasvlakte tussen KP Vaanplein en KP Benelux 273.970
 
 
 
 
 
File

 

Tips voor vermijden files

Tip 1: Controleer voordat je weggaat!

Het is essentieel om de huidige verkeerssituatie te bekijken. Lijkt dit voor de hand liggend? Onderzoek toont echter aan dat veel bestuurders vertrekken zonder zich vooraf te informeren. Als je op de hoogte bent van de locaties van files, kun je deze vermijden.

Tip 2: Mijd de spitsuren

Tijdens de coronapandemie was thuiswerken normaal en daardoor waren de spitsuren minder druk. Echter, tegenwoordig is het op vrijwel alle werkdagen druk tijdens de spits.

De ochtendspits kent de meeste drukte van 07.00 tot 09.00 uur en in de namiddag van 16.00 tot 19.00 uur. Vrijdagochtend vormt hierop een uitzondering, dan is het verkeer relatief rustig.

Tip 3: Overweeg alternatieven voor de auto

Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor de auto, zoals elektrische deelscooters die je in veel steden op elke hoek vindt, of abonnementen voor elektrische fietsen.

Tip 4: Wees voorzichtig met invoegen

Voorkom dat je abrupt van rijstrook verandert bij het invoegen. Dit kan ervoor zorgen dat andere bestuurders plotseling moeten remmen, wat leidt tot zogenaamde spookfiles.

Het is beter om je snelheid aan te passen aan het verkeer en geleidelijk in te voegen, door zoveel mogelijk gebruik te maken van de invoegstrook.

Tip 5: Houd je aan je rijstrook

Dit kan vergeleken worden met wachten in de rij bij de kassa: het lijkt vaak sneller om van rij te wisselen, maar dan blijkt de rij waar je eerst in stond toch sneller te bewegen.

Dit fenomeen zie je ook terug bij files. Hoewel de linkerrijstrook sneller lijkt, is deze vaak drukker en dus gevoeliger voor opstoppingen en kop-staartbotsingen.

 

 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl