Contact met Vaartland.nl

 

Auto start niet door kou uitleg hoe u auto startkabels op uw accu

Vaartland.nl Jelle
21 februari 2024

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Auto accu leeg

In de winter is er een vergrote kans dat uw auto niet start.  Wanneer uw auto niet start en hij maakt een tikkend geluid zoals de volkswagen aan het begin van het filmpje. Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door de kou. De kou zorgt ervoor dat de accuspanning van uw auto lager wordt, dit kan resulteren in het niet of slecht starten van de auto. Bij extreme kou kan het zijn dat heel veel auto accu 's er last van hebben. Normaliter hebben we hier in Nederland niet heel veel last van "extreme" kou.

Uiteraard moet u er wel rekening mee houden dat het wel kan vriezen in ons land. De lichte vorst die in Nederland toch vaak voorkomt kan er voor zorgen dat uw oudere accu, een accu die enige tijd niet gebruikt is, het kan begeven of kan resulteren in een te lage accuspanning. 

Accu leeg controleren

Het is heel makkelijk om te checken of uw auto accu het begeven heeft. Indien je de sleutel omdraait zul je niks horen. Om echt zeker te zijn van je zaak zet je even de lichten aan van de auto. Werken de autolichten ook niet dan kun je ervan uitgaan dat de accu stuk is van de auto. Je zou het nog kunnen proberen met een acculader, hierbij moet u denken aan startkabels, starthulp auto accu(ook wel accupack genoemd) of een druppellader voor een auto. Wanneer de auto niet te lang zonder spanning heeft gestaan zal hij het weer gaan doen. De auto doet vanzelf de accu opladen tijdens het rijden. Wanneer je een flinke rit maakt en de accu kan daarna nog niet uit zichzelf de auto starten, dan moet u de accu vervangen.

Lage accu spanning

Wanneer de accu toch nog wat spanning overheeft zult u de startmotor horen rondgaan. De motor zal alleen niet aanslaan doordat de spanning te laag is in de accu waardoor de startmotor onvoldoende kracht heeft om de auto te starten. Je heb een acculader nodig om de accu te kunnen opladen van de auto.  Als de auto weer start raden wij u wel aan de accu te laten doormeten in een garage. Aan de hand van het resultaat kan worden besloten of de accu vervangen moet worden.

Acculader

Meestal is de eenvoudigste oplossing om de auto te starten met startkabels, zorg er wel voor dat u altijd startkabels voor de auto bij u heeft. Misschien ben je zelf in het bezit van een tweede auto anders kun je de startkabels aansluiten op de auto van behulpzame buren. De werkwijze voor het aansluiten van de startkabels is als volgt.

Auto accu opladen

Wat als je accu auto leeg is en opladen middels rijden geen optie is? Dan zijn er meerdere manieren van een auto accu opladen mogelijk. Dit kan behulp van startkabels en een hulpauto of met behulp van een accubooster.

De meest gebruikte manier van een accu auto opladen is middels de startkabels. Er bestaan verschillende soorten startkabels. Startkabels kunnen namelijk verschillen in dikte. Dikkere kabels (25 mm) voor zwaardere (diesel) motoren en dunnere kabels (15 mm) voor lichtere motoren zoals personenauto's en motoren.

Hoe moet je een startkabel aansluiten

1. Zet de rode klem op de accu op de pluspool (+) van een lopende auto
2. Zet de overgebleven rode klem pluspool (+) van de lege auto accu
3. Zet de zwarte of blauwe klemmen op de minpool (-) van de lopende auto
4. Zet de overgebleven klem op een ongelakt blank stuk metaal van de auto met de lege accu
5. Laat de lopende auto een paar minuten draaien zodat de accu van de voorheen lege auto vol genoeg is
6. Start vervolgens uw auto met de lege accu
7. Laat de motor lopen en haal de startkabels voorzichtig weer los.

Let op dat je de kabels elkaar niet laat raken wanneer er nog een klemvast zit. Dit kan leiden tot kortsluiting of een vonkenregen.

Alternatieve acculader oplossingen

Andere oplossingen om de auto te starten zijn met een starthulp auto accu(word ook wel accupack genoemd).  Sluit hier ook weer de rode kabel aan op de plus en vervolgens de zwarte kabel op de min. Waarschijnlijk zit er een schakelaar op de accupack die u even moet aanzetten voordat u de auto weer kunt starten. Wanneer u in het bezit bent van een druppellader voor een auto kunt u deze ook gebruiken op de zelfde wijze.  Dit gaat echter langzamer en Vraagt even geduld.

Lees meer handige blogartikelen
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl