Contact met Vaartland.nl

 

Het uitlijnen van je auto is belangrijker dan je denkt

Vaartland.nl Dyanne
1 april 2020

Door Dyanne van der Welle

Meer artikelen van Dyanne van der Welle

Stel dat je aan het rijden bent met je auto en hij rijdt toch wat anders dan normaal. Niet dat je wielen trillen of je motor niet naar behoren werkt, maar dat er gewoon iets niet in de haak is. Je auto reageert simpelweg niet zo goed op je stuurbewegingen als normaal en de auto rijdt niet prettig. Hij stuurt te licht, te zwaar of trekt de auto naar links naar of rechts.

Of het valt je op dat je nieuwe banden wel erg snel slijten de laatste tijd en dan vooral op de randen in plaats van mooi over het gehele profiel. Goede kans dat je auto een keer uitgelijnd moet worden. Maar wat is uitlijnen auto precies, wat kost uitlijnen auto en wanneer moet je dit doen? In dit blogartikel leggen we je uit wat dit precies is, wat het kost, hoe vaak je het moet doen, hoe lang het duurt en waarom je het moet doen.

 

 
 
 
 
 

Wat is uitlijnen auto

Je auto uitlijnen is een vak apart dat zich volledig richt op het onderstel van je auto. Het onderstel van je auto is een geheel van onderdelen die de wielen in een bepaalde stand houden voor optimale rijeigenschappen. In de ideale situatie is de wielstand zo afgesteld dat je wielen exact recht op het wegdek staan. Als deze stand afwijkt van het ideaal, dan zal een specialist de wielen en onderdelen van je ophanging opnieuw af stellen met specialistische apparatuur.

De specialist monteert dan meetapparatuur op de wielen van je auto, meet de stand door en vergelijkt deze vervolgens met de door de fabrikant opgegeven waarden. Als de stand van je wielen niet overeenkomen met de voorschriften van de fabrikant, dan worden de wielen gecorrigeerd door de ophangingsonderdelen te verstellen. Als de ophangingsonderdelen, zoals bijvoorbeeld een stuurkogel of fuseekogel, versleten zijn moeten deze vervangen worden omdat het voertuig anders niet goed uitgelijnd kan worden.

Auto uitlijnen kosten

Een goed uitgelijnde auto zorgt voor optimaal rijplezier, veilige rijeigenschappen, beperken je bandenslijtage (en brandstofverbruik door minder rolweerstand van je wielen) en besparen je al met al kosten. Uitlijnen auto kosten ongeveer € 70,- (afhankelijk van de garage waar je het laat doen) en die prijs is nog altijd minder dan het vervangen van alle vier de banden die overmatig versleten zijn door een niet goed uitgelijnde auto. Hoe lang duurt het uitlijnen van een auto? Vaak duurt het uitlijnen ongeveer een half uur dus je kan er op wachten in de werkplaats.

auto uit laten lijnen blog vaartland

Wanneer auto uitlijnen

De grote vraag is natuurlijk wanneer uitlijnen auto. Bij het vervangen of wisselen van je banden doe je er verstandig aan om dit te doen.

Er wordt immers gewerkt aan je auto, er komt bij het monteren kracht te staan op de onderdelen van het onderstel en er is een kans dat dit effect heeft op de stand van je wielen. Normaal gebruik van je auto en de slijtage die daarbij komt kijken heeft ook uitwerking op de stand van je wielen. Dus de wielstand controleren en uitlijnen bevelen we je warm aan.

Er zijn nog meer momenten te benoemen, want de wielstand van je auto kan altijd tussentijds wijzigen. De momenten zijn:

• Wanneer je auto niet uit zichzelf in een rechte lijn rijdt;

• Als je stuurwiel te licht of te zwaar beweegt tijdens het sturen;

• Als een wiel een stoeprand heeft geraakt of hard in een put is terechtgekomen;

• Als er reparaties of vervangingen zijn gedaan aan de wielophanging of onderstel van je auto;

• Je stuur scheef staat als de auto in een rechte lijn rijdt;

• Als je auto een kant op trekt en je telkens moet bijsturen om rechtuit te gaan;

• Als je een keer een aanrijding hebt gehad, want de kracht van een aanrijding werkt door in de ophanging en onderstel van je auto;

• Als je auto niet stabiel rijdt en snel van richting verandert bij oneffenheden op de weg zoals drempels, slecht wegdek, spoorvorming etc.;

• Als je stuur niet automatisch terugdraait naar de middenstand als je een bocht uit rijdt, en;

• Als je de banden van je auto schuin afslijten op de randen (ook wel bekend als ‘cuppen’) in plaats van evenredig over het gehele profieloppervlak.

Hoe vaak auto uitlijnen

Hoe vaak je moet uitlijnen hangt af van de rijomstandigheden, je eigen rijstijl, de staat van onderhoud van je auto, slijtage en natuurlijk hoe veel kilometers je rijdt per jaar. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe vaker je banden moet vervangen en onderhoud uit laat voeren. Ook voor de wintersporters onder ons geldt natuurlijk om je auto te laten controleren en uitlijnen als je je winterbanden laat monteren.

Onze boodschap: laat de stand van je wielen vaak controleren en uitlijnen! Zo ben je verzekerd van een goed sturende auto die dit blijft doen zoals je gewend bent.

Uiteraard kunnen wij dit ook voor je verzorgen als je bij ons je nieuwe occasion aanschaft zodat je kan vertrekken met een goed sturende auto. Uitlijnen bevordert namelijk je rijplezier aanzienlijk. We helpen je hier graag mee tijdens je bezoek in onze showroom of website!

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl