Contact met Vaartland.nl

 

Alle mogelijkheden van een Boordcomputer

Vaartland.nl Jelle
29 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Waar vroeger de staat van je auto iets was waar alleen slimme koppen met verstand van de motor, versnellingsbak en dergelijke onderdelen iets over konden zeggen, kun je tegenwoordig veel te weten komen over je auto zonder deze kennis. Dit komt doordat een moderne auto eigenlijk een rijdende computer is. Alles wat er gebeurd onder de motorkap wordt zorgvuldig berekend, gemonitord en dus ook gecommuniceerd naar de bestuurder. Dit krijg je als bestuurder allemaal te weten via de boordcomputer (ook wel bekend als de trip computer). Dit is in de meeste auto’s een klein scherm in je instrumentencluster. Maar wat kun je allemaal zien op dit handige scherm en wat heb je er aan?

 

 
 
 
 
 

Wat is een boordcomputer auto?

De meest gebruikte en voorkomende functie van een boordcomputer is het meten van de afstand die je hebt afgelegd of die je nog kan afleggen. Zo kun je naast de totaal afgelegde afstand van de auto ook 1 of 2 verschillende afstanden (de trip A en trip B) bijhouden die je kan resetten. Dit is erg handig om bijvoorbeeld bij te houden hoeveel je op een vakantie hebt gereden of als je dit moet bijhouden bij een auto van de zaak.

Net zo handig is de optie om te zien hoeveel brandstof je verbruikt. Dit kan op meerdere manieren: actueel of over de ingestelde trip afstand. Bij de actuele verbruikt zie je hoeveel je op dat moment verbruik. Dit kan in liters per 100 km (bijvoorbeeld 5 L / 100 KM) of kilometers per liter brandstof (bijvoorbeeld 1 op 20). Vaak geeft een boordcomputer hierbij ook nog aan of je niet al kan schakelen naar een lagere versnelling om brandstof te besparen. Fijn is ook dat hij al deze info kan combineren om een accurate inschatting te maken van de afstand die je nog kan afleggen voor je tank leeg is.

wat is een boordcomputer blog

Onderhoud en waarschuwingslampjes

Staat je oliepeil te laag, heb je al te lang geen olie ververst of is je bandenspanning te laag? Dan is er een grote kans dat ook dit zichtbaar is via je boordcomputer. Veel onderhoudsgevoelige zaken worden hier zichtbaar gemaakt. Denk bijvoorbeeld ook aan de staat van je remmen, motor, dynamo en roetfilter. Voor meer informatie over de waarschuwingslampjes kun je ons artikel hierover lezen.

Uitlezen van de boordcomputer auto (OBD)

Veel auto’s beschikken over een mogelijkheid om zelf diagnoses vast te stellen. Sinds 1988 is het echt mogelijk om deze uit te lezen via een extern apparaat. Dit is mogelijk door het toepassen van de OBD (On-board diagnostics) aansluiting. Hierdoor kan het managementsysteem van je auto uitgelezen worden. Zo kan bij een foutcode op je dashboard en in je boordcomputer door een garage uitgelezen worden en in detail bekeken worden zonder de motorkap open te hoeven maken.

Bekijk ons aanbod

Virtual dashboard

Bij veel auto’s zijn de boordcomputer en het multimediasysteem een gescheiden systeem. Sinds 2015 is het daarentegen steeds populairder onder automerken om deze te combineren en heel het instrumentencluster te digitaliseren. Zo heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld je navigatie te bekijken in de boordcomputer. Voor meer informatie over het Virtual dashboard kun je ons artikel hierover lezen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl