Contact met Vaartland.nl

 

Wat moet je weten over de Euro 6-norm en jouw dieselauto?

Vaartland.nl Gert Jan
4 maart 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Als je een dieselauto hebt of overweegt er een te kopen, is het handig om iets te weten over de Euro 6-norm. Dit is een regel die bepaalt hoe schoon de uitlaatgassen van je auto moeten zijn. Deze norm is in 2014 ingevoerd door de Europese Unie en geldt voor alle nieuwe auto's vanaf die tijd. Maar je vraagt je misschien af, wat betekent dit voor jou?

Een belangrijk punt is de waarde van je auto. Als je een oudere dieselauto hebt die niet voldoet aan de Euro 6-norm, kan het zijn dat deze minder waard wordt. Mensen willen namelijk liever auto's die minder vervuilen en die welkom zijn in stadscentra. Vooral in steden zijn er zones waar alleen schone auto's mogen komen, die we 'milieuzones' noemen. Als je auto te veel vervuilt, mag je deze zones niet in. Dit kan vervelend zijn als je vaak in de stad moet zijn.

 

Zones

 

Nu denk je misschien, wat kan ik hieraan doen? Als eigenaar van een oudere dieselauto heb je een paar keuzes. Je kunt je auto houden, maar dan moet je misschien accepteren dat je niet overal kunt rijden. Een andere optie is om je auto te verkopen en een auto te kiezen die wel aan de norm voldoet. Dit kan een nieuwere dieselauto zijn, maar je kunt ook denken aan een benzineauto, een elektrische auto of een hybride.

Als je besluit een andere auto te kopen, is het slim om goed op te letten of deze aan de Euro 6-norm voldoet, zeker als je een tweedehands dieselauto op het oog hebt. Vraag de verkoper naar de emissienorm van de auto en controleer dit ook zelf. Zo weet je zeker dat je een auto koopt die minder vervuilt en die je in de toekomst nog kunt gebruiken en verkopen.

Kortom, de Euro 6-norm is iets om rekening mee te houden als je een dieselauto hebt of er een wilt kopen. Het beïnvloedt waar je mag rijden en de waarde van je auto. Door hier slim mee om te gaan, help je niet alleen mee aan schonere lucht, maar zorg je ook dat je auto zijn waarde behoudt.

 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl