Contact met Vaartland.nl

 

Alles wat je moet weten over Metallic Lak

Vaartland.nl Jelle
29 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

De uitstraling van de auto is, al willen we dat misschien niet altijd toegeven, een belangrijke factor in de keuze voor een auto. Je wilt toch iets moois voor je deur hebben als je er elke ochtend naar toe loopt. De kleur en specifieker nog, welke lak, speelt daar een belangrijke rol in. Een populaire keuze is dan ook de metallic lak. Deze lak kenmerkt zich door het glitter effect waardoor de kleur net wat beter naar buiten komt. Maar wat is metallic lak, is het beter dan “normale” lak en wat zijn de voor en-nadelen?

Wat is metallic lak?

Een Metallic kleur lak bestaat uit meerdere lagen: een blanke lak, de kleur, de topcoat met metaal flakes en soms een blanke lak als beschermlaag. Het is die topcoat die metallic lak zo speciaal maakt. Hierin zit een metaal flake verwerkt welke zorgt voor die kenmerkende glitter. De metaalflake kan niet zomaar verwerkt worden in normale lak/hars. Hiervoor is een hoogwaardige hars nodig. Het is deze hars die een metallic kleur lak de voordelen geeft en in veel gevallen sterker maakt dan een “normale” lak. Dit kan dus ook wel eens andersom zijn aangezien elke lak van kwaliteit kan verschillen. Een nadeel is dan wel dat metallic lak door die hars duurder is en moeilijker is om te repareren.

Verschil Metallic lak en gewone lak

Los van de extra hardheid en of je het persoonlijk mooier vindt zijn er weinig verschillen tussen de 2 genoemde lakken. Een ander voordeel is dat rond dezelfde tijd dat metallic lak populair werd ook andere ontwikkeling in de lak populair werden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de UV blocker. We hebben allemaal wel eens een rode auto gezien die door je jaren heen roze geworden is. Dit zal je bij auto’s met een metallic lak niet meer tegenkomen omdat deze dus voorzien zijn van betere UV blockers. Hetzelfde gaat overigens op voor andere laksoorten die op nieuwe auto’s zijn aangebracht. Het verschil metallic lak en gewone lak is dus het glittereffect en de hardheid van de lak.

 
 
 
 
 

Heeft mijn auto metallic lak of niet?

In principe is dit vrij makkelijk te zien door het glitter effect. Als je hier zeker van wilt zijn kun je een felle lamp gebruiken, bijvoorbeeld van je telefoon, en deze schuin langs de lak halen. Dit zal het glitter effect versterken en nog beter zichtbaar maken. Zo weet je of je metallic lak of niet hebt.

Hoe onderhoud ik mijn metallic lak en kun je krassen verwijderen?

Een ander voordeel van de metallic lak is dat door het glitter effect, de lichte krassen slecht zichtbaar zijn. Grote krasse daarentegen zijn wel lastiger weg te werken. Waar je bij andere laksoorten met een lakstift oneffenheden kan verwijderen is dat bij metallic lak lastiger. Hier zal je in veel gevallen een klein kleurverschil blijven zien.

Als je jouw auto mooi wilt houden en bijvoorbeeld wilt voorzien van een waxlaag (denk aan producten van bijvoorbeeld Turtle Wax) dan kan dat natuurlijk gewoon. Let er dan wel op dat in veel gevallen metallic lak nog een blanke lak laag extra heeft voor bescherming. Hiervoor zijn speciale soorten wax beschikbaar die beter werken met deze blanke lak.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl