Contact met Vaartland.nl

 

Roettaks Ingevoerd per 1 januari 2020

Vaartland.nl Jelle
8 januari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Wie vanaf 1 januari 2020 in het bezit is van een dieselauto zonder fabriek-af roetfilter betaalt vanaf dit jaar een extra toeslag van 15% op de motorrijtuigbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. In dit blogartikel vertellen we je wat deze toeslag precies inhoudt en wanneer je deze moet betalen.

Wanneer moet je de roettaks betalen?

Ben je in het bezit van een bestelauto of personenauto die rijdt op diesel, niet voorzien is van een roetfilter en een fijnstofuitstoot heeft van meer dan 5 milligram per gereden kilometer betaal je vanaf 2020 een toeslag op je wegenbelasting. Deze toeslag wordt door de Rijksoverheid de Fijnstoftoeslag MRB genoemd, beter bekend als de Roettaks.

De roettaks bedraagt dus 15% bovenop de te betalen wegenbelasting. Heb je een standaard diesel auto met een leeggewicht tussen de 1350 en 1450 kilo dan ga je per jaar zo’n 225 euro extra wegenbelasting betalen.

Met behulp van deze roettaks wilt de overheid het een stuk minder aantrekkelijk maken om in een oude diesel te rijden of er een te bezitten. Oude diesels zonder roetfilter stoten namelijk relatief veel fijnstof uit en dit is schadelijk voor de mensen en de natuur. Moderne diesels die wel over een roetfilter beschikken stoten namelijk tientallen malen minder fijnstof uit en zijn dus een stuk beter voor het milieu.

oude diesel blog vaartland.nl

Hoe weet ik of ik de roettaks moet betalen?

Weet je niet zeker of jouw auto in aanmerking komt voor de roettaks? Dan kan je dit eenvoudig checken via de website van de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer). Hier kun je jouw kenteken invullen en vervolgens naar uitstoot gaan. Wanneer je niet aan onderstaande voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor de roettaks.

- De hoeveelheid uitstoot is hoger van 0,005 gram/km (5 milligram)
- De auto is niet voorzien van een af-fabriek roetfilter
- De datum van de eerste toelating is van vóór 1 september 2009 én de fijnstof uitstoot ligt niet vast in het kentekenregister van de RDW

Voldoet je auto aan bovenstaande voorwaarden, dan heb je hier hoogstwaarschijnlijk een brief over ontvangen.

Hoe weet ik of mijn auto een roetfilter heeft?

In bijna alle gevallen is bij de RDW bekend of jouw auto beschikt over een roetfilter. Echter heeft de RDW onlangs, onterecht, mensen aangeslagen voor de extra roettaks. Het is daarom handig om te weten hoe je zelf kan herkennen dat jouw auto over een roetfilter beschikt. In principe beschikken alle auto's die op diesel rijden en na 2012 op de markt zijn gebracht over een roetfilter. Je kan dit voor de zekerheid checken aan de onderkant van je auto. In het verloop naar de uitlaat moet het roetfilter zich bevinden. Het roetfilter ziet er ongeveer zo uit.

 

Bekijk alle diesels met roetfilter

 

roetfilter.png

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl