Contact met Vaartland.nl

 

Wat is lpg (liquified Petroleum Gas)?

Vaartland.nl Jelle
18 augustus 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Met aardgas kan je koken, je woning warm maken, je water opwarmen en  je kan aardgas gebruiken als brandstof voor je auto. Aardgas blijkt dan ook een veelzijdige brandstofsoort te zijn die voor veel doeleinden gebruikt kan worden en komt in veel verschijningsvormen.

Het meest als brandstof gebruikte soort aardgas voor auto’s heet lpg. Een term die je vast wel eens voorbij hebt horen komen, of hebt gezien bij een tankstation. Maar wat is lpg, wat kost lpg rijden en welke auto is geschikt voor lpg? In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten.

Liquified Petroleum Gas

De volle benaming is Liquified Petroleum Gas. Deze vorm van aardgas wordt gebruikt als brandstof in mengselmotoren voor voertuigen als auto’s, bussen, boten enzovoorts. Het is een vloeibaar bijproduct van de winning van aardolie en aardgas.

In het algemeen wordt dit type brandstof in de volksmond ‘autogas’ genoemd. Lpg wordt gemaakt door een mengsel van propaan en butaan. Afhankelijk van de buitentemperatuur worden de gassen in een bepaalde verhouding gemengd. Onder druk wordt het vervolgens vloeibaar en kan in de tank van een voertuig worden opgeslagen, om vervolgens tijdens het rijden verdampt te worden naar gas en in de motor te worden geïnjecteerd.

Een leuk detail is dat lpg een Nederlandse uitvinding is. In 1955 werd het geïntroduceerd door het bedrijf Bessel-Kok, beter bekend als BK Gas. Momenteel zijn er circa 1200 tankstations in Nederland te vinden waar je dit type brandstof kunt tanken.

Wat is LPG blog

Wat kost lpg?

Op het moment van schrijven van deze blog is de lpg prijs per liter € 0,557,-. Dat is vrij laag, maar het kan wel zo zijn dat je meer wegenbelasting (MRB) betaalt voor een auto die rijdt op liquifief petroleum gas.

Echter heb je dat verschil in een tankbeurt er makkelijk uit, dus kijk eens op de website van de wegenbelasting om te zien wat de tarieven zijn in jouw provincie. En wanneer is lpg voordelig? De vuistregel is dat het rond de 10.000 kilometers per jaar voordelig wordt om met deze brandstof te rijden.

 

 
 
 
 
 

Maar welke auto heeft lpg af fabriek of welke auto is geschikt voor lpg? Om die vragen te beantwoorden is het handig om te vermelden dat liquified petroleum gas alleen geschikt is voor voertuigen met een benzine motor.

Een motor die draait op lpg moet namelijk starten op benzine en wanneer de motor op bedrijfstemperatuur is, schakelt de motor over en rijdt er dan verder op. Dit betekent dat nagenoeg alle benzine-auto’s geschikt zijn voor lpg.

Let er wel op dat een auto op benzine omgebouwd moet worden om de motor geschikt te maken voor lpg. Wat kost een gasinstallatie voor een auto? Prijzen beginnen bij € 1.750,- en stijgen bij de grootte van de motor, aantal cilinders en soms bij een specifiek type auto.

Houd er ook rekening mee dat een motor die draait op liquified petroleum gas regelmatig afgesteld moet worden door een specialist, om te zorgen dat de lpg-installatie goed blijft werken. Een naar lpg omgebouwde motor heeft namelijk vaak aangepaste kleppen, klepzetels en een afzonderlijk smeringssysteem.

Wil je de kosten van inbouwen niet hebben? Koop dan een auto die af fabriek met een lpg uitrusting is geleverd. Vaak worden deze auto’s aangemerkt als ‘bi-fuel’ model en er zijn enkele voorbeelden te noemen:

•     Renault Clio Bi-Fuel
•     Dacia Bi-Fuel
•     Chevrolet Spark Bi-Fuel
•     Opel Bi-Fuel

Het mooie van de bovenstaande merken en modellen, is dat de merken vaak meerdere modellen hebben die op liquified petroleum gas kunnen rijden. Ook zijn de modellen altijd met een benzine tank uitgerust, zodat er altijd een reserve is als er geen gas meer voor handen is.

Hoe tank je lpg?

Om te beginnen is het altijd raadzaam om te zoeken waar je gas kunt tanken. Eerder in dit blog is aangegeven dat er circa 1200 locaties zijn in het land waar je lpg kan tanken.

De precieze locaties in Nederland (en buitenland) kan je vinden op deze site. Een tankstation waar je dit type brandstof kan tanken is vaak makkelijk te herkennen met een bord van ‘BK Gas’ en een speciale vullocatie. Ook biedt de website nog veel meer informatie over lpg.

Het tanken van lpg gaat eigenlijk net zo makkelijk en identiek als het tanken van benzine op diesel. Het enige waar je op moet letten is dat je de afzonderlijke vulopening gebruikt voor de gastank, en als je je vergist is dat geen probleem.

Een brandstofslang voor lpg heeft een eigen unieke zogenaamde ‘bajonet’ aansluiting die alleen werkt op lpg tankopeningen. Je kan dus nooit de verkeerde brandstof in je benzinetank doen. Een absoluut voordeel is dat er geen vloeibaar gas vrij kan komen tijdens het tanken, dus je zal nooit vieze handen krijgen.

Ben jij bij ons in de showroom en wil je een auto op lpg laten ombouwen? Vaartland.nl heeft een netwerk van gespecialiseerde garages met specialisten die je van dienst kunnen zijn om een dergelijke installatie vakkundig in te bouwen.

Bekijk alle occasions die rijden op LPG

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl