Contact met Vaartland.nl

 

Je Auto Schorsen? Zo moet je dat doen!

Vaartland.nl Peter
22 april 2020

Door Peter Bosch

Meer artikelen van Peter Bosch

Een auto schorsen kun je doen als je jouw auto voor langere tijd niet gebruikt. Het kenteken zal dan bij het RDW geschorst worden zodat je geen verzekering en geen wegenbelasting meer hoeft te betalen, ook heb je geen APK plicht meer. Wat kost auto schorsen dan is de vraag, dit is namelijk niet gratis.

Wat kost een auto schorsen?

De auto schorsen kosten kunnen variëren, een auto tot 15 jaar oude kost zo’n €76,65 kosten om te schorsen. Dit kan gemakkelijk via de website van het RDW, keuringsstation of een kentekenloket. Auto’s ouder dan 15 jaar vallen onder een laag tarief en daar wordt zo’n €25 euro voor gerekend het eerste jaar. De kosten auto schorsen kunnen dus relatief hoog zijn, voornamelijk bij een kortere periode. Het is dan ook belangrijk om te kijken wat voor jou voordeliger is. 

Na het eerste jaar kun je kiezen om de schorsing te verlengen en betaal je een verlengtarief. Let wel op, als je de schorsing vroegtijdig beëindigd krijg je geen geld terug!

je auto schorsen blog vaartland

Is een geschorste auto verzekerd?

Een geschorst voertuig hoeft niet verzekerd te zijn. Het is uiteraard wel mogelijk en wellicht ook verstandig om wel een verzekering af te sluiten. Er kan namelijk altijd schade ontstaan of de auto kan gestolen worden. De casco autoverzekering is in dit geval de voordeligste keuze zodat je wel wa verzekerd bent.

Veel verzekeraars bieden ook de optie om de auto apart te verzekeren tegen diefstal of andere dingen. U kunt dan dus zelf kiezen hoe duur je de verzekering maakt.

Kan ik een geschorste auto verkopen?

Je mag een geschorste auto wel verkopen, vooral verzamelaars en (oldtimer) handelaren willen hun auto’s laten schorsen omdat deze vaak niet gebruikt worden. De auto kan dan wel verkocht worden en de schorsing zal zodra de auto overgeschreven is bij het RDW opgeheven worden.

Hoe lang kun je een auto schorsen?

Hoelang minimaal auto schorsen? Je kunt de auto 1, 2 of 3 jaar schorsen. Je kan helaas geen datum kiezen tot wanneer de auto geschorst wordt. Als de 1,2 of 3 jaar afloopt vervalt de schorsing direct, je kunt deze uiteraard wel laten verlengen. Hoe vaak mag je auto schorsen? Hier zit in principe geen limiet aan verbonden. Wel zitten er kosten verbonden aan het schorsen van je auto dus het wordt niet aangeraden om dit meerdere keren te doen.

Schorsing auto opheffen

De schorsing van je auto vervalt automatisch na de gekozen schorsingsperiode. Wil je eerder je auto gebruik op de openbare weg? Dan moet je de auto schorsen opheffen. Een auto uit schorsing halen is gratis en gaat direct in. Je kunt dit online of bij een RDW loket regelen.

Wat heb je nodig om een auto te schorsen?

Er zijn verschillende dingen belangrijk om te weten bij het schorsen van een auto. Zoals eerder vermeld mag je niet meer op de openbare weg rijden met een geschorste auto. Een auto schorsen is erg makkelijk maar je hebt een aantal dingen nodig:

– Een geldig identiteitsbewijs

– Kentekenkaart

– Tenaamstellingscode van het voertuig.

Indien je nog een papieren kentekenbewijs hebt in plaats van een kentekenkaart heb je een tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs en een geldig identiteitsbewijs nodig.

Waarom je auto schorsen?

Je voertuig schorsen doe je als je hem een langere tijd niet gebruikt, zo bespaar je een hoop kosten. Tijdens de schorsing hoef je dus geen verzekering en wegenbelasting te betalen. Stel je bent een liefhebber van oldtimers maar je rijdt er niet in, kan dit een goede rede zijn om hem te laten schorsen. Zo kun je er op eigen terrein van genieten zonder dat je de wegenbelasting betaald en dat de auto APK gekeurd moet worden.

Hetzelfde geld voor verzamelaars van auto’s. Als je de ruimte hebt en je bent een liefhebber is dit zeker een uitkomst.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl