Contact met Vaartland.nl

 

Wegenbelasting diesel 2022 & fijnstoftoeslag

Vaartland.nl Jelle
28 maart 2022

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Vooral bij een hoge benzineprijs kan een diesel aantrekkelijker worden. Hierdoor ben je maandelijks minder kwijt aan brandstofkosten. Maar een diesel heeft ook nadelen. Een van deze nadelen is de hogere diesel wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd) voor dieselauto’s.

Vooral bij een hoge benzineprijs kan een diesel aantrekkelijker worden. Hierdoor ben je maandelijks minder kwijt aan brandstofkosten. Maar een diesel heeft ook nadelen. Een van deze nadelen is de hogere diesel wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd) voor dieselauto’s. Deze kan voor dieselauto’s aanzienlijk hoger zijn. Om hierin meer duidelijkheid te geven biedt Vaartland.nl dit blog over diesel wegenbelasting.

Wegenbelasting diesels

Sinds begin 2020 is er bij diesel wegenbelasting ook sprake van een fijnstoftoeslag. Hoe meer fijnstof een diesel uitstoot, hoe hoger deze fijnstoftoeslag is. Deze fijnstof is erg slecht voor het milieu en de menselijke gezondheid.

Hierdoor wil de overheid rijden op diesel verder ontmoedigen. De wegenbelasting diesel 2022 is van een aantal factoren afhankelijk: 

- Soort motorrijtuig 

- Provincie woonadres

- De fijnstoftoeslag

- Gewichtsklasse voertuig 

Veel mensen vragen zich de vraag ‘wat kost een diesel aan wegenbelasting’ af. Door verschillen in factoren is de hoeveelheid wegenbelasting die betaald moet worden erg divers. De gewichtsklasse van uw voertuig is in de meeste gevallen de zwaarst wegende factor. Je hebt hiervoor geen boekhouder nodig. Op de website van de belastingdienst kun je dit zelf berekenen. 

Waar ook nog rekening mee gehouden moet worden zijn de provinciale opcenten. Dit zijn de belastingen voor autobezitters die binnen de wegenbelasting bovenop het tarief van het rijk komen. Deze belastingen verschillen per provincie. 

In de provincies Groningen, Zuid-Holland en Drenthe zijn deze belastingen het hoogst. In de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Limburg zijn deze erg laag. Wat betreft provinciale opcenten kun je het beste in Noord-Holland wonen, hier is het percentage het laagst.

Wegenbelasting diesel versus benzine

Zoals je misschien al weet is de wegenbelasting voor benzine lager dan die van diesel. De grootste reden voor dit verschil ligt bij de vervuiling. De fijnstofuitstoot van een gemiddelde dieselmotor is hoger dan die van een benzinemotor. Dit verschil is bij nieuwere modellen echter vrij nihil.

De wegenbelasting van een diesel kan bijna 3 keer zo hoog uitvallen. Hierin wordt rekening gehouden met dezelfde gewichtsklasse. Ook fijnstoftoeslag wordt hierin meegenomen. 

Diesel auto's

Innovatie dieselmotoren

De dieselmotoren hebben in de loop der tijd een slecht imago opgebouwd. Dit is echter niet helemaal terecht. Dieselmotoren hebben zich op het gebied van uitstoot de laatste jaren beter ontwikkeld dan benzinemotoren.

Oude diesels stoten inderdaad meer fijnstof uit dan benzinemotoren. Dit hoeft bij de nieuwste dieselauto’s niet eens het geval te zijn. Het negatieve imago van diesels is in dit geval dus onterecht. 

Ook rijden deze nieuwe diesels vaak zuiniger dan de nieuwste benzineauto’s. Wel zo fijn als de brandstofprijzen torenhoog zijn.

Wegenbelasting berekenen

Om een beter beeld van wegenbelasting te geven komen er in deze alinea wat voorbeelden naar voren. Hierdoor krijg je een idee van potentiële maandlasten. We gaan in de voorbeelden uit van een personenauto die op diesel rijdt. Voor een verdere specificatie kan je zelf de wegenbelasting berekenen. 

- De auto in gewichtsklasse:751 t/m 850 provincie: Groningen kosten per kwartaal: €200

- De auto in gewichtsklasse:751 t/m 850 provincie: Noord-Holland kosten per kwartaal: €193

- De auto in gewichtsklasse:1051 t/m 1150 provincie: Groningen kosten per kwartaal: €333

- De auto in gewichtsklasse:1051 t/m 1150 provincie: Noord-Holland kosten per kwartaal:€317

- De auto in gewichtsklasse:1351 t/m 1450 provincie: Zuid-Holland kosten per kwartaal: €462

Wegenbelasting diesel 2023

De prijzen van wegenbelasting kunnen per jaar verschillen. Het is dus goed mogelijk dat je wegenbelasting 2023 hoger is dan je wegenbelasting 2022. Dit ondanks dat je nog steeds in hetzelfde voertuig rijdt. Dit is mede afhankelijk van de hoogte van de ingevoerde inflatiecorrectie. 

Wegenbelasting diesel toekomst

Wat de wegenbelasting diesels in de toekomst gaat doen is erg moeilijk in te schatten. Met de huidige klimaatdoelen van het rijk is het verstelbaar dat deze alleen nog maar toeneemt. 

De rijksoverheid wil uiterlijk 2050 klimaatneutraal zijn. Dit is waarschijnlijk ook één van de oorzaken van de invoering van de fijnstoftoeslag. Dit is de wegenbelasting diesels niet ten goede gekomen. Nieuwe diesels hebben niet vaak last van deze toeslag.

Conclusie 

Het bezit van een auto die op diesel rijdt heeft voordelen en nadelen. De zwaarste factor in de hoogte van de wegenbelasting is de gewichtsklasse. In een hoge gewichtsklasse kunnen de kosten snel oplopen. Bij een relatief nieuwe dieselauto hoeft dit echter voor het klimaat niet nadelig te zijn. 

Hou bij de aankoop van een personenauto of ander motorvoertuig dan ook rekening met de brandstof waarop deze rijdt. Bij Vaartland.nl Kan je de brandstof gemakkelijk selecteren. Neem gerust een kijkje bij ons ruime aanbod occasions!

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl