Contact met Vaartland.nl

 

Voorkom een miskoop en check de WOK-status

Vaartland.nl Jelle
5 november 2021

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Je bent misschien wel bekend met een WOK-melding voor de scooter. Als je scooter harder gaat dan dat wettelijk is toegestaan kan je al snel een WOK krijgen. Je scooter moet dan worden gekeurd zodat je kan laten zien dat die niet harder dan de wettelijke snelheid rijdt. Auto’s hebben vaak een WOK-status wanneer de auto schade heeft gehad.

Wat is een WOK-status?

Een WOK-status betekent eigenlijk wachten op keuring. De politie heeft een aantekening gemaakt op je kenteken die aangeeft dat de auto niet aan de eisen die door de wet gesteld zijn voldoet. De auto moet dan opnieuw gekeurd worden.

Wanneer krijg je een WOK-melding?

Als je een auto ziet met een WOK-melding dan betekent dat de auto zeer waarschijnlijk een ongeval of een aanrijding heeft gehad. Bij een WOK-melding is eigenlijk een gedeelte van het kenteken ingenomen. Je zal niet zomaar een WOK-melding krijgen want de auto moet echt wel flink afwijken van het origineel. Een WOK-melding krijgt de auto dan ook uit veiligheidsredenen.

WOK-status controleren

Voordat je een occasion gaat kopen is het verstandig om te kijken wat voor verleden de auto heeft. Op deze manier koop je geen kat in de zak. Via autoverleden.nl kan je het kenteken invoeren en kan je zien of de desbetreffende auto een WOK-status heeft gehad. Verder kan je ook het Nationaal Autorapport downloaden bij Vaartland.nl. In dit rapport zie je precies de historie van de auto. Het Nationaal Autorapport zorgt zo voor een stukje zekerheid bij het kopen van je auto. Naast de historie van de auto worden ook de volgende punten vermeld:

- Technisch en optisch rapport
- Tellerrapport en tellerstand
- Onderhoudsdocumenten

Over het algemeen is het ook zo dat als je auto een WOK-status heeft dat de auto dan een stuk lastiger te verkopen is.

Lees meer over de auto's van Vaartland.nl

Verschil tussen een WOK-1 en WOK-2?

Als we het over een WOK-melding hebben zijn er twee soorten, namelijk een WOK-1 en een WOK-2 melding. Een 2 status is minder erg dan een WOK-1 status.
Hieronder een paar punten waardoor een voertuig een WOK-1 status krijgt:


-De carrosserieonderdelen en/of deurstijlen zijn ernstig vervormd
-Het chassis is vervormd
-Het dak is verwijderd
-Ernstige brand- of waterschade
-Eén of meerdere wielophangingen zijn zwaar beschadigd.

Hieronder een paar punten waardoor een voertuig een WOK-2 status krijgt:

-Gevaar van losraken scherpe onderdelen
-Het zichtveld door de ruiten is verhinderd
-De deuren, motorkap of kofferdeksel sluiten niet goed
-Verplichte verlichting is niet bevestigd

Rijden met een WOK-status

Als je auto een WOK-status heeft, dan mag deze niet de weg op en kan je er dus niet mee rijden. Het is ook niet verstandig om dat te doen want je bent namelijk niet verzekerd. Je mag wel de weg op als je naar de keuring gaat, hiervoor is een uitzondering gemaakt. Als het niet lukt om de auto naar de keuring te rijden dan is het mogelijk om de auto te laten slepen.

Je kan de WOK-status oplossen door de auto te laten herstellen. Daarna kan je naar het keuringsstation van de RDW. Hier wordt de auto gecontroleerd en gekeken of de WOK-status kan worden verwijderd.

WOK-status in het kort

WOK-status betekent dus Wachten Op Keuren en komt voornamelijk voor doordat de auto schade heeft gehad. Er zijn verschillende type WOK-meldingen. Een type 1 WOK-melding en een type 2 WOK-melding. Het is verstandig om, voordat je een auto koopt, een WOK-status check te doen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl