Contact met Vaartland.nl

 

Wat is Keyless Entry en hoe werkt het?

Vaartland.nl Jelle
15 oktober 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Centrale Vergrendeling en Keyless Entry

De kans is groot dat jouw auto voorzien is van centrale vergrendeling, maar wat is het precies en hoe werkt het? En hoe zit dat nou met dat moderne Keyless Entry en Keyless GO systeem? We vertellen het je in deze blog.

Wat is centrale vergrendeling?

Dankzij centrale vergrendeling kun je vanaf één punt, alle sloten van je auto ontgrendelen. Dit zorgt er voor dat je niet één voor één alle deuren van de auto hoeft te ontgrendelen. Handig wanneer er één of meerdere mensen met je meerijden.

Hoe ontgrendel je de sloten bij centrale vergrendeling?

Bij veel hedendaagse auto’s ontgrendel en vergrendel je de sloten van de auto door op een knopje op de sleutel te drukken. Deze manier van ontgrendelen/vergrendelen maakt gebruik van een infraroodsignaal van de afstandsbediening in de autosleutel.

Wanneer de auto dichtbij genoeg is kan de sleutel via het infraroodsignaal contact maken met de auto om zo de deuren te ontgrendelen. Bij wat oudere auto’s ontgrendel je één van de deuren met de autosleutel, alle andere portieren gaan dan ook van het slot.

Voordelen van centrale vergrendeling

Naast dat je dus niet alle portieren van de auto apart hoeft te openen heeft centrale vergrendeling nog meer voordelen. Sommige automodellen vergrendelen de auto bijvoorbeeld wanneer deze begint te rijden. Op deze manier kan de auto niet meer van buiten worden geopend en voorkom je dat mensen de auto in kunnen wanneer je bijvoorbeeld stilstaat bij een stoplicht. De centrale vergrendeling wordt dan weer opgeheven wanneer je je auto parkeert, de sleutel uit het slotcontact haalt of de auto van binnenuit opent.

Daarnaast zijn auto’s vaak voorzien van een crashsensor. Deze sensor merkt het wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk en zorgt er dan voor dat de sloten van de auto ontgrendeld worden zodat je uit de auto kan komen.

Mijn centrale vergrendeling werkt niet meer, wat is er aan de hand?

Lukt het niet meer om de centrale vergrendeling met de sleutel te activeren? Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest simpele reden is dat het batterijtje van de sleutel leeg is. Het kan ook zijn dat een van de portieren of de achterklep niet goed dicht zit. Wanneer dit namelijk het geval is werkt de centrale vergrendeling van de auto namelijk niet.

Keyless entry bescherming

keyless entry gebruiken is natuurlijk erg handig, echter heeft elk voordeel ook zijn nadeel en is keyless entry niet geheel zonder problemen. Het signaal welke je keyless entry sleutel afgeeft, is door criminelen makkelijk deze te hacken. Hierdoor kunnen criminelen al voordat je het weet in je auto inbreken of diefstal. Een Keyless entry hoesje kun je gebruiken voor je keyless entry sleutel bewaren en zorgt dat de keyless entry niet of alleen werkt als je dicht bij de auto staat. Zo kan dit signaal niet misbruikt worden door criminelen.

 
 
 
 
 

Wat is Keyless Entry?

Bij moderne auto’s is het zelfs niet eens nodig om de sleutel te gebruiken. Bij dit zogeheten Keyless Entry, ontgrendel je alle portieren van de auto wanneer je één van de portieren opent terwijl de sleutel van de auto in de buurt is. Waar de afstandsbediening in de sleutel contact zoekt met de auto om de portieren te openen, zoekt bij het Keyless Entry systeem de auto juist contact met de sleutel.

Zodra je één van de portieren vastpakt zendt de auto een signaal uit dat wordt beantwoordt door de sleutel. De portieren van de auto worden vervolgens ontgrendeld. Bij sommige moderne auto’s met een Keyless Entry systeem kun je de auto ook starten zonder de sleutel te gebruiken. Verschillende sensoren binnen de auto merken dat de sleutel in de auto aanwezig is. Door op een start/stop knop te drukken kun je vervolgens de auto starten.

Maar wat zijn de voordelen van Keyless Entry en Keyless Go?

De hoofdreden voor het gebruik van Keyless Entry en Keyloss Go is toch echt gemak. Daarom zijn steeds meer automerken met deze techniek bezig, om de gebruiker tegemoet te komen. Dit komt van pas, wanneer je bijvoorbeeld met je handen vol boodschappen, naar jouw auto loopt en geen mogelijkheid ziet om je sleutels te pakken. Je auto ontgrendeld uit zichzelf, ideaal dus.

Sommige automerken zijn al zo ver, dat ze kunnen aflezen om welk “rijdersprofiel” het gaat. Zo weet de auto direct welke bestuurder er achter het stuur plaats neemt en past daarop de stoelpositie en favoriete radiozender voor aan. Dit is gemak in zijn puurste vorm.

Keyless entry

Is dat Keyless Entry systeem wel veilig?

Het is uiteraard lekker makkelijk om je auto te openen zonder de sleutel te gebruiken, maar is het wel helemaal veilig? Steeds meer verzekeraars en andere instanties raden het af om een Keyless Entry systeem te gebruiken.

Waarom? Vooral de wat oudere Keyless Entry systemen zijn “gemakkelijk” te kraken. Het vervelende is ook dat, wanneer je auto op deze manier gestolen wordt, er geen inbraakschade is en je dus geen hard bewijs hebt dat de auto daadwerkelijk gestolen is.

Het kan dus zijn dat de verzekeraar je geen vergoeding uitbetaald. Gelukkig kunt u het systeem uitschakelen, zo beveilig je je auto een stuk beter. Dieven hebben namelijk apparaten die het signaal van de sleutel kunnen versterken zodat het lijkt alsof de sleutel in de buurt van de auto ligt terwijl deze in werkelijkheid gewoon bij u in huis ligt. Vooral auto’s die voor 2017 zijn gemaakt lopen het risico om “gehacked” te worden.

Auto’s van na 2017 beschikken namelijk al over een veiliger Keyless Entry systeem. Wil je weten of jouw auto al over het verbeterde systeem beschikt? Neem dan contact op met de dealer.

Wil je het Keyless Entry systeem blijven gebruiken?

Pas dan onderstaande maatregelen toe om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken.
Leg de sleutels na gebruik in een stalen kistje, speciaal keyless entry hoesje of wikkel ze in aluminiumfolie. Zo'n keyless entry hoesje zorgt ervoor dat dieven het signaal niet kunnen oppikken en het niet gebruiken. Bewaar de sleutel verder niet binnen 6 meter van de buitenmuren van je huis.

Bekijk alle occasions met Keyless Entry

Negatief beeld

Hoe gevoelig is een nieuwe auto voor diefstal via keyless entry? Dat is onderzocht door een Brits bedrijf genaamd Thacham Research. De reden hiervoor is dat er steeds meer automerken op de markt komen met keyless entry en keyless start-systemen.

Volgens deskundige zijn veel auto’s met bouwjaar 2017 of eerder, een makkelijker doelwit en ook gemakkelijker te stelen. Dit komt dan ook door het keyless entry systeem. Maar wees niet bang, Thatcham heeft een veiligheidsbeoordeling gemaakt voor de consumenten. Zo weet je direct of jouw auto veilig is en of de auto die je wilt gaan kopen betrouwbaar is.

Het diefstalrisico zal voor “nieuwere” auto’s vele malen lager liggen dan de oudere modellen van 2017 en eerder. De veiligheidsbeoordeling bestaat uit technieken om misbruik van keyless entry en keyless start systemen tegen te gaan. Dit is bij veel oudere modellen onvoldoende bevonden. (<2017).

Onderzoek modellen met Keyless Entry

Het onderzoek van Thatcham is gebaseerd op de kwetsbaarheid van diefstal op keyless entry en keyless start-systemen. De auto's met keyless entry zijn beoordeeld en hebben één van onderstaande beoordelingen ontvangen:

• Zeer goed
• Goed
• Standaard
• Slecht
• Onaanvaardbaar

Uiteraard zijn niet alle modellen getest. Maar onder de geteste modellen zitten wel de nieuwere modellen van Porsche, Mercedes-Benz en BMW occasions. Deze merken zijn ook met innovatieve oplossingen bezig zoals bewegingssensoren, zodat het “moeilijker” wordt om de auto met keyless entry open te krijgen. Dat betekend dus dat een stil-liggende sleutel geen signaal af kan geven. En dus ook geen signaal kan ontvangen. Dit maakt het een stuk veiliger.

Onderstaande modellen zijn door Thatcham beoordeeld:

Auto's met Keyless Entry Zeer goed:
• Audi e-tron
• BMW 7-serie
• BMW X7
• Land Rover Evoque
• Jaguar XE
• Mercedes B-Klasse
• Porsche 911
• Porsche Macan

Auto's met Keyless Entry Slecht:
• DS 3 Crossback
• Ford Mondeo
• Hyundai Nexo
• Kia ProCeed
• Lexus UX
• Mazda 3
Toyota Corolla Hybrid
• Toyota RAV-4
Onaanvaardbaar:
• Suzuki Jimny

Wat zou je zelf kunnen doen tegen eventuele diefstal?

• Parkeer jouw auto op een opzichtige plek of in een garage
• Je kunt altijd vragen of de autodealer er softwarematig iets mee kan doen.
• Ruim je sleutels natuurlijk goed op, dus niet bij de voordeur. Signaal van de sleutel reikt tot maximaal zes meter. Houd hier dus rekening mee en berg de sleutel goed op.
• Of je laat Keyless Entry uitschakelen door de dealer. (als dit mogelijk is)
• Monteer een (extra) stuurslot
• Eventueel een goedgekeurde startonderbreker met een eigen autorisatie monteren, zo voorkom je ieder geval dat de auto wordt meegenomen.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl