Contact met Vaartland.nl

 

Wat is een Virtual Cockpit of Virtual Dashboard

Vaartland.nl Jelle
26 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Bij veel moderne auto’s zijn de analoge toerenteller en snelheidsmeter vervangen door een scherm achter het stuur waar je, naast het weergeven van je snelheidsmeter en toerenteller nog een heleboel andere dingen mee kan. Dit heet een Virtual Cockpit (of digitaal dashboard) en werd voor het eerst gebruikt in 2014 in de Lamborghini Huracan. Wat je hier allemaal mee kan en wat de voordelen zijn lees je in deze blog.

Wat kan je met een Virtual Dashboard of Virtual Cockpit?

Heb je geen zin om apart een navigatiesysteem, autoradio en carkit te kopen om respectievelijk te navigeren, muziek te luisteren en handsfree te bellen? Met een virtual cockpit heb je al deze functies recht voor je neus en kan je zelf instellen wat je ziet terwijl je aan het rijden bent. De kilometerstanden, klok, buitentemperatuur en waarschuwings- en controlelampjes worden meestal standaard op het scherm weergegeven. Hiernaast kan je dus zelf kiezen of je je route op het beeldscherm wilt zien, je favoriete nummers of één van de andere opties. Het scherm achter je stuur bedien je gemakkelijk zelf met de knoppen op het stuurwiel. Zo kan je een nieuw nummer uit je muzieklijst selecteren of opnemen wanneer je onderweg gebeld wordt.

Het scherm van de Virtual Cockpit heeft een zeer hoge resolutie zodat de bestuurder van de auto alles goed kan zien en makkelijk kan aflezen. Daarnaast is het scherm van hoogwaardige kwaliteit waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het kapot gaat. Een ander voordeel van de Virtual Cockpit is dat deze zich dus achter het stuurwiel bevindt en met de knoppen op het stuurwiel te bedienen is. Zo kan je je handen op het stuur houden tijdens het rijden en kan je je blik zo veel mogelijk op de weg houden. Al met al draagt de Virtual Cockpit bij aan een gepersonaliseerde rijervaring die het rijden ook nog eens een stuk veiliger maakt.

 virtual dashboard

Bij sommige auto’s met een Virtual Cockpit zijn er ook camera’s ingebouwd die voorzien zijn van nachtvisie. Zo kun je bij het vooruit en achteruit inparkeren toch goed kan zien wat er in het donker gebeurt. Bij sommige auto’s met een camera, kan je op je Virtual Cockpit de weg zien. In combinatie met het navigatiesysteem kan de Virtual Cockpit dan met pijlen aangeven dat je een afslag moet nemen.

Welke auto’s hebben een Virtual Cockpit?

Een Virtual Cockpit is beschikbaar in de meeste luxe auto’s. Tegenwoordig hebben ook de nieuwe modellen tweedehands Audi en Volkswagen een Virtual Cockpit, of deze is met bijbetaling erbij te krijgen. Sinds kort is er ook een Virtual Cockpit beschikbaar voor de Seat Leon, Ateca, Ibiza en Arona.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl