Contact met Vaartland.nl

 

Hoe werken schadevrije jaren?

Vaartland.nl Jelle
27 september 2021

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Hoe bereken je het aantal schadevrije jaren?

Het aantal schadevrije jaren is van belang voor het bepalen van je premie van de autoverzekering. De verzekeraar ziet het aantal jaren gereden zonder schade als indicatie voor jouw rijgedrag. We nemen je mee hoe je het aantal schadevrije jaren kan inzien.

De werking van de Bonus/Malusladder

Om het aantal schadejaren te berekenen is het eerst handig om uit te leggen hoe de ladder werkt. Je kan namelijk stijgen in schadevrije jaren maar jammer genoeg ook dalen in schadevrije jaren. De schaal van de bonus/malusladder gaat van -5 tot en met 16 jaar of zelfs meer.

Je kan dus ook negatieve schadevrije jaren krijgen in de schadevrije jaren tabel. Dit gebeurt als je relatief weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd en dan schade rijdt. Als je momenteel 4 schadevrije jaren bij elkaar hebt gespaard en je rijdt schade dan ga je naar -1. Als je 2 of 3 schades of meer in een jaar rijdt dan zak je echt drastisch op de ladder.

Dit is iets wat je echt niet wil hebben want de ladder heeft namelijk invloed op je premie. Als je 16 schadevrije jaren hebt opgebouwd kan je tot ongeveer 80 procent korting op je premie krijgen. Sta je op -5 schadevrije jaren? Dan kan je zomaar 40 procent toeslag krijgen op je premie.

Hoe zit het met schadevrije jaren met leaseauto

Als je een leaseauto rijdt bouw je geen schadevrije jaren op. In principe staat de auto vaak op naam van het bedrijf en dus niet op je eigen naam. Echter kan je via een omweg toch een korting op je autopremie krijgen als je leasecontract is afgelopen. Je kan bij de leasemaatschappij een verklaring aanvragen hoe lang je schadevrij hebt gereden. Zo is het mogelijk om toch een premiekorting te krijgen.

Mijn schadevrije jaren achterhalen

Even terugkomend op hoe je het aantal schadevrije jaren kan berekenen/opvragen. Je kan gemakkelijk het aantal schadevrije jaren opvragen bij je autoverzekering. Dit kan je doen door contact op te nemen met de organisatie en de vraag te stellen: ‘’ hoeveel schadevrije jaren heb ik?’’. Vaak staat het aantal schadevrije jaren al wel op je polis.

Dit is een stuk gemakkelijker dan het zelf berekenen. Echter kan je voor de zekerheid wel even na rekenen of het aantal schadevrije jaren op de polis klopt. Het kan natuurlijk zijn dat de verzekeraar een foutje heeft gemaakt. Dit is eigenlijk alles wat je moet weten over het berekenen van schadevrije jaren.

 
 
 
 
 

Handige autoverzekering tips

  • Denk goed na voordat je de schade claimt. Het kan voordeliger zijn om je schade niet te laten uitbetalen door de verzekering. Het kan namelijk zijn dat je schadevrije jaren je meer korting geven op je premie dan de schade kost om opgelost te worden. Je moet jezelf dus afvragen: ‘’ is het opgeven van de schadevrije jaren wel verstandig’’. De schadevrije jaren geven namelijk een korting op je premie. Vaak is het dus bij kleine schades rendabel om de schade niet te claimen en de korting op je premie te behouden.
  • Ben je tussen de 17 en 26 jaar? Dan is het mogelijk om no-claimkorting op te bouwen. Dit kan je doen door je te laten bijschrijven bij de polis van je ouders. Als beginnend bestuurder is het afsluiten van een autoverzekering vaak niet te betalen. Het kan daarom een goed idee zijn om je bij te laten schrijven bij de autoverzekering van je ouders. Wellicht iets om verder te verdiepen als dit voor jou of je kind van toepassing is. Het kind bouwt geen schadevrije jaren op die aangevraagd kunnen worden in Roy data maar komt wel in aanmerking voor de no claim korting. In Roy data kan het aantal schadevrije jaren bekeken worden. Aan de hand van die gegevens kan de verzekeraar de premie berekenen.
  • Hoe lang blijven schadevrije jaren geldig? Schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig, bij de meeste verzekeraars is het zo geregeld dat schadevrije jaren na het opzeggen van je contract nog maximaal een jaar of 3 geldig zijn. Na die 3 jaar beginnen in de meeste gevallen de schadevrije jaren dus te vervallen. Dit is iets om in de gaten te houden zodat je, je schadevrije jaren niet verliest. Dat zou namelijk zonde zijn.
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl