Contact met Vaartland.nl

 

Autobanden en de verschillen in kwaliteit!

Vaartland.nl Jelle
20 februari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Er is veel keuze rondom autobanden. Zo zijn er heel veel soorten en maten . Ook verschilt het nog wat voor kwaliteit banden je neemt. Je kunt natuurlijk voor de grote A-merken gaan, maar als je toch voor een iets mindere kwaliteit autoband gaat is dat ook niet erg. Je kunt er van uit gaan dat alle autobanden veilig zijn, mits ze geschikt zijn voor jouw auto!

Autobanden vergelijken

Er zijn vele autobanden merken op de markt, denk hierbij aan:

- Michelin autobanden
- Bridgestone autobanden
- Goodyear autobanden
- Continental autobanden

Bovengenoemde merken zijn wel echte A-merken en kosten iets meer dan B- of C-merken. We kunnen wel concluderen dat A-merken een langere levensduur hebben dan natuurlijk de iets mindere merken.  Niet alleen de levensduur is een belangrijk aspect, maar natuurlijk ook de betere weg prestaties moeten we niet vergeten. Sommige merken beweren ook dat hun banden veiliger zijn. Dit is moeilijk vast te stellen. Omdat alle banden aan veiligheidskwaliteiten moeten voldoen. Wel weten wij van B- en C-merken dat zij een ander rubbermengsel gebruiken dan A-merken. Maar dit zegt weinig over de veiligheid van deze banden.

Kan je autoband repareren?

Is je autoband kapot of heb je schade aan je autoband? Dan moet je deze zo snel mogelijk je autoband repareren. Ben je ver van een garage? Rijdt dan met maximaal 80 km per uur verder of schakel pechhulp in. Is de autobanden oppompen geen optie meer omdat ze gelijk leeg lopen? Rij dan vooral niet door! Dit kan zorgen voor schade aan de velgen welke aanzienlijk duurder zijn dan de banden of pechhulp inschakelen.

 

Hoe lang gaan autobanden mee?

De gemiddelde afstand die je met autobanden kunt afleggen valt tussen de 30.000 en 100.000 km. Hiermee komt de gemiddelde levensduur van autobanden op ongeveer 65.000 km bij gebruik op “normaal” wegdek.

Waarom kiezen voor een A-merk autoband?

A-merk autobanden staan vooral bekend om de lange levensduur. Ondanks dat deze banden iets meer kosten dan de B- of C-merken, is het meestal verstandig om toch voor de A-merk autobanden te gaan. Als je dit aan het einde tegen elkaar afstreept, dan zie je dat de kosten per kilometer niet veel verschilt als wanneer je een B- of C-merk hebt gereden. Zoals gezegd komt dit door de langere levensduur.

B-merken autobanden zijn goedkoper!

Ben jij iemand die weinig rijdt of op korte termijn jouw huidige auto wilt verkopen? Dan kun je het best voor een B-merk gaan. Autobanden uit dit segment worden vaak gemaakt door de fabrikanten van de bekende A-merken, maar deze banden slijten iets sneller. Ook kunnen ze tijdens het rijden meer geluid maken (bijna niet te horen). Al met al is een B-merk autoband een goede keuze, als we kijken naar prijs-kwaliteitsverhouding. Dus maak jij weinig kilometers per jaar of wil jij misschien binnenkort van je auto af? Kies dan voor B-merk autobanden.

Merken die onder het label B-merken vallen zijn:

- GT Radial autobanden
- Toyo autobanden
- Apollo autobanden
- Fulda autobanden

Zijn C-merk autobanden echt zo slecht?

Het antwoord is nee. De verschillen tussen de segmenten zijn klein, dit komt mede door de eisen die er aan banden worden gesteld. Weeg jouw banden keus dus af op jouw rijgedrag en het aantal kilometers dat je per jaar op de weg zit. Dus wanneer je niet veel rijd raden wij goedkope autobanden van B-merken of soms C-merken aan. Maar geef jij veel om jouw auto en ben jij veel op de weg te vinden. Kies dan uiteraard voor A-merk autobanden.

autobanden blog vaartland.nl

Waarop letten bij autobanden kopen?

Ben je van plan om autobanden te kopen voor jouw auto? Let dan goed op onderstaande punten, zodat je niet voor verassingen komt te staan:

- Kies altijd de juiste maat. Dit klinkt misschien raar, maar veel mensen overwegen een afwijkende bandenmaat, omdat deze “iets” goedkoper zijn. Doe dit niet, dit heeft negatieve invloed op de wegprestaties en niet te vergeten op de veiligheid!

- Je mag in Nederland met 4 verschillende bandenmerken de weg op gaan. Dit komt volgens ons het rijgedrag en veiligheid niet ten goede. In de meeste landen is het zelfs verplicht om dezelfde autobanden aan een wielas te hebben met exact dezelfde specificaties.

- Profiel van de autoband. Autobanden vervangen moet je gelijk doen wanneer je merkt dat er weinig profiel op de band aanwezig is. Dit kan andere gevaarlijke situaties opleveren.

Autobanden maten

De meeste specificaties van de autobanden staan eenvoudig op de band zelf. Laten we als voorbeeld 205/55R16 91V nemen.

- Het getal 205 staat voor de breedte van de autoband in mm.
- De 55 staat voor de verhouding tussen de hoogte en breedte van de band. Dat betekend dat de hoogte 55% van de bandbreedte bedraagt.
- De R staat voor Radiaalband. Dus het type band, betreft bandopbouw.
- 16 staat voor de velgmaat. Ook wel de buitendiameter van de velg in inches.
- Het getal 91 geeft de maximale banddruk in kilo’s weer. 91 staat gelijk aan 615kg per band.
- De V staat voor de maximale snelheid waarmee gereden mag worden. Dat is bij de V dus 240 kilometer per uur!

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl