Contact met Vaartland.nl

 

Het vervangen van een v-snaar

Vaartland.nl Gert Jan
7 maart 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

· Wanneer V-snaar vervangen?
· Kosten van vervanging
· V-snaar zelf vervangen
· De V-snaar controleren

 

Een V-snaar is een riem die zorgt voor de aandrijving van machines. De multiriem/ V-snaar zorgt ervoor dat de dynamo, stuurbekrachtiging en de aircopomp worden aangedreven. Over het algemeen zitten er in moderne auto s geen v-snaar meer maar een multiriem.

Wanneer V-snaar vervangen? (wanneer de riem)

Wat moet je doen als je auto een hard piepend geluid maakt tijdens het rijden? Je raad het al! Vaak is dit de V-snaar of multiriem. Is het wel de V-snaar of verzin je maar iets? Je kan het ook zien dat er scheurtjes in zitten of de snaar of riem is uitgedroogd.

Als er geen scheurtjes in zitten of tekenen van slijtage, kun je nog steeds wat onderhoud uitvoeren. Zo is het slim om toch even wat kaarsvet of WD40 erop te doen. Dit helpt op de lange termijn.

Hierdoor hoef je misschien je V-snaar minder snel te vervangen. Je wilt tenslotte dat hij goed werkt.

Het kan ook voorkomen dat je er tijdens een onderhoudsbeurt achter komt. Daarnaast is er geen algemene regel na hoeveel tijd je je V-snaar moet vervangen.

Wel kunnen we een inschatting geven. Op de vraag na hoeveel km de V-snaar van je occasion vervangen? Geven wij het antwoord: na ongeveer 65.000 is het verstandig om hem in de gaten te houden.

V snaar vervangen Vaartland.nl

Kosten van vervanging (multiriem vervangen kosten)

Wat kost een V-snaar vervangen? De prijs van een V-snaar is een paar tientjes. De prijs van een multiriem ligt wel ietsje hoger. Een multiriem kost namelijk rond de 50 euro.

Deze moet natuurlijk ook gemonteerd worden. Dit brengt kosten met zich mee. We gaan hier uit van een tarief van €40 per uur. Deze klus duurt meestal een half uur dus kunnen we uitgaan van minimaal €60.

Het is ook verstandig om de spanrol en de geleiderollen te laten vervangen. Dit is slim om tegelijkertijd te doen. Dit kan op de lange termijn voordelig zijn. Op deze manier hoef je niet nog een keer naar de garage.

Als we kijken naar de arbeidskosten, raden wij het aan om het in 1 keer te doen. Zo bespaar je geld en tijd. En laten we eerlijk zijn, wij als Nederlanders houden wel van geld besparen.

 
 
 
 
 

 

V-snaar zelf vervangen

Het is ook mogelijk om zelf de V-snaar te vervangen. Om de V-snaar te vervangen moet de die ontspannen zijn. Dit kan je doen door de spanrol met een bout te vergrendelen.

Daarna is het slim om een foto te maken hoe de overgang is tussen de delen. Op deze manier weet je hoe je de nieuwe V-snaar er in kan zetten. Vervolgens kan je hem over de poelies trekken. In het echt is het wat complexer dan we nu uitleggen natuurlijk.

Bij scooters speelt de V-snaar, ook bekend als de aandrijfriem (v riem), een grote rol in het overbrengen van de kracht van de motor naar het achterwiel. Net zoals bij auto's, is het mogelijk om zelf de V-snaar van je scooter te vervangen. Dit vergt wel een iets andere aanpak vanwege de compacte bouw en de specifieke configuratie van scooters.

Hoewel de basisstappen relatief eenvoudig klinken, is de werkelijkheid vaak complexer. Elke scooter heeft zijn eigen specifieke opbouw en vereisten voor het vervangen van de V-snaar. Daarbij komt dat sommige modellen speciaal gereedschap vereisen om bijvoorbeeld de koppeling of de poelies vast te houden tijdens het vervangen van de snaar. Het is daarom altijd een goed idee om de handleiding van je scooter model te lezen of een tutorial te kijken.

 

De V-snaar controleren

Het is slim om regelmatig de spanning van de V-snaar of multiriem zelf te controleren. Dit is een eenvoudige maar cruciale stap in het onderhouden van je auto. Aangezien deze riemen een essentiële rol spelen in de werking van verschillende onderdelen. Denk hier aan de dynamo, de waterpomp, de stuurbekrachtiging en de airconditioning.

De algemene richtlijn voor de juiste spanning is dat je de riem ongeveer 1 centimeter moet kunnen indrukken. Als de riem te strak of te los zit, kan dit leiden tot een inefficiënte werking van de motor, verhoogd brandstofverbruik of zelfs ernstige schade aan de motor.

 
Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl