Contact met Vaartland.nl

 

Parkeersensoren; een must voor iedere occasion.

Vaartland.nl Jelle
20 september 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Parkeersensoren zijn één van de beste uitvindingen van de afgelopen 10 jaar. Als bestuurder wordt je inschattingsvermogen minder op de proef gesteld met deze parkeerhulp. Met behulp van een optisch signaal en of geluidssignaal weet je precies hoeveel ruimte je nog hebt aan zowel de voorkant als de achterkant van je auto.

Niet alleen obstakels voor en achter de auto worden herkent. Ook dat lage paaltje naast de auto of die uitstekende bumper voor je worden in beeld gebracht. Hierdoor zijn inmiddels veel bumpers en spatborden gered van een kras of deuk. Het bespaard je dus niet alleen een dure reparatie maar geeft je bovendien meer vertrouwen en rust als bestuurder en eigenaar van de occasion.

Parkeersensoren in een occasion

Parkeersensoren zijn een must voor iedereen die regelmatig moet parkeren in drukke steden en parkeergarages. Parkeerplaatsen worden steeds krapper bemeten om maar zoveel mogelijk auto's te kunnen plaatsen binnen de beschikbare ruimte. Ook de sterk stijgende prijs per vierkante meter vloeroppervlak in stedelijke gebieden zal hieraan hebben bijgedragen.

Waar je vroeger nog ruime parkeervakken tot je beschikking had, moet je het tegenwoordig doen met minder dan 25 cm aan beide zijden van je auto. Vooral het indraaien en inparkeren zonder parkeersensoren vraagt om veel inschattingsvermogen, kennis en ervaring van de bestuurder.

Dagelijks gebruik bij inparkeren

Parkeersensoren werken in combinatie met een akoestisch signaal eventueel in combinatie met een optisch signaal op je dashboard of middenconsole. Hoe dichter je een obstakel nadert hoe frequenter het piepsignaal. De laatste 10-15 centimeter gaat het geluid over in een continue piep. Daarmee kan je redelijk nauwkeurig bepalen hoeveel ruimte je nog hebt om te manoeuvreren.

Parkeersensoren vragen geen onderhoud. De sensoren zijn verwerkt in de voor- en achterbumper. Als je goed kijkt zie je ronde uitsparingen ter grootte van een 20 eurocent munt.

Indien je bumper verwijderd wordt voor een reparatie aan bijvoorbeeld de radiator of airco, let dan extra op. De sensoren dienen bij het verwijderen en herplaatsen van de bumper opnieuw te worden afgesteld door de garage. Vraag daar naar wanneer je de auto weer meeneemt na een reparatie. 

Bekijk ons aanbod met parkeersensoren

Blog parkeerhulp

Parkeersensoren voor en achter

De meeste moderne auto's zijn inmiddels standaard uitgerust met parkeersensoren aan zowel de voor- als aan de achterkant. Sommige auto's hebben alleen sensoren aan de achterkant. Omdat het achter lastiger inschatten is dan voor.

In principe zijn parkeersensoren aan de achterkant meer dan genoeg. Wil je helemaal zeker zijn dat je jouw nieuwe auto schadevrij in de kleinste parkeerplekken manoeuvreert? Dan kan je ervoor kiezen om een auto te nemen met parkeersensoren voor én achter.

Wil je zeker zijn dat je droomauto voorzien is van deze handige optie? Vraag er naar in de vestiging of neem contact op met het Klant Contact Centrum. Of download het Nationaal Autorapport met alle details van een occasion.

Sommige pakketten hebben zelfs een combinatie met een achteruitrijcamera. Daarmee heb je de beste aanvulling op je parkeersensoren.

De beste parkeersensoren

Bij Autovoordeelshop.nl (onze dochteronderneming voor auto accessoires) verkopen ze meerdere setjes parkeersensoren. De beste parkeersensoren zijn volgens Autovoordeelshop.nl die van het merk Valeo. Dit merk heeft verschillende type parkeersensoren zodat er altijd iets voor jou bij zit. Ze beginnen met een simpel setje voor alleen de achterkant van de auto. Dit setje waarschuwt je voor een naderend object door middel van een geluidssignaal.

Het meest uitgebreide parkeersensoren setje bestaat uit 8 parkeersensoren. 4 voor de voorkant en 4 voor de achterkant. Naast de sensoren is de set uitgerust met een achteruitrijcamera zodat je precies weet hoeveel ruimte je nog hebt.

Parkeersensoren inbouwen

Parkeersensoren zitten al vaak ingebouwd bij moderne auto’s. Als dit niet het geval is kan je ervoor kiezen om parkeersensoren in de achterbumper, voorbumper of allebei in te laten bouwen. Het is het beste om dit door een garage te laten doen omdat je de bumper van de auto af moet halen en het niet gemakkelijk is om de parkeersensoren aan te sluiten.

Aftermarket parkeersensoren zijn vaak voorzien van een los display wat ergens op het dashboard geplaatst wordt. Je kan de parkeersensoren ook laten integreren met je dashboard zodat je een OEM (Original Equipment Manufacturer) Look krijg. Dit is alleen wel een stuk duurder. Tenslotte kan je bij een aftermarket parkeersensoren set ook kiezen voor alleen een geluidssignaal wat steeds sneller gaat piepen zodra je dichter bij een object komt. Of kies voor parkeersensoren inclusief achteruitrijcamera zodat je helemaal goed kan zien hoeveel ruimte je nog hebt bij het parkeren van je auto.

Parkeersensoren inbouwen kosten

Het inbouwen van parkeersensoren kan al vanaf €140,-. Dit is echter ook afhankelijk van de wensen die je hebt. Wil je een display of alleen een geluidssignaal? Wil je parkeersensoren voor of ook parkeersensoren achter? Vraag een erkende garage voor meer info.

Parkeren met behulp van een achteruitrijcamera

Naast parkeersensoren zijn er nog andere vormen van parkeerhulp. Sommige auto’s uitgerust met een achteruitrijcamera. Deze achteruitrijcamera kan je ook achteraf laten inbouwen wanneer je auto hier nog niet over beschikt. Met een achteruitrijcamera kan je op een los display of het scherm van je auto precies zien wat er achter je gebeurt zonder ook echt daadwerkelijk achterom te kijken.

Zo kan je makkelijker achteruit inparkeren. Sommige achteruitrijcamera’s geven op het display ook richtingslijnen aan. Zo kan je zien welke kant de achterkant van je auto op gaat wanneer je het stuur in deze positie houdt. Draai je het stuur, dan bewegen de richtingslijnen mee. Op deze manier wordt inparkeren al een stuk makkelijker. Bij sommige auto’s werkt de achteruitrijcamera samen met de parkeersensoren zodat je kan zien én horen wanneer je te dicht bij een stilstaand object komt.

Gemakkelijk parkeren met Active Park Assist

Tegenwoordig zijn er auto’s te krijgen die beschikken over een Active Park Assist (actieve parkeerhulp) systeem. Dit systeem zoekt en vindt geschikte parkeerplekken dankzij ultrasone sensoren wanneer je 30 kilometer per uur of zachter rijdt. Deze sensoren detecteren een parkeerplek die groot genoeg is voor jouw auto en geven jou vervolgens een signaal. Wanneer jij hier wilt parkeren schakel je de auto in zijn achterruit en druk je op “OK”. Het systeem gebruikt de sensoren vervolgens om je auto in deze parkeerplek te krijgen. Het enige wat jij hoeft te doen is het gas en het rempedaal te bedienen en de auto stuurt zichzelf in de parkeerplek, super handig! Mocht het nodig zijn om de auto tijdens de parkeermanoeuvre toch weer een stukje vooruit te rijden dan geeft het systeem dit aan.

Ook voor het uit parkeren kan de Active Park Assist helpen. Het systeem detecteert of er voldoende ruimte aan de achterkant is en rijdt je auto vervolgens uit de parkeerplek. Op deze manier hoef je nooit meer te twijfelen of je auto op een krap plekje past. En is het een krap plekje? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat je schade rijdt. Het Active Park Systeem doet (bijna) al het werk.

Vaartland occasions met parkeersensoren

Vaartland.nl selecteert haar occasions op basis van de populariteit van het merk en het model. Daarnaast zijn een aantal opties vereist om in aanmerking te komen voor de Vaartland.nl collectie. Eén van de belangrijkste opties naast airco en cruise control zijn parkeersensoren.

Bovendien verdienen deze zich binnen een jaar terug. De eerste verdienste is dat je stukken relaxter kunt genieten van je auto en niet met zwetende handen moet manoeuvreren. Dus wanneer je de keuze hebt tussen twee droom occasions, neem dan degene met parkeersensoren. Volgens onze experts is dit de beste investering die je kunt doen in je auto.

De techniek achter de parkeersensoren; ultrasoonmeting

Parkeersensoren werken met behulp van ultrasoonmeting. Door een geluid uit te zenden van een ultra hoge frequente (ultrasoon) en dit geluid vervolgens weer te ontvangen, meet de sensor de afstand tot een stilstaand of bewegend object. De parkeersensor werkt dus in feite op geluidsignalen die weerkaatsen op een object. In kleine bundels worden de geluidspulsen uitgezonden, waarna de weerkaatsing wordt gemeten. Het tijdverschil is bepalend voor de afstand. De sensoren worden laag geplaatst om ook de kleinere voorwerpen te signaleren. De geluidsbundels worden horizontaal afgesteld om te voorkomen dat ze de verkeerde "obstakels" registreren zoals oneffenheden in het wegdek en viaducten. Deze techniek is afgekeken van vleermuizen die hiermee feilloos hun weg weten te vinden in het donker. 

"Ultrasoonmeting: Inparkeren met de precisie van een vleermuis."

Maar genoeg over de techniek. Zorg gewoon dat je auto met goed werkende sensoren is uitgerust. Dat maakt het autorijden een stuk makkelijker en veel leuker bovendien. Heb je het idee dat je sensoren niet goed werken? Kom dan langs bij een van onze servicepunten. Daar beschikken we over speciale apparatuur om de parkeersensoren te te testen en, voor zover mogelijk, af te stellen. 

Bekijk ons aanbod met parkeersensoren

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl