Contact met Vaartland.nl

 

Het uitlijnen van je auto is belangrijker dan je denkt

Vaartland.nl Gert Jan
27 maart 2024

Door Gert Jan Drent

Meer artikelen van Gert Jan Drent

Wat is uitlijnen auto? (auto uitlijnen)
Auto uitlijnen kosten (uitlijnen kosten auto)
Wanneer auto uitlijnen?
Hoe vaak auto uitlijnen?
Banden uitlijnen (banden uitlijnen kosten)

 

Als je merkt dat je occasion tijdens het rijden niet zo lekker rijdt zonder duidelijke problemen, zoals trillende wielen of een haperende motor, maar gewoon anders voelt. Misschien is er dan iets aan de hand.

Het kan zijn dat het sturen niet zo strak gaat of dat je occasion niet zo soepel rijdt, met een stuur dat te licht of juist te zwaar is, of dat je auto naar een kant trekt.

Ook als je ziet dat je banden sneller slijten dan normaal, vooral meer aan de zijkanten dan overal gelijk, dan kan het zijn dat je occasion uitgelijnd moet worden.

Maar wat betekent dat eigenlijk, uitlijnen? Wat kost het, hoe vaak moet het, hoe lang duurt het en waarom is het nodig...

 
 
 
 
 

Wat is uitlijnen auto (auto uitlijnen)

Je auto uitlijnen is een vak apart dat zich volledig richt op het onderstel van je auto. Het onderstel van je auto is een geheel van onderdelen die de wielen in een bepaalde stand houden voor optimale rijeigenschappen.

In de ideale situatie is de wielstand zo afgesteld dat je wielen exact recht op het wegdek staan. Als deze stand afwijkt van het ideaal, dan zal een specialist de wielen en onderdelen van je ophanging opnieuw af stellen met specialistische apparatuur.

De specialist monteert dan meetapparatuur op de wielen van je auto, meet de stand door en vergelijkt deze vervolgens met de door de fabrikant opgegeven waarden.

Als de stand van je wielen niet overeenkomen met de voorschriften van de fabrikant, dan worden de wielen gecorrigeerd door de ophangingsonderdelen te verstellen.

Auto uitlijnen kosten (uitlijnen kosten auto)

Een goed uitgelijnde auto zorgt voor optimaal rijplezier, veilige rijeigenschappen, beperken je bandenslijtage (en brandstofverbruik door minder rolweerstand van je wielen) en besparen je al met al kosten.

Uitlijnen auto kosten zijn ongeveer € 95, afhankelijk van de garage waar je het laat doen. Die prijs is nog altijd minder dan het vervangen van alle vier de banden die overmatig versleten zijn door een niet goed uitgelijnde auto. 

Vaak duurt het uitlijnen ongeveer een half uur dus je kan er op wachten in de werkplaats.

Wanneer auto uitlijnen

De grote vraag is natuurlijk wanneer uitlijnen auto. Bij het vervangen of wisselen van je banden doe je er verstandig aan om dit te doen.

Er wordt immers gewerkt aan je auto, er komt bij het monteren kracht te staan op de onderdelen van het onderstel en er is een kans dat dit effect heeft op de stand van je wielen.

Normaal gebruik van je auto en de slijtage die daarbij komt kijken heeft ook uitwerking op de stand van je wielen. Dus de wielstand controleren en uitlijnen bevelen we je aan.

Er zijn nog meer momenten te benoemen, want de wielstand van je auto kan altijd tussentijds wijzigen. De momenten zijn:

• Wanneer je auto niet uit zichzelf in een rechte lijn rijdt;

• Als je stuurwiel te licht of te zwaar beweegt tijdens het sturen;

• Als een wiel een stoeprand heeft geraakt of hard in een put is terechtgekomen;

• Als er reparaties of vervangingen zijn gedaan aan de wielophanging of onderstel van je auto;

• Je stuur scheef staat als de auto in een rechte lijn rijdt;

• Als je auto een kant op trekt en je telkens moet bijsturen om rechtuit te gaan;

• Als je een keer een aanrijding hebt gehad, want de kracht van een aanrijding werkt door in de ophanging en onderstel van je auto;

• Als je auto niet stabiel rijdt en snel van richting verandert bij oneffenheden op de weg zoals drempels, slecht wegdek, spoorvorming etc.;

• Als je stuur niet automatisch terugdraait naar de middenstand als je een bocht uit rijdt, en;

• Als je de banden van je auto schuin afslijten op de randen (ook wel bekend als ‘cuppen’) in plaats van evenredig over het gehele profieloppervlak.

Hoe vaak auto uitlijnen

Hoe vaak je moet uitlijnen hangt af van de rijomstandigheden, je eigen rijstijl, de staat van onderhoud van je auto, slijtage en natuurlijk hoe veel kilometers je rijdt per jaar.

Hoe meer kilometers je rijdt, hoe vaker je banden moet vervangen en onderhoud uit laat voeren. Ook voor de wintersporters onder ons geldt natuurlijk om je auto te laten controleren en uitlijnen als je je winterbanden laat monteren.

Onze boodschap: laat de stand van je wielen vaak controleren en uitlijnen! Zo ben je verzekerd van een goed sturende auto die dit blijft doen zoals je gewend bent.

Banden uitlijnen (banden uitlijnen kosten)

Banden uitlijnen betekent het afstellen van de wielen van je auto zodat ze perfect recht staan ten opzichte van de weg en elkaar.

Dit proces zorgt ervoor dat je banden gelijkmatig slijten en dat je auto rechtuit rijdt zonder naar een kant te trekken. Een monteur controleert en past de stand van de wielen aan volgens de fabrieksspecificaties.

Goed uitgelijnde banden leiden tot een soepeler rijervaring, minder slijtage aan de banden en een betere brandstofefficiëntie. Het is een belangrijke procedure voor de veiligheid en het onderhoud van je voertuig.

De kosten voor het uitlijnen van je banden kunnen variëren afhankelijk van waar je woont, het type auto dat je hebt, en waar je het laat doen. Over het algemeen liggen de prijzen voor een standaard uitlijning tussen de €50 en €120.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl