Een betrouwbare occasion auto kopen?

Vaartland.nl Thijs
17 januari 2020

Door Thijs

Het kopen van een tweedehands auto kan een spannende aangelegenheid zijn. Het blijft natuurlijk een gebruikt product. Je wil een zo goed mogelijke keuze maken en geen onverwachte rekeningen bij de garage. Een van de belangrijkste factoren is de technische staat van de auto. Of eigenlijk, welke auto gaat na aankoop onderhoud nodig hebben? En zo ja, hoeveel? Dan is het belangrijk dat je goed onderzoek doet. Wat zijn de gemiddelde reparatiekosten van een model en hoe betrouwbaar is deze?
Heb je daar gaan tijd voor? Dan hebben wij voor jou de meest betrouwbare auto’s op een rij gezet. Dit en de meeste voorkomende technische mankementen vind je in dit blogartikel.

Besparen op onderhoud? Koop een gebruikte auto

Welke zijn eigenlijk beter, nieuwe of tweedehands auto's? Als we merk en model buiten beschouwing houden dan heb je de minste onderhoud en kosten aan occasion's tussen de 3 en 6 jaar oud. Het voordeligste is om een auto van ongeveer 3 jaar aan te schaffen en er dan 3 jaar mee rond te rijden. Op deze manier omzeil je de grote afschrijvingskosten aan het begin van de levensduur van de auto en ben je de auto al weer kwijt voordat de kans op mankementen groter wordt.

Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat een automobilist die een tweedehands auto koopt van tussen de 3 en 6 jaar oud gemiddeld 20% goedkoper uit is wanneer hij deze na 3 jaar verkoopt dan wanneer hij een nieuwe auto had gekocht. Het is dus aanzienlijk goedkoper om een betrouwbare occasion te kopen.

Meer informatie over afschrijving

betrouwbare auto's vaartland blog

Meest en-minst betrouwbare tweedehands auto’s in alle categorieën

Type Auto Compacte auto’s Gezinsauto's Hoge Middenklasse Luxe Auto's Compacte SUV's Middelgrote SUV's Grote en Luxe SUV's MPV's Elektrische en Hybride Auto's Coupés, Cabrio's en Sportauto's
Minst Betrouwbare auto's Peugeot 208 Peugeot 308 Mercedes-Benz C-Class Jaguar XF Citroën C4 Cactus Nissan Qashqai Diesel Range Rover Citroën C4 Picasso Tesla Model S Mercedes-Benz C-Class Coupé/Cabrio
Meest Betrouwbare auto's Toyota Yaris Hyundai i30 Volvo V60 Mercedes-Benz E-Class Suzuki SX4 S-Cross Kia Sportage Toyota RAV4 Mercedes-Benz B-Class Nissan Leaf BMW 2-serie Coupé/Cabrio

 

 
 
 
 
 

Japanse of Koreaanse auto’s zijn het meest betrouwbaar

Kijk je naar de gemiddelde reparatiekosten en hoe vaak reparaties nodig zijn, dan is de conclusie vrij duidelijk: ga voor een Japanse of Koreaanse auto. Auto’s van Toyota, Mitsubishi, Suzuki en Hyundai domineren de betrouwbaarheid-statistieken en zijn over het algemeen het meest betrouwbaar.

Gekeken wordt hier naar de gemiddelde kosten van een reparatie en hoe vaak ze voorkomen. Specifiek de Toyota Yaris en de Toyota iQ komen hier goed naar boven. In meerdere onderzoeken komen deze namelijk naar boven als het meest betrouwbare model. Slechts negen procent van alle eigenaren zei in het onderzoek van Warranty Direct dat Yaris auto vorig jaar een storing had, wat de formidabele beoordeling verklaart. Sommige modellen zoals de Mitsubishi Lancer en de Mercedes-Benz CLC hebben gemiddeld lagere kosten per reparatie maar hebben vaker reparaties nodig.

Duitse auto’s maken reputatie niet altijd waar

Waar Duitsland en degelijkheid vaak synoniemen zijn blijkt dit voor de gefabriceerde auto’s niet altijd waar te zijn. Duitse auto’s zijn zeker niet onbetrouwbaar maar vaak wel gecompliceerder dan de alternatieven. Ze zijn simpelweg vaak beter uitgerust en dus zijn er meer onderdelen die kapot kunnen gaan. Wil je de rekening bij de garage tot een minimum beperken? Dan ben je met een simpeler model beter uit.

Merken als Mercedes-Benz en BMW zijn hier wel een uitzondering op. Bij deze merken worden grote stappen gemaakt om hun modellen meer betrouwbaar te maken. Het gaat dan vooral om modellen van na 2017. Beide staan in de lijst van de top 10 meest betrouwbare merken van 2019 zoals onderzocht door de Consumentenbond. Al gaat het hier wel om plek 9 en 10 met in de top 8 alleen maar Japanse of Koreaanse merken.

De betrouwbaarheidscijfers per automerk

Toyota 8,7
Suzuki 8,6
Honda 8,5
Mazda 8,5
Subaru 8,5
Hyundai 8,3
Mitsubishi 8,1
Kia 7,9
Mercedes-Benz 7,9
BMW 7,6
Ford 7,3
Nissan 7,3
Dacia 6,9
Alfa Romeo 6,8
Renault 6,7
Opel 6,6
Volkswagen 6,5
Audi 6,4
Volvo 6,2
Fiat 6,1
Peugeot 6,1
Skoda 6,1
Citroën 5,8
Seat 5,2

 

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl