Contact met Vaartland.nl

 

Welke Verschillende vierwielaandrijving heb je?

Vaartland.nl Jelle
18 december 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Vierwielaandrijving is een kenmerk voor verschillende voertuigen die met 4 wielen aandrijving hebben oftewel; alle vier de wielen worden aangedreven door een centrale motor. Dit kan een verbrandingsmotor, hydraulisch of elektrisch zijn. De meeste voertuigen in de automotive zijn voor of achter aangedreven. Bij 4wiel aandrijving (of 4x4 auto of 4WD auto) betekent dat dit beide aanwezig is, zowel voor- als achterwielaandrijving.

SUV's en Terreinwagens

Je hebt hierbij verschillende soorten vierwielaandrijving. Verschillende merken passen verschillende technieken toe waarbij deze ook andere benamingen krijgen. Zo heb je bijvoorbeeld ook het genoemde AWD (All Wheel Drive). Vaak heb je zelfs dat je in al deze verschillende vormen van vierwielaandrijving kan schakelen. Je kan de auto inschakelen op voorwielaandrijving of achterwielaandrijving.

Bekijk ons aanbod SUV en terreinwagens

Vierwielaandrijving auto geschiedenis

Vierwielaandrijving stamt al vanaf dat de auto werd ontwikkelt begin 20ste eeuw. In de tweede wereldoorlog nam dit echt een sprong toen deze techniek werd toegepast op de jeeps die door de amerikanen werd gebruikt. Deze techniek is later verbeterd en ontwikkeld op de verdere consumenten auto’s. Eerst werd deze techniek vooral gebruikt op jeeps en vrachtwagens. Maar vanaf de jaren 80 begon de autofabrikanten ook deze technieken toe te passen op de normale auto.

Kleine terreinwagen of SUV

Als je aan een auto met vierwielaandrijving denkt, dan denk je vooral aan een terreinwagen of een grote jeep die door de modder rijdt en door onherbergzame terreinen rijdt in bergen, modderpaden en woestijnen. Maar sinds de komst van de bekende SUV’s die vooral door consumenten in de steden wordt gebruikt kan iedereen een vierwielaangedreven auto kopen en gebruiken. Ook al merk je er op een normale asfaltweg altijd niet veel van is deze techniek toch altijd toegepast.

4WD vs AWD

Eerder hadden wij het al over 4WD en AWD. Maar wat betekent dit verschil nu eigenlijk? Vaak denkt men dat AWD gewoon een moderne term is voor de aandrijving van alle wielen. Maar toch is er een wezenlijk verschil tussen deze twee. AWD is tegenwoordig vooral als nieuwe optie te vinden op de zgn. ‘Crossover SUV’s’ en zelfs op verschillende sportwagens. Vierwielaandrijving of ‘4WD’ is juist weer meer gemaakt voor vrachtwagens en de grotere SUV’s zoals de BMW X5 occasions. Dit zegt natuurlijk niet dat de een beter is dan de andere. Dit komt eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur en waarvoor de je auto gaat gebruiken. Maar 1 ding wat vaststaat; een vierwielaangedreven auto maakt je auto sterker voor vaak ruiger terrein.

AWD auto vs 4X4 auto

In elke auto zit een differentieel verwerkt. Dit onderdeel is cruciaal om scherpe bochten te nemen. Als z’n scherpe bocht wordt genomen dan reiken de buitenste wielen verder (maken meer meters) dan de binnenste wielen. Een zgn. verschilversterker berekent automatisch dit verschil en maakt met behulp van stroom en de aandrijfas een verdeling over de 4 wielen. In een tweewiel aangedreven auto zit het differentieel maar gemonteerd op 1 as. Dit omdat de aandrijfas maar een enkele as hoeft te bedienen of aan te drijven. Met een AWD of 4X4 is het differentieel standaard gemonteerd naast de koppelregeling naar alle 4 de wielen.

Wat is awd bij een auto?

Het verschil van een tweewiel aangedreven auto een een AWD auto is dat deze weerstand kan meten op alle vier de wielen en niet alleen op 1 as van de auto. AWD auto’s zijn voorzien van een centraal differentieel dat op elk wiel detecteert welke de minste grip heeft en vervolgens het motorkoppel (Nm) splitst naar het wiel met die het meeste grip heeft. Z’n systeem is geautomatiseerd zodat het rijden op een gladde, besneeuwde of een modderige weg geen probleem hoeft te zijn.

Desondanks het geïnstalleerde systeem is deze meestal niet perfect in zware omstandigheden voor off-road. De voor- en achteras zijn namelijk niet samen te vergrendelen. Dit verminderd de hoeveelheid grip bij een AWD voertuig. Dit betekent dat een AWD voertuig niet heel geschikt is voor zware sneeuw of diep zand. Gelukkig komen deze omstandigheden niet altijd vaak voor in Europa en kan je gewoon met je AWD voertuig wel op vakantie en kan een sneeuwbuitje deze voertuigen niet stoppen.

Land Rovers zijn vaak voorzien om deze optie met het differentieel te vergrendelen en nieuw ontwikkelde technieken maken het mogelijk om 4X4 achtige opties te creëren op een AWD voertuig. Uiteindelijk bestaat er geen beste optie en moet je vooral kijken naar waar je jouw auto voor gaat gebruiken. Het begrijpen van de basics kan je vaak al helpen om een keuze te maken of je voor AWD of 4X4 wilt gaan.

Bekijk ons aanbod SUV en terreinwagens

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl