Dashcams; Alles wat je moet weten

Vaartland.nl Thijs
4 februari 2021

Door Thijs

Je ziet ze steeds vaker, dashcams. In sommige landen (zoals in Rusland) wordt het door verzekeringsmaatschappijen verplicht om er een in je auto te hebben. Maar wat is een dashboardcamera nou precies? Welke opties heb je? Hoe werkt een dashcam? En wat zijn de voor- en nadelen? We vertellen het je allemaal en wat de beste dashcam is in dit blogartikel.

Wat is een dashcam?

Dashcam is eigenlijk een afkorting voor dashboard camera. En dat beschrijft gelijk wat een dashcam is. Namelijk een camera die je op het dashboard van je auto kunt plaatsen.

Dashcam voor en achter

Tegenwoordig heb je ook dual dashboardcamera's die je zowel op je dashboard als op je achterruit kunt plaatsen. Zo hou je zowel de voor- als achterkant van je auto in de gaten. Let op: Een dashcam is niet toegestaan in Oostenrijk en Portugal.

Dashcam inbouwen

Een Dashcam inbouwen is een populaire optie. Op deze manier heb je geen last van losse kabels in de auto. Ook is het dashcam systeem vaak helemaal niet zichtbaar wat het minder interessant maakt voor dieven. Het inbouwen van de dashcam duurt tussen de één tot tweer uur. Dit is afhankelijk van het type auto en installatie van een “voor of “voor en achter dashboardcamera”.

Waarom wil je een dashcam auto?

Een dashcam legt gedurende een rit beelden vast die je later kunt gebruiken voor verschillende doeleinden. De voornaamste reden dat mensen een dashboardcamera aanschaffen is om een eventueel ongeluk of botsing vast te leggen en dus bewijsmateriaal te verzamelen voor de verzekering. Maar je kan een dashcam natuurlijk ook gebruiken om een mooie route op vakantie vast te leggen. Dan is het wel handig om een dashcam te nemen met een hoge resolutie zodat je de beelden in Full HD kunt terugkijken.

Hoe werkt een dashcam?

Een dashcam neemt tijdens het rijden beelden op. Deze beelden worden meestal opgeslagen op een SD-kaart. De hoeveelheid beelden die opgeslagen kunnen worden hangt af van het geheugen van de SD-kaart. Zo heb je dashcams met 32 g b geheugen maar ook dashboardcamera's met 256 gb geheugen.

Is de geheugenkaart van vol? Dan overschrijft hij de oudste beelden eerst. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken over dat de dashboardcamera iets mist.

Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat belangrijke beelden overschreven worden. Geavanceerde exemplaren beschikken daarom over een functie die een aantal minuten van voor en na een botsing automatisch beschermen tegen overschrijving, wel zo handig wanneer je de beelden wilt gebruiken als bewijsmateriaal.

 
 
 
 
 

Beelden terugkijken

Wil je na een botsing of andere situatie de beelden van je dashcam terugkijken? Dan kan dat natuurlijk. Het verschilt echter per dashboardcamera hoe je dit kan doen. Sommige dashcams beschikken over een display, zo kan je de geschoten beelden direct op de dashboardcamera bekijken.

Bij andere dashboardcamera's moet je de beelden eerst overzetten op je laptop, tablet of mobiel. Dit kan vaak via Wifi of via een kabeltje.

dashcam blog vaartland

De verschillende dashcam functies

Je kunt een dashcam tegenwoordig niet alleen gebruiken voor het opnemen van je rit. Hieronder lees je welke opties een dashboardcamera nog meer kan hebben.

G-sensor
Een van de belangrijkste opties op een dashcam is de G-sensor. Deze sensor voelt wanneer een auto erg schokt of snel tot stilstand komt en slaat de beelden van voor en na deze schok gelijk voor je op. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat belangrijke beelden verdwijnen omdat ze overschreven worden. De meeste dashcams zijn voorzien van zo'n G-sensor.

Parkeermodus
Misschien is het jou wel eens overkomen. Je komt terug bij je geparkeerde auto en er is iemand tegenaan gereden zonder een briefje achter te laten. Een dashboardcamera met parkeermodus is vaak voorzien van een bewegingssensor en neemt vervolgens beelden op wanneer hij beweging rondom de auto detecteert. Zo kun jij terugzien wat er met je auto is gebeurd.

GPS-Functie
Met de GPS-functie kan je dashcam aangeven wat de huidige snelheid van je auto is en of je de plaatselijke snelheidslimiet niet overtreedt. Zo kun je eventueel ook aantonen dat een boete die je gehad hebt niet terecht is.

Sommige dashcams kunnen met behulp van de GPS-functie ook de locatie van flitspalen aangeven. Let er wel op dat deze functie niet toegestaan is in landen zoals Duitsland, België en Frankrijk. Gelukkig kun je deze functie wel gewoon in Nederland gebruiken.

Waarschuwingsfunctie
Tenslotte heb je ook dashboardcamera's met verschillende waarschuwingsfuncties. Zo kunnen ze je waarschuwen wanneer je te hard rijdt, wanneer je van je rijbaan af dreigt te wijken, wanneer je vermoeidheidsymptomen vertoont of wanneer er een frontale botsing dreigt.

Al met al kan het rijden met een dashcam je autorit een stuk veiliger maken.

Beste dashcam

Beste Dashcams 2021

1. AZDome AR08 Wifi Dashcam
2. AZDome PG02 Dashcam
3. Wolfbox G840s Dashcam
4. AZDome M10 Pro Dashcam
5. BlackVue DR750S Dashcam
6. Mio MiVue 798 Dashcam
7. Nextbase 522GW Dashcam

Populairste merken van de Dashcam

1. AZDome
2. BlackVue
3. Mio MiVue
4. Nextbase

Dashcam kopen?

Ben je na dit verhaal overtuigd en wil je graag een dashboardcamera kopen? Dan kan je terecht bij een heleboel aanbieders. Ook voor een eventuele dashcam tests of dashcam reviews. Vooral bij Bol.com en Coolblue hebben ze een ruim aanbod.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl