Contact met Vaartland.nl

 

Welke gegevens kan je opvragen met een RDW Kentekencheck?

Vaartland.nl Jelle
6 februari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Heb je een tweedehands auto op het oog of wil je jouw eigen auto verkopen? Met behulp van de kentekencheck van de RDW kan je nuttige informatie over een auto vinden. In dit blogartikel vertellen we je welke gegevens je op kan vragen via de RDW en wat precies de voordelen van zo’n check zijn.

Welke gegevens kan je opvragen met de kentekencheck?

Met behulp van de kentekencheck van de RDW kan je allerlei informatie over een voertuig opvragen. Omdat we in Nederland een privacywetgeving hebben kan je alleen informatie opvragen die niet-privacygevoelig is. Verder kan je alleen informatie opvragen over het voertuig zelf en dus niet over de eigenaar van het voertuig. Welke gegevens kan je dan wel opvragen met behulp van de kentekencheck?

De Basisgegevens

Wanneer je het kenteken van een voertuig invoert krijg je gelijk de basisgegevens van dit voertuig te zien. Dit zijn gegevens zoals het merk, model en type voertuig, maar ook het aantal eigenaren en de datum waarop de APK van dit voertuig verloopt. Verder kun je zien wanneer de auto voor het eerst in Nederland is geregistreerd en op welke datum de auto voor het laatst is overgeschreven op een andere eigenaar. Ook kun je zien hoeveel trekkracht de auto heeft en wat het maximale gewicht is wat het voertuig kan trekken. Tenslotte kan je een aantal juridische gegevens vinden over de auto. Zo kan je zien of de auto als gestolen geregistreerd staat en/of het voertuig WA-verzekerd is.

Milieu en Motor

Met behulp van de kentekencheck van de RDW kan je ook inzicht krijgen in de zuinigheid en milieuprestaties van een auto of motor. Zo kun je informatie krijgen over de CO2 uitstoot, het type brandstof waar het voertuig op rijdt én het zuinigheidslabel.

Technisch

Verder kan je een aantal technische gegevens over een voertuig opvragen. Denk hierbij aan het aantal zitplaatsen, het aantal assen de te maximaal toegestane as last van een auto.

Fiscaal

Tenslotte kan je de kentekencheck van de RDW gebruiken om achter de cataloguswaarde van een voertuig te komen. De cataloguswaarde is de nieuwprijs die je voor een auto betaald, inclusief BTW en BPM. Verder kan je ook opvragen wat de hoogte van de motorrijtuigenbelasting op een bepaald voertuig is.

rdw kentekencheck blog vaartland

Wat zijn de voordelen van een kentekencheck?

Het uitvoeren van een kentekencheck kan handig zijn wanneer je een nieuwe auto wilt kopen. Met behulp van de kentekencheck kan je al een heleboel informatie over een auto verzamelen en heb je meer zekerheid wanneer je een tweedehands auto aanschaft.

Het Nationaal Autorapport

Naast een kentekencheck kan je er ook voor kiezen om gegevens over een auto te downloaden via het Nationaal Autorapport. Bij Vaartland.nl kun je gratis een rapport downloaden wanneer je inlogt op de website. Zo kan je allerlei informatie opvragen over de occasion die je op het oog hebt. Wanneer je het Nationaal Autorapport download krijg je inzicht in de volgende gegevens.

- Algemene informatie over de auto

- Kenmerken: Merk, model, brandstof, transmissie, top snelheid etc.

- Registratie: Datum eerste toelating, aantal eigenaren, chassisnummer etc.

- Fiscaal: Wegenbelasting, Bijtelling, BPM en Catalogusprijs

- Mileu: Zuinigheidslabel, Brandstofverbruik, CO2 uitstoot

Verder vind je in het autorapport informatie over het bandenprofiel, de motor, het gewicht en de afmetingen van zowel het interieur als het exterieur.
Tenslotte kan je zien hoeveel onderhoudsbeurten de auto heeft gehad, wanneer deze hebben plaatsgevonden en een overzicht van de kilometertellerstand over de afgelopen maanden.

Handige sites om occasions te controleren

Om er zeker van te zijn dat de occasion die je op het oog hebt wel echt zo goed is als die lijkt kun je gebruik maken van verschillende websites. Deze websites geven je een eerlijk beeld over de auto. Hieronder hebben we een aantal handige websites voor je op een rijtje gezet.

1. ovi.rdw.nl

De site van de RDW zelf mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. In dit blogartikel is al uitgebreid behandeld wat je allemaal kan met de kentekencheck van de Rijksdienst Wegverkeer. Bovendien is de kentekencheck van de RDW gratis, in tegenstelling tot andere sites in dit overzicht.

2. Kentekencheck.nu

Met behulp van de site kentekencheck.nu kan je gratis een basisrapport opvragen. Daarnaast kan je door middel van betaling aanvullende rapporten opvragen die je meer informatie geven over de schadehistorie, kilometerstand, het aantal eigenaren en de aankoop en handelswaarde van de auto.

3. Kentekencheck.info

Kentekencheck.info maakt gebruik van de database van de RDW en vult deze aan met eigen gegevens maar ook data van de politie, de belastingdienst en Autozine. Op deze manier kan je een heleboel informatie vinden over de technische aspecten van de auto, maar ook over de WOK status en eventuele terugroepacties. Tenslotte kan je gratis controleren of de auto als gestolen is geregistreerd.

Lees meer handige blogartikelen

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl