Contact met Vaartland.nl

 

Het vervangen van een v-snaar

Vaartland.nl Peter
31 december 2021

Door Peter Bosch

Meer artikelen van Peter Bosch

Een V-snaar is een riem die zorgt voor de aandrijving van machines. De multiriem/ V-snaar zorgt ervoor dat de dynamo, stuurbekrachtiging en de aircopomp worden aangedreven. Over het algemeen zitten er in de wat nieuwere auto’s geen v-snaar meer maar een multiriem.

Wanneer V-snaar vervangen

Wanneer je auto een soort hard jankend/ piepend geluid maakt dan weet je dat het tijd is om je V-snaar of multiriem te vervangen. Daarnaast kan je het ook zien dat er scheurtjes in zitten of de snaar of riem is uitgedroogd. Als er nog geen scheurtjes te zien zijn kan je er nog wel even mee doen door er kaarsvet of WD 40 op te doen.

Natuurlijk kan het ook voorkomen dat het bij een onderhoudsbeurt aan het licht komt dat de V-snaar aan vervanging toe is. Daarnaast is er geen algemene regel na hoeveel tijd je je V-snaar moet vervangen maar we kunnen wel een inschatting geven. Op de vraag; na hoeveel km de V-snaar vervangen? Geven wij het antwoord: na ongeveer 65.000 is het verstandig om hem in de gaten te houden.

V snaar vervangen Vaartland.nl

Kosten van vervanging

We komen nu op de vraag; Wat kost een V-snaar vervangen? De prijs van een V-snaar is een paar tientjes. De prijs van een multiriem ligt wel ietsje hoger. Een multiriem kost namelijk rond de 50 euro. Uitgaande van een montage van een half uur tegen een tarief van 40 euro, betaal je dus minimaal 60 euro.

Als je de V-snaar of multiriem laat ververvangen is het ook verstandig om de spanrol en de geleiderollen te laten vervangen. Dit kan op de lange termijn voordelig zijn zo hoef je niet nog een keer naar de garage. Als we kijken naar de arbeidskosten raden wij het aan om het dus toch in één keer mee te nemen.

 
 
 
 
 

V-snaar zelf vervangen

Als je handig bent en je wilt het graag zelf aanpakken dan is het ook mogelijk om zelf de V-snaar te vervangen. Om de V-snaar te vervangen moet de die ontspannen zijn. Dit kan je doen door de spanrol met een bout te vergrendelen. Daarna is het slim om een foto te maken hoe de overgang is tussen de delen. Op deze manier weet je hoe je de nieuwe V-snaar er in kan zetten. Vervolgens kan je hem over de poelies trekken. In het echt is het wat complexer dan we nu uitleggen natuurlijk.

De V-snaar controleren

Het is ook goed om zelf af en toe de spanning van de V-snaar of de multiriem te checken. De standaard is ongeveer 1 centimeter indrukken dan is die goed. Daarnaast kan je even kijken of er geen slijtageplekken zijn.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl