Contact met Vaartland.nl

 

Wat is Apple Carplay of Android Auto en wat zijn de verschillen?

Vaartland.nl Peter
15 september 2019

Door Peter Bosch

Meer artikelen van Peter Bosch

Apple Carplay of Android Auto. Twee verschillende systemen die nagenoeg hetzelfde doen. Welke past het beste bij jou? Het zijn directe concurrenten van elkaar maar werken op veel punten exact hetzelfde. Maar er zijn ook enkele verschillen. Google heeft Android Auto ontwikkeld en Apple heeft Carplay bedacht. Middels beide systemen kun je via het entertainmentsysteem in je auto verschillende acties uitvoeren. Denk hierbij aan berichten versturen via spraak, navigerenen muziek luisteren. Met welke van beide systemen ben je het beste af en wat zijn de voor- en nadelen.

Hoe werkt Android Auto?

Android auto is geschikt voor telefoons die beschikken over Android 5 Lollipop of een latere versie. Het principe is heel simpel. Je sluit je toestel aan op het entertainmentsysteem van de auto en het telefoonscherm wordt gekopieerd naar je auto. Er verschijnt een vereenvoudigde versie van de interface op het scherm van je auto. De teksten van het scherm van Android Auto zijn in het Nederlands.

Via aanrakingen op het scherm of via spraakopdrachten is het mogelijk om muziek af te spelen via Play Music of Spotify. Daarnaast is het mogelijk om berichten te versturen via Telegram (Google) of WhatsApp Je kan Podcasts beluisteren en navigeren met Maps of Waze. De werking van Apple’s en Google’s software op de auto komen grotendeels overeen. Dit betekent dat op het gebied van ondersteuning inzake automerken beide merken aan elkaar gewaagd zijn.

Android Auto is eigenlijk een aangepaste versie van Android zelf, waarmee je dus ook tijdens het rijden verschillende functies makkelijk kan bedienen. Met duidelijke grote knoppen regel je bijvoorbeeld tijdens het rijden het afspelen van de muziek en ook het inplannen van de route op je navigatie gaat op een eenvoudige manier. Heeft jouw auto geen groot scherm, dan kan je jouw Android-toestel ook op een houder plaatsen en middels het toestel zelf alles bedienen.

Android Auto is beschikbaar in de volgende modellen:

Audi A3, A4, A5, A6, A7, Q2, Q5, Q7, R8, TT
Citroën C3, C4, C4 Picasso, Jumpy
Ford C-Max, Fiesta, Focus, Mondeo, Mustang, Tranist
Honda Accord, Civic, CR-V, Ridgeline, Pilot
Hyundai Azera, Tucson, Veloster, Santa Fe
Kia Cee'd, Soul, Forte, Niro, Sportage
Mercedes-Benz A-Klasse, B-Klasse, CLA-Klasse, CLS-Klasse, E-Klasse
Opel Adam, Astra, Corsa, Insignia, Karl, Mokka
Peugeot 208, 2008, 3008, 508 SW, 5008, Expert, Traveller
Renault Captur, Clio, Clio Estate, Grand Scénic, Koleos, Talisman, Twingo, Zoé, Espace, Kadjar, Scénic
Seat Alhambra, Arona, Ibiza, Leon
Skoda Fabia, Yeti, Karoq, Octavia, Superb
Volkswagen Beetle, Golf, Polo, Passat, Scirocco, Tiguan, Touran

 

Blog andoird auto 1.png

Verder werkt Android Auto bijna hetzelfde als Apple Carplay. Je verbindt je smartphone met het entertainmentsysteem in de auto en op het scherm van je auto verschijnt de interface van Carplay of Android Auto. Android Auto heeft vanaf 2018 de mogelijkheid om verschillende zoekopdrachten uit te voeren door middel van Google Assistant. Samen met Mercedes Benz, Hyundai en Kai werk Google aan de mogelijkheid om ook middels spraakopdrachten je deursloten, airco en ruitenwissers aan te sturen. Dit klinkt natuurlijk erg handig, maar dit moet zich eerst nog maar bewijzen in de praktijk. Wel zijn er plannen om in de toekomst steeds meer knoppen en handelingen via dit systeem te laten bedienen. Wat denk je van je motor te laten starten op spraak of dat je vraagt hoeveel kilometer je nog kan rijden met de huidige inhoud van je brandstoftank.

Android Auto Nederland nu beschikbaar

Google heeft Android Auto op 30 maart 2021 eindelijk beschikbaar gesteld in Nederland. Voorheen moest je de dienst nog via een omweg installeren, maar daar komt dus verandering in. Sinds Android 10 (en 11) zat de dienst overigens al standaard ingebakken in het besturingssysteem. Heb je Android auto nog niet op je telefoon staan? Dan dien je de android auto download te doen via de Play Store of middels een android auto apk mirror download. Android auto installeren op je auto is niet nodig, deze functie is wanneer deze beschikbaar is voor het model al voorgeïnstalleerd. 

Hoe werkt Apple Carplay?

Bij Carplay koppel je jouw iPhone met minimaal iOS7 met het entertainmentsysteem. Dit kan draadloos of met een zgn. lighteningkabel. Vervolgens kan je ook met dit systeem op het scherm van je auto met behulp van grote knoppen allerlei functies bedienen. Zelfs Flitsmeister heeft tegenwoordig een app waarmee je op je autoscherm de meldingen kunt zien en kan zien waar je rijdt. Berichten versturen werkt via het bekende Siri.

Updates worden middels je telefoon doorgevoerd op je scherm van je auto, je hoeft hiervoor dus geen aparte software update uit te voeren op je auto. In principe werkt alles middels het zgn. ‘Mirrorsysteem’. Niet alle IOS apps zijn apple carplay apps die ondersteund worden maar veel ontwikkelaars zijn hier mee bezig en het aanbod groeit met de dag. Apple carplay draadloos is ook steeds vaker beschikbaar en kan werken via Bluetooth of middels een draadloos opladen locatie in je auto.

Apple CarPlay is beschikbaar in de volgende modellen:

Audi A3, A4, A5, A6, A7, Q2, Q5, Q7, R8, TT
BMW 2, 3, 4, 5, 6, 7 series, X3, X4, X5, X6
Citroën Berlingo, Multispace, C3, C4, C5
Fiat 500 en Tipp (2018 modellen)
Ford C-Max, Fiesta, Focus, Transit
Honda Accord, Civic, CR-V, Ridgeline, Pilot
Hyundai Azera, Tucson, Veloster
Kia Soul, Forte, Niro, Sportage
Mercedes-Benz A-Klasse, B-Klasse, CLA-Klasse, CLS-Klasse, E-Klasse
Opel Adam, Astra, Corsa, Insignia, Karl, Mokka
Peugeot 208
Renault Espace, Kadjar, Scénic
Seat Ibiza, Leon
Skoda Fabia, Octavia, Superb
Volkswagen Beetle, Golf, Polo, Passat, Scirocco

Apple Carplay iOS 13 Update

In oktober 2019 heeft Apple een nieuwe update uitgevoerd voor Apple Carplay. Je autoscherm geeft vanaf heden verschillende widgets aan op het scherm. Zo is het mogelijk dat je meerdere apps kan weergeven op een scherm. Ook geeft het scherm automatische een lichtere weergave bij fel zonlicht. De navigatie van Apple Carplay is ook grondig gewijzigd en verbeterd.

Apple Carplay inbouwen en Android Auto inbouwen

Het is niet mogelijk om een bestaand multimedia systeem met een update te voorzien van Apple CarPlay of Android Auto. Apple carplay achteraf inbouwen in bijvoorbeeld een Audi, Volkswagen of Mercedes is wel mogelijk. Deze zogenaamde aftermarket opties worden onder andere gemaakt door Pioneer, Kenwood en Alpine. Deze zijn beschikbaar in 1-DIN of 2-DIN formaat en vervangen het multimedia systeem. Zo bieden ze de mogelijkheid om CarPlay in je auto te integreren.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl