Contact met Vaartland.nl

 

Een betrouwbare occasion auto kopen?

Vaartland.nl Jelle
17 januari 2020

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Het kopen van een tweedehands auto kan een spannende aangelegenheid zijn. Het blijft natuurlijk een gebruikt product. Je wil een zo goed mogelijke keuze maken en geen onverwachte rekeningen bij de garage. Een van de belangrijkste factoren is de technische staat van de auto. Of eigenlijk, welke auto gaat na aankoop onderhoud nodig hebben? En zo ja, hoeveel? Dan is het belangrijk dat je goed onderzoek doet. Wat zijn de gemiddelde reparatiekosten van een model en hoe betrouwbaar is deze?

Heb je daar gaan tijd voor? Dan hebben wij voor jou de meest betrouwbare auto’s op een rij gezet. Dit en de meeste voorkomende technische mankementen vind je in dit blogartikel.

Meest betrouwbare occasion modellen

  • Toyota Verso-S
  • Toyota Aygo
  • Toyota C-HR
  • Hyandai i20
  • Toyota Yaris
  • Toyota Auris
  • Honda Jazz
  • Lexus CT
  • Mazda CX-5
  • Suzuki Splash

Besparen op onderhoud? Koop een gebruikte auto

Welke zijn eigenlijk beter, nieuwe of tweedehands auto's? Als we merk en model buiten beschouwing houden dan heb je de minste onderhoud en kosten aan occasion's tussen de 3 en 6 jaar oud. Het voordeligste is om een auto van ongeveer 3 jaar aan te schaffen en er dan 3 jaar mee rond te rijden. Op deze manier omzeil je de grote afschrijvingskosten aan het begin van de levensduur van de auto en ben je de auto al weer kwijt voordat de kans op mankementen groter wordt.

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat een automobilist die een tweedehands auto koopt van tussen de 3 en 6 jaar oud gemiddeld 20% goedkoper uit is wanneer hij deze na 3 jaar verkoopt dan wanneer hij een nieuwe auto had gekocht. Het is dus aanzienlijk goedkoper om een betrouwbare occasion te kopen.

Meer informatie over afschrijving

meest betrouwbare occasion

Meest en-minst betrouwbare tweedehands type's

Type Auto Minst Betrouwbare auto's Meest Betrouwbare auto's
Compacte auto’s Peugeot 208 Toyota Yaris
Gezinsauto's Peugeot 308 Hyundai i30
Hoge Middenklasse Mercedes-Benz C-Class Volvo V60
Luxe Auto's Jaguar XF Mercedes-Benz E-Class
Compacte SUV's Citroën C4 Cactus Suzuki SX4 S-Cross
Middelgrote SUV's Nissan Qashqai Diesel Kia Sportage
Grote en Luxe SUV's Range Rover Toyota RAV4
MPV's Citroën C4 Picasso Mercedes-Benz B-Class
Elektrische en Hybride Auto's Tesla Model S Nissan Leaf
Coupés, Cabrio's en Sportauto's Mercedes-Benz C-Class Coupé/Cabrio BMW 2-serie Coupé/Cabrio
 
 
 
 
 

Japanse of Koreaanse auto’s zijn het meest betrouwbaar

Kijk je naar de gemiddelde reparatiekosten en hoe vaak reparaties nodig zijn, dan is de conclusie vrij duidelijk: ga voor een Japanse of Koreaanse auto. Auto’s van Toyota, Mitsubishi, Suzuki en Hyundai domineren de betrouwbaarheid-statistieken en zijn over het algemeen het meest betrouwbaar.

Gekeken wordt hier naar de gemiddelde kosten van een reparatie en hoe vaak ze voorkomen. Specifiek de Toyota Yaris en de Toyota iQ komen hier goed naar boven. In meerdere onderzoeken komen deze namelijk naar boven als het meest betrouwbare model. Slechts negen procent van alle eigenaren zei in het onderzoek van Warranty Direct dat Yaris auto vorig jaar een storing had, wat de formidabele beoordeling verklaart. Sommige modellen zoals de Mitsubishi Lancer en de Mercedes-Benz CLC hebben gemiddeld lagere kosten per reparatie maar hebben vaker reparaties nodig.

Duitse auto’s maken reputatie niet altijd waar

Waar Duitsland en degelijkheid vaak synoniemen zijn blijkt dit voor de gefabriceerde auto’s niet altijd waar te zijn. Duitse auto’s zijn zeker niet onbetrouwbaar maar vaak wel gecompliceerder dan de alternatieven. Ze zijn simpelweg vaak beter uitgerust en dus zijn er meer onderdelen die kapot kunnen gaan. Wil je de rekening bij de garage tot een minimum beperken? Dan ben je met een simpeler model zoals een Toyota Yaris occasion beter uit.

Merken als Mercedes-Benz en BMW zijn hier wel een uitzondering op. Bij deze merken worden grote stappen gemaakt om hun modellen meer betrouwbaar te maken. Het gaat dan vooral om modellen van na 2017. Beide staan in de lijst van de top 10 meest betrouwbare merken van 2019 zoals onderzocht door de Consumentenbond. Al gaat het hier wel om plek 9 en 10 met in de top 8 alleen maar Japanse of Koreaanse merken.

De betrouwbaarheidscijfers per automerk

Model Cijfer
Toyota 8,7
Suzuki 8,6
Honda 8,5
Mazda 8,5
Subaru 8,5
Hyundai 8,3
Mitsubishi 8,1
Kia 7,9
Mercedes-Benz 7,9
BMW 7,6
Ford 7,3
Nissan 7,3
Dacia 6,9
Alfa Romeo 6,8
Renault 6,7
Opel 6,6
Volkswagen 6,5
Audi 6,4
Volvo 6,2
Fiat 6,1
Peugeot 6,1
Skoda 6,1
Citroën 5,8
Seat 5,2

Veelgestelde vragen over betrouwbare occasions

Welke auto meest betrouwbaar?

Boven aan de lijst met meest betrouwbare auto's vind je de Toyota Verso-S of Toyota Yaris. Deze auto's delen veel van dezelfde onderdelen waardoor ze vaak op plek 1 of 2 staan.

Welke merken zijn betrouwbaar?

Koop je een auto van een Japans merk? Dan zit je over het algemeen goed. De top 5 meest betrouwbare merken zijn Toyota, Suzuki, Honda, Mazda en Subaru.

Welk merk auto meeste pech?

Onderaan de lijst vind je drie Europese merken. Volkswagen, Renault en Peugeot blijven probleemkinderen qua betrouwbaarheid. Dit met de kanttekening dat Volkswagen hard bezig is zijn betrouwbaarheid te verbeteren en zelf ook erkent dat dit beter moet.

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl