Contact met Vaartland.nl

 

Wat ben je verplicht in de auto te hebben?

Vaartland.nl Jelle
5 augustus 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Vraag jij je af: wat ben je verplicht in de auto te hebben? Middels deze blog geeft Vaartland.nl graag antwoord op jouw vragen zoals: hoeveel veiligheidshesjes in auto, wat heb je nodig in de auto of is een verbanddoos verplicht in de auto?

Wat ben je verplicht in de auto te hebben?

In Nederland zijn de regels net even anders dan in andere Europese landen. Je bent in Nederland als automobilist niet verplicht om bepaalde veiligheidsartikelen bij je te hebben. Je krijgt dan ook geen boete als je geen veiligheidshesjes in de auto hebt. Conclusie over wat moet ik in mijn auto hebben? Wettelijk ben je tot niets verplicht en riskeer je dus geen boete.

Auto benodigdheden

  • Gevarendriehoek: dit is eigenlijk een vreemde regel, want je ben in Nederland niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto te hebben. Echter, als je pech hebt of een ongeluk hebt gehad ben je wel verplicht om een automobilisten te waarschuwen middels een gevarendriehoek. Deze regel geldt alleen als de gevarenlichten niet werken of zijn uitgeschakeld. Mochten jouw gevarenlichten niet werken? Dan ben je wel verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen (ongeveer 30 meter is voldoende). 
  • EHBO-doos: mocht er wat gebeuren onderweg, dan heb je in ieder geval een aantal spullen bij je. In geval van nood kan je dan eventueel handelend optreden en dit geeft toch wel een prettig gevoel. Is een verbandtrommel verplicht in de auto? Nee, dat is het niet. Is het verstandig om deze bij je te hebben? Ja, dat is het zeker. 
  • Veiligheidshesje: In Nederland hoef je geen veiligheidshesjes in je auto te hebben. Ook hoef je deze niet te gebruiken tijdens pech of een ongeval. Voor iedereen zijn veiligheid adviseren wij het alleen wel om voor iedere passagier een veiligheidshesje in de auto te bewaren. 
  • Lampen: Bij de vraag: wat heb je nodig in de auto kom je waarschijnlijk niet op het idee om reservelampen mee te nemen. Alhoewel het niet verplicht is om deze in de auto te hebben, is het wel verstandig. Mocht er een lamp kapotgaan en de politie zet je aan de kant. Dan kan je een boete voorkomen door het lampje direct te vervangen. 
  • Documenten: Welke documenten in de auto heb ik nu daadwerkelijk nodig? Zijn hier regels voor? Allereerst is verstandig om je rijbewijs altijd bij je te dragen.
  • Lifehammer (ruitentikker): Ook wel bekend als Autoraam noodhamer. Een hamer die niet verplicht is maar je eigenlijk niet mag missen in je auto. Een ruitentikker kan het verschil maken tussen leven. Met een Lifehammer kan je je autoramen gemakkelijk doorslaan als je in nood je voertuig moet verlaten, bijvoorbeeld als je auto te water is. Veel noodhamers hebben ook over een speciaal mes waarmee je, je autogordel kan doorsnijden.

Verplicht in de auto hebben

Rijbewijs verplicht in je auto

Word je aangehouden en je kan het rijbewijs niet laten zien, dan riskeer je een boete van €95,- (vanaf 2019). Een kopie is ook niet voldoende en het rijbewijs moet altijd goed leesbaar zijn.

Naast het rijbewijs denk je waarschijnlijk welke papieren moet je bij je hebben in de auto. Het kentekenbewijs moet je vaak wel bij je hebben, want net zoals de regels over het rijbewijs kan je vanaf 2019 een boete riskeren van €45,- als je het kentekenbewijs niet kan tonen.

Is het verstandig om je rijbewijs in de auto te bewaren? Nee, dat kan je beter niet doen. Bij diefstal bijvoorbeeld kan dit in je nadeel werken. Het advies is dan ook om deze in je portemonnee te dragen. Sinds een aantal jaren is het gelukkig een kaart geworden en deze kan je goed bewaren in jouw portemonnee.

Naast al deze adviezen over het rijbewijs en kentekenbewijs. Is het ook verstandig om een schadeformulier (Europees Schadeformulier) bij je te hebben. Wanneer je dan een ongeluk(je) hebt, kun je deze direct laten invullen door de andere bestuurder. 

Kaart in de auto

Ook is het handig om je groene kaart in de auto te bewaren. Op deze kaart staat belangrijke informatie voor de verzekering zoals contact- en verzekeringsgegevens.

Tot slot wat betreft welke papieren moeten in de auto liggen. Het wordt aangeraden om het APK-keuringsrapport in de auto te bewaren. Waarom? In het buitenland is het verplicht en het zou toch zonde zijn als je op vakantie gaat en je vergeet het rapport. Hierover lees je straks meer bij wat meenemen op vakantie auto.

Verplicht in auto

Conclusie wat betreft wat heb je nodig in de auto in Nederland? Eigenlijk is niks verplicht, maar toch riskeer je een boete als je bepaalde zaken niet kan tonen. Wij adviseren jullie dus nogmaals wat moet ik in mijn auto hebben? Gevarendriehoek, veiligheidshesjes, reserve lampen, rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart, Europees schadeformulier en het APK-keuringsrapport.

Wat meenemen op vakantie auto  

Voordat wij op vakantie gaan bereid jij je vast graag voor. In het buitenland gelden dan ook andere regels als dat in Nederland gelden.

Zo kan jij jezelf de vraag stellen: wat verplicht in de auto Oostenrijk? Wat is verplicht in de auto in Duitsland? Of wat is verplicht in de auto in België? In onderstaande alinea kunnen wij je hopelijk meer vertellen over wat meenemen op vakantie auto.

Wij Nederlanders gaan niet allemaal op vakantie naar hetzelfde land en daarom wordt de uitleg per land beschreven. In ieder land gelden namelijk andere regels.

Wat is er verplicht in de auto in Duitsland?

In Duitsland is het verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek, veiligheidshesjes bij je in de auto te hebben. Ook is het verplicht om in de winter op winterbanden in Duitsland te rijden. 

Wat verplicht in de auto in België?

Het is in België verplicht om een verbanddoos, gevarendriehoek, brandblusser en bij ongevallen/pech een veiligheidshesje te huren.

Om het allemaal wat overzichtelijk te maken wordt onderstaand een overzicht weergegeven wat betreft de verplichtingen die gelden in het buiteland. Dit overzicht kan je dus goed gebruiken bij vragen, zoals: wat moet je verplicht in de auto hebben, wat moet je verplicht in de auto hebben in Duitsland etc.

Overzicht wat moet je verplicht in de auto hebben

  Verbanddoos Gevaren driehoek Gebruik veiligheidshesje Bezit veiligheidshesje Reserve lampjes Brandblusser
Verplicht in auto  België X X   X   X
Verplicht in auto  Denemarken   X        
Verplicht in auto  Duitsland X X X      
Verplicht in auto  Frankrijk   X X X    
Verplicht in auto  Griekenland X X       X
Verplicht in auto  Hongarije X X   X    
Verplicht in auto  Italië   X   X    
Verplicht in auto  Kroatië X X X X X  
Verplicht in auto  Luxemburg   X X X    
Verplicht in auto  Nederland   X        
Verplicht in auto  Noorwegen   X X X    
Verplicht in auto  Oostenrijk X X X X    
Verplicht in auto  Polen   X X X   X
Verplicht in auto  Portugal   X X X    
Verplicht in auto  Slovenië X X   X X  
Verplicht in auto  Slowakije X X X X    
Verplicht in auto  Spanje   X   X    
Verplicht in auto  Tsjechië X X X X    
Verplicht in auto  Turkije X X       X
Verplicht in auto  Zweden   X        
Verplicht in auto  Zwitserland   X        

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl