Contact met Vaartland.nl

 

Hoeveel is de wegenbelasting voor een benzineauto?

Vaartland.nl Jelle
31 december 2021

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wegenbelasting is hetzelfde als motorrijtuigenbelasting, de term wegenbelasting wordt over het algemeen vaker gebruikt. Wegenbelasting betaal je op het moment dat je in het bezit bent van een motorrijtuig. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij je geen wegenbelasting hoeft te betalen. Auto’s die meer dan 40 jaar in gebruik zijn hoeven geen wegenbelasting te betalen. Daarnaast zijn er nog een paar voertuigen die uitzondering hebben zoals: motorrijtuigen van politie, brandweer, ambulance etc.

Factoren wegenbelasting

Het bedrag wat je moet betalen aan wegenbelasting is van een paar factoren afhankelijk. Allereerst het gewicht van de auto, de zwaarder de auto, de meer wegenbelasting je betaalt. Daarnaast wordt er gekeken naar het type brandstof en hoe vervuilend het voertuig is. Tot slot heeft de provincie waar je woont ook invloed.

 
 
 
 
 

Verschil tussen wegenbelasting diesel en benzine

Als we kijken naar het verschil qua wegenbelasting tussen een diesel- en een benzineauto, ben je met een benzineauto qua wegenbelasting wel echt aanzienlijk goedkoper uit. Al zet je er natuurlijk tegenover dat de dieselprijs lager ligt. Dus als je veel kilometers rijdt is een diesel wel een goede optie.

We geven een rekenvoorbeeld voor een dieselauto in de provincie Zuid-Holland met een gewicht tussen 1151 en 1250 kg. De eigenaar van de dieselauto in dit voorbeeld betaalt ongeveer 321 euro per kwartaal. Voor een benzineauto in de provincie Zuid-Holland ook met een gewicht tussen 1151 en 1250 kg betaalt de eigenaar 156 euro.

Voorbeelden van wegenbelasting

Om een indicatie te geven van hoeveel wegenbelasting je betaalt per benzineauto geven we je wat voorbeelden ter vergelijkingsmateriaal. We gaan in deze voorbeelden uit van dat in je in Zuid-Holland woont.

Hier zijn de voorbeelden:

  • De wegenbelasting voor een Citroen C5 benzine (2005-2008) uitgaande van een gewicht van 1293 kg. Per kwartaal betaal je ongeveer 181 euro.
  • De wegenbelasting voor een Ford Focus wagon benzine st-line 182 pk uitgaande van een gewicht van 1408 kg. Per kwartaal betaal je ongeveer 205 euro.
  • De wegenbelasting voor een Skoda Fabia Combi benzine 1.6 16v elegance met een gewicht van 1110 kg. Per kwartaal betaal je ongeveer 132 euro.
  • De wegenbelasting voor een smart fortwo benzine met een gewicht van 725 kg. Per kwartaal betaal je ongeveer 48 euro.
  • De wegenbelasting voor een oldtimer is 0 euro. Dit komt omdat voertuigen die 40 jaar geleden voor het eerst zijn toegelaten belastingvrij zijn.

Conclusie

De wegenbelasting (ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd) is afhankelijk van verschillende factoren. De wegenbelasting voor een benzineauto is afhankelijk van de provincie waar je woont en het gewicht van de auto. De regel in het algemeen is dat, hoe zwaarder de benzineauto hoe meer wegenbelasting je betaalt. Een oldtimer is een uitzondering op de regel, deze is namelijk belastingvrij.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl