Contact met Vaartland.nl

 

De weg op met een CNG, wat zijn de voor- en nadelen

Vaartland.nl Jelle
20 augustus 2022

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, een CNG. Deze afkorting staat voor compressed natural gas. Er rijden in Nederland een stuk minder auto’s op dan bijvoorbeeld op diesel of benzine.

Toch zitten er in het Vaartland.nl occasions aanbod regelmatig CNG’s. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van een aardgas motor? Je leest het in dit Vaartland.nl blog.  

 Voordelen van een CNG

Ondanks dat er in Nederland relatief weinig auto’s op aardgas rijden zitten er wel veel voordelen aan CNG brandstof. Dit is ook de reden dat het aantal aardgasvoertuigen in Nederland en België snel is toegenomen de laatste jaren.

Aardgas is een fossiele brandstof en stoot daarom CO2 uit. Op aardgas heft de overheid echter geen accijns maar energiebelasting. Deze belasting is netto een stuk minder dan de accijns op benzine en diesel.

Dit komt doordat op aardgas rijden minder milieubelastend is dan op diesel of benzine rijden. Een CNG-motor stoot minder CO2, fijnstof en stikstof uit.

Er is vanuit de overheid ook stimulering om meer op aardgas de rijden. Zo rijden er in zowel Nederland als België steeds meer overheidsinstanties met op CNG aangedreven auto’s.  

Een ander groot voordeel is de CNG prijs. Op aardgas rijden is per kilometer goedkoper dan diesel en benzine. Dit komt mede door de lagere belasting op aardgas.

Een kilo CNG gas kost gemiddeld 1,64 euro per kilo. Hiermee rijd je gemiddeld meer kilometers dan met een liter diesel of benzine. Hierdoor is ook de actieradius van een aardgas-auto hoger dan die van de gemiddelde diesel- en benzineauto.

 
 
 
 
 

Wat zijn de nadelen van CNG tanken

Naast de grote hoeveelheid voordelen heeft het rijden op aardgas ook nadelen. Waar het rijden op aardgas goedkoper is, is de aanschaf van een auto met een CNG tank weer duurder. De aanschaf is echter een eenmalige uitgave. De kostenbesparing op brandstof is maandelijks in de portemonnee te merken.

Ook het later inbouwen van een CNG-motor is vrij prijzig. Tegenover dit bedrag staat natuurlijk wel dat de vaste lasten van je bolide naar beneden gaan.

Het is niet bij alle auto’s mogelijk om een aardgasmotor in te bouwen. Bij de meeste auto’s kan je hem echter wel gewoon inbouwen. Zeker bij benzineauto’s is dit vaak mogelijk.

CNG tankstations

Bij sommige tankstations kan er geen aardgas getankt worden. Je kan bij het tanken van CNG een slowfill- of fastfill-systeem gebruiken. Met een slowfill-systeem kan je thuis via het aardgasnet tanken. Dit duurt een aantal uurtjes.

In 2019 waren er in Nederland 145  en in België 120 CNG-tankstations. In het buitenland zijn dit er nog veel meer. Hier wordt ook al vaker met aardgas auto’s gereden. Dit aantal neemt net als het aantal aardgas-auto’s snel toe.

Bij deze tankstations wordt gebruik gemaakt van de fastfill-systemen. Hiermee vult de tank zich ongeveer net zo snel als bij een benzinetankbeurt. 

 

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl