Contact met Vaartland.nl

 

Het belang van ventilatie in jouw auto

Vaartland.nl Gert Jan
3 december 2019

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Als je veel tijd in de auto doorbrengt, is het wel interessant om eens na te denken over de luchtfiltering in jouw auto / interieur (auto ventilatie). Vooral als het vochtig is buiten en wanneer de bladeren van de bomen vallen. Maar waarom eigenlijk? En wat kun je er precies aan doen? Wij leggen het voor je uit in deze blog.

Lucht in het interieur

De lucht in het interieur van je auto wordt beïnvloed door de buitenlucht tijdens het rijden. De buitenlucht komt binnen via het auto ventilatiesysteem. In een goede situatie wordt de buitenlucht gefilterd. Dit is belangrijk, want als dit niet het geval is, heeft dit enkele gevolgen:

• Het interieur ruikt stoffig en gaat ruiken op de lange termijn;
• Kan/gaat vaak de weg op met beslagen ruiten
• Bij een lange auto rit, kan er te weinig zuurstof binnendringen, met alle gevolgen van dien.

Het is daarom belangrijk dat je bovenstaande scenario's vermijdt. Een gezonde en frisse lucht in het interieur van jouw auto is gezonder, frisser maar vooral veiliger. Dit is de reden waarom de RDW eisen heeft gesteld aan het ventilatiesysteem.

Interieurfilter zijn werk laten doen.

Elke moderne auto is uitgerust met een ventilatiesysteem, met of zonder airconditioning. Er zit een binnenfilter in dit ventilatiesysteem, zodat de binnenkomende lucht schoon en niet te vochtig is. Het is cruciaal dat het binnenfilter niet vervuild is. In de herfst, wanneer veel bladeren van de boom vallen, komt bladafval soms naar het filter. Als dit de toevoer van lucht naar het interieur stopt, ontstaan er problemen. Het auto ventilatiesysteem is rechtstreeks op de accu aangesloten en bevat uiteraard een standen schakelaar, zo kun jij zelf de stand instellen waarbij jij je prettig voelt.

Bekijk alle occasions met airconditioning

 

 
 
 
 
 

Wat kan je zelf doen?

Als je problemen ondervindt zoals die hierboven beschreven staan, kan je het probleem over het algemeen vrij eenvoudig oplossen. je kunt zien of er veel vuil in de filterbak zit. Zoals vermeld, worden soms bladeren toegevoegd, deze zorgen voor een soort composterend effect en dus voor frisse lucht in de auto. Controleer dus zeker in de herfst van tijd tot tijd of er niet te veel rommel op het filter zit. In de handleiding van de auto kun je vinden waar het interieurfilter is geplaatst. Is het filter slecht en / of sterk vervuild. Vervang de filters dan. Zorg bij het monteren ervan, dat je het filter correct plaatst, er mogen geen openingen zijn waardoor vuil kan binnendringen.

ventilatie blog vaartland

Wat moet je niet zelf doen?

Als een deel van het provisorische filter wordt aangezogen, kan de verwarmingsmotor worden beschadigd. Verwijder het filter niet als het ventilatiesysteem is ingeschakeld. Deeltjes kunnen dan worden aangezogen. Als jouw ventilatiesysteem nauwelijks meer blaast, maar je kunt ook geen vervuiling vinden, ga dan naar een specialist. Het klinkt misschien overdreven, maar goede ventilatie is belangrijk.

Stoelventilatie

Bij hoge zomertemperaturen zorgt airconditioning voor aangename temperaturen in de auto. Een klein nadeel hiervan is echter dat de stoelen en rugleuningen van gewone autostoelen geïsoleerd zijn van deze koude lucht. De oplossing voor dit probleem is stoelventilatie. Moderne ventilatoren vormen de kern van dit luchtgeleidingssysteem en zorgen voor het comfort in de auto.
Stoelventilatie moet voldoen aan bestaande automotive-eisen, zoals een soepele werking, een lange levensduur en onderhoudsvrij en elektromagnetische compatibiliteit. De zitting en rugleuning hebben een zogenaamde "sandwichstructuur" en bestaan uit verschillende functionele lagen. De ventilator moet voldoende druk opbouwen om lucht door de stoelbekleding te persen.
De moderne compacte versies van ebm-papst St. Georgen hebben geïntegreerde elektronica- en communicatie-interfaces om aan al deze vereisten te voldoen. Ze communiceren met het airconditioningsysteem in de auto, zodat ze de luchtstroom continu kunnen regelen en de efficiëntie kunnen verhogen. De ventilator is in een speciaal frame gemonteerd om stoel trillingen te voorkomen.
Zo zie je maar weer, dat auto ventilatie erg belangrijk is. Voor zowel de auto zelf als voor jouw eigen gezondheid!

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl