Contact met Vaartland.nl

 

Welke typen autobekleding zijn er, en hoe maak je ze schoon?

Vaartland.nl Jelle
26 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Bekleding voor je auto heb je in allerlei soorten en maten. In deze blog lees je wat voor verschillende soorten bekleding er zijn, welke handige functies je op je auto stoelen kan hebben en hoe je de bekleding in je auto het beste schoon kan maken.

Welke soorten autobekleding zijn er?

In principe is de bekleding van de auto te onderscheiden in twee groepen: Stoffen bekleding en Leren bekleding. Leren bekleding geeft een luxere uitstraling aan je auto. Zowel leren als stoffen bekleding is verkrijgbaar in alle kleuren. Naast de kleur kan je ook speciale patronen en stiksels kiezen. Je kunt daarom het interieur van je auto geheel naar je eigen voorkeur inrichten.

Naast de hiervoor genoemde bekleding kan je er ook voor kiezen om een hoes om de bekleding van je auto heen te doen. Er zijn een heleboel universele stoelhoezen verkrijgbaar maar je kan ook op maat gemaakte stoelhoezen laten maken. Dan kan je zelf bepalen welke kleur, kleurenpatroon of zelfs print je op de stoelhoes wilt. Het voordeel van een hoes is dat dit een stuk goedkoper is dan de gehele bekleding van je auto vervangen. Bovendien kan je een hoes makkelijk schoonmaken omdat je deze in de meeste gevallen weer van de stoel af kunt halen.

Welke opties heb je voor de bekleding van je autostoel?

Tegenwoordig kan je allerlei handige snufjes in laten bouwen in je autostoelen. Bij nieuwe auto’s behoren deze opties vaak al bij de standaard. Zo kan je autostoelen nemen met stoelverwarming, ventilatie of zelfs met massagefuncties.

Auto met stoelverwarming

Het is mogelijk om stoelverwarming in je auto in te laten bouwen. Deze verwarming komt dan in het zitvlak en/of de rugsteun van de autostoel. Met behulp van een schakelaar kunt u dan de stoelverwarming aan- en uitzetten. Zo zit je lekker warm en comfortabel in de winter.

Autostoel met ventilatiesysteem

Naast de stoelverwarming kan je ook een ventilatiesysteem in laten bouwen. Dit is vooral handig voor auto’s met lederen bekleding. Leer wordt namelijk erg snel warm, en wanneer jij je auto in de zon geparkeerd hebt wordt het leer al snel heet. Met een ventilatiesysteem in de autostoel kan je het leer snel afkoelen en hoef jij niet op een hete stoel te gaan zitten.

Autostoel met massagefunctie

Bij veel luxe auto’s is deze functie al ingebouwd, maar je kunt er ook voor kiezen om een massagefunctie in je autostoel te laten inbouwen. Dit massagesysteem kan dan tijdens het rijden verschillende spiergroepen masseren. Zo kom je helemaal ontspannen aan op de plek van bestemming. 

Autostoel met Lumbaalsteun

Autostoelen kunnen voor rugklachten zorgen, zeker voor lange mensen kan het soms lastig zijn om een goede houding te vinden in een middenklasse auto. Een oplossing is dan om een lumbaalkussen in te laten bouwen. Dit is een rubberen kussen met een pompje ter hoogte van uw onderrug. Met het pompje kunt u dan het kussen naar eigen wens oppompen zodat deze voldoende ondersteuning aan uw onderrug geeft.

autobekleding blog vaartland

Het schoonmaken van je autobekleding

Het autobekleding reinigen kan je niet zo snel doen met water en zeep. Dit is namelijk al snel te nat om de bekleding van je auto mee schoon te maken. Maar hoe reinig je de bekleding van je auto dan? Dat verschilt of je een stoffen of leren bekleding hebt.

Autobekleding reparatie

Schade aan de autobekleding is een van de lastigst te repareren varianten van schade. Als de schade op een naad of kier plaatsvind kan het relatief makkelijk gerepareerd worden. Zit de schade op een open plek dan zal hiervoor een deel van de bekleding vervangen moeten worden. Het is dus beter om te voorkomen dan genezen in dit geval.

Stoffen auto bekleding reinigen

Wanneer je de stoffen bekleding van je auto wilt schoonmaken is het belangrijk dat je eerst de bekleding goed stofzuigt. Dit kan je gewoon met je eigen stofzuiger doen, het makkelijkst is om de smalste zuigmond te gebruiken, zo kan je ook de kleine hoekjes en zijkanten van de autostoelen schoonmaken.

Nadat je de bekleding volledig stofvrij hebt gemaakt kan het echte schoonmaken beginnen. Bij veel autoshops of automaterialenwinkels zoals Autovoordeelshop.nl kan je speciale schoonmaakmiddelen voor je autobekleding kopen. Deze schoonmaakmiddelen bestaan meestal uit een soort schuim want eerst in moet werken in de bekleding. Op de verpakking staat hoe lang je het middel in moet laten werken.

Een nagelborstel is ideaal voor een stoffen autobekleding schoonmaken. Pas bij het schoonmaken op dat je niet te hard schrobt, zo voorkom je schade aan je bekleding. Verwijder het schoonmaakschuim na het schrobben met een zachte doek en klaar is Kees.

Leren auto bekleding reinigen

Wanneer je leren bekleding in je auto hebt gaat het schoonmaken van je interieur iets anders. Begin wel weer met het stofzuigen van het interieur zodat al het stof en klein vuil weg is. Zo voorkom je krassen die veroorzaakt kunnen worden door kleine deeltjes los vuil. Let ook op dat je geen krassen veroorzaakt door met de zuigmond van de stofzuiger over het leer te gaan.

Voor het schoonmaken van leer heb je speciale schoonmaakmiddelen nodig die het leer niet alleen reinigen maar ook voeden zodat het soepel blijft. Wanneer je dit niet doet kunnen er scheuren in de verf of het leer zelf komen.
In tegenstelling tot het schoonmaken van stoffen bekleding breng je het schoonmaakmiddel voor leren bekleding aan met een doek door het middel er met draaiende bewegingen in te wrijven. Laat het middel weer even inwerken en neem het schoongemaakte deel vervolgens weer af met een schone doek. Je kan hier het beste een microvezel doek voor gebruiken om schade aan je leren bekleding te voorkomen. Maak je leren bekleding regelmatig schoon, zo voorkom je scheuren in het leer en houd je de auto mooi.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl