Contact met Vaartland.nl

 

Wat is een dodehoek sensor en hoe werkt het?

Vaartland.nl Jelle
1 april 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Tegenwoordig zitten er een hoop veiligheidssystemen op auto’s, waaronder de dodehoeksensor die ook wel side assist wordt genoemd. Maar hoe werkt deze functie eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En waar moet je voor op letten met de dodehoek sensor? 

Hoe werkt een dodehoek sensor? 

De dodehoeksensor maakt gebruik van verschillende radarsensoren die aan de achterzijde van de auto zijn gemonteerd. Het woord radar is de afkorting van 'Radio Detection and Ranging' en in het Nederlands vertaald is dit 'radiodetectie en afstandsmeting'. Kort uitgelegd betekent dit dat een radartoestel (de sensoren in dit geval) gebundelde elektromagnetische golven in lichtsnelheid uitzendt. 

Wanneer deze golven tegen een object aanstoten, zullen deze in de vorm van echo's gereflecteerd worden en door het systeem ontvangen en geanalyseerd worden. De speciale elektronica in de auto zal deze informatie analyseren en op basis van deze informatie kan de afstand en snelheid worden bepaald. De radarsensoren beginnen met registreren vanaf een snelheid van dertig kilometer per uur of er een object zich aan de zijkant van de auto bevindt en of er een auto is die u probeert te passeren.

 
 
 
 
 

De radarsensoren meten de afstand en snelheid van het achteropkomende voertuig tot ongeveer 50 met naar achter en ongeveer 3,6 meter zijwaarts, indien het geen goed moment is om van baan te wisselen krijg je hier een melding van. De melding die wordt afgegeven krijg je zichtbaar in de buitenspiegel van de zijde waar het niet veilig is om van baan te wisselen.

Je ziet in de buitenspiegel een melding komen, dit kan in de vorm zijn van een zwak oranje licht die gaat branden of een icoon van een achteropkomende auto zwak oplichten in de spiegel.

Wanneer je de richtingaanwijzer aanzet en het geen gunstig moment is om van baan te wisselen is de melding iets minder subtiel dan wanneer je rechtdoor rijdt zonder richting aan te geven. In deze situatie zal het systeem een groot gevaar herkennen, omdat je aangeeft van baan te willen wisselen terwijl dit geen goed moment is. Het signaal zal nu door middel van een fel knipperend licht zijn om ervoor te zorgen dat je dit niet over het hoofd kan zien.

dodehoek sensor blog vaartland

Wat zijn de voordelen van de dodehoek sensor?  

De dodehoek sensor biedt u extra veiligheid bij het invoegen naar een andere rijbaan. Het komt namelijk wel eens voor dat er bij het kijken over de schouder een auto niet duidelijk te zien is omdat deze zich in ‘de blind spot’ bevindt. Met dit systeem is er nog een extra zekerheid om te bevestigen dat het inderdaad veilig is om in te voegen.                 

Om te voorkomen dat het licht signaal hinder zal veroorzaken is het in veel van de gevallen ook mogelijk om de intensiteit van het licht te regelen en deze naar persoonlijke voorkeur af te stellen.                                                                        

Bij het rijden met een aanhanger zal het radarsysteem zich automatisch uitschakelen als er een verbinding wordt gemaakt met de van fabriek af gemonteerde aanhangercontactdoos. Wanneer de stekker wordt losgekoppeld zal het systeem ook gelijk weer werken.         

Het rijden met een auto die is uitgerust met een dode hoek sensor went erg snel. Het is een fijne gadget die ervoor zorgt dat je minder snel een achteropkomende auto over het hoofd zal zien en wanneer je vervolgens in een auto rijdt zonder dode hoek sensor zal je deze ook zeker gaan missen. 

Waar moet je op letten bij het gebruiken van de dodehoek sensor? 

Het is natuurlijk erg handig en het werkt in de praktijk ook erg fijn maar toch zijn er mensen die er anders over denken. De American Automobile Association is namelijk van mening dat de dode hoek sensor niet snel genoeg werkt en dit tot ernstige ongelukken kan lijden. De dodehoeksensor moet natuurlijk als extra veiligheid gebruikt worden en dit betekent dat je altijd nog de normale handelingen moet verrichten voor het invoegen naar een andere baan.                                                                            

Het radarsysteem werkt niet op het moment dat er een aanhanger achter de auto hangt, wel wordt het systeem automatisch uitgeschakeld wanneer je een aanhanger achter de auto hangt.                                                                        

Wij raden je aan om nooit blind te vertrouwen op de extra veiligheidsassistenten en zelf ook altijd nog even goed over je schouder te kijken om te zien of er iets in je dode hoek zit! 

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl