Contact met Vaartland.nl

 

De Kop eraf, de voordelen van het kopen van een jonge occasion

Vaartland.nl Jelle
27 november 2019

Door Jelle Sluis

Meer artikelen van Jelle Sluis

Je bent toe aan een andere auto maar twijfelt nog tussen een nieuwe auto en een jonge occasion. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. In deze blog zetten we de plus- en minpunten voor beide opties voor je op een rijtje zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

De Voordelen van een nieuwe auto

Het aanschaffen van een nieuwe auto heeft zo zijn voordelen. Zo heb je een stuk langer garantie dan wanneer je een occasion aan zou schaffen en heb je echt het gevoel dat je in een nieuwe auto rijdt. Er hangt een nieuwe geur in de auto en er zijn geen enkele gebruikssporen zichtbaar. Daarnaast kan je vaak kiezen wat voor opties je op je nieuwe auto wilt en is de auto voorzien van de nieuwste veiligheidstechnieken. Bovendien kan je bij de aankoop van een nieuwe auto gebruik maken van een financiële regeling bij de autodealer.

Opties op een nieuwe auto

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft bestel je deze bij de dealer. Je kan dan aangeven welke specificaties en opties je op je nieuwe auto wilt hebben. Daarnaast kan je de kleur van de auto, het type interieur en andere styling van de auto kiezen zoals bijvoorbeeld de optie op xenon verlichting. Al deze opties zorgen ervoor dat jij uiteindelijk een auto krijgt die perfect op je wensen in afgesteld en je dus geen compromis hoeft te sluiten.

Financieringsmogelijkheden voor een nieuwe auto

Je hebt vaak verschillende financieringsmogelijkheden wanneer je een nieuwe auto bij de dealer aanschaft. Zo kun je bijvoorbeeld de ene helft nu betalen en de andere helft over een bepaalde tijd. Ook zijn er dealers waarbij je gespreid kan betalen en zelfs gespreid kan betalen met 0% rente. Zeker de laatste optie kan een aantrekkelijke optie zijn wanneer je een nieuwe auto aan wilt schaffen.

De nieuwste Veiligheidstechnieken
Wanneer je een nieuwe auto aanschaft is de kans groot dat deze beschikt over nieuwe technieken die het rijden een stuk veiliger maken. Zo heb je tegenwoordig systemen die je waarschuwen wanneer je je rijbaan dreigt te verlaten of wanneer er een voertuig in je dode hoek zit. Daarnaast zijn er ook al systemen die de auto voor je remmen wanneer er plotseling een object op jouw weg verschijnt.

Langere garantie op een nieuwe auto

Op een nieuwe auto heb je meestal tussen de 3 en 7 jaar garantie. Je kan er dan vanuit gaan dat, mocht er iets in de garantietermijn kapot gaan, je ervan verzekerd bent dat dit onder de garantie valt. Wat ook goed is om te weten is dat garantie overdraagbaar is. Heb je bijvoorbeeld 5 jaar garantie op je auto maar besluit je deze na 2 jaar te verkopen? Dan heeft de volgende eigenaar ook nog 3 jaar garantie op de auto.

Nadelen van het kopen van een nieuwe auto

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen aan het kopen van een nieuwe auto. Zo zit er vaak een lange levertijd op, zijn nieuwe auto’s in het algemeen een stuk duurder dan een jonge occasion. Naast de hogere prijs worden nieuwe auto’s ook sneller minder waard. Verder is de verzekering op een nieuwe auto vaak een stuk duurder en betaal je ook meer belasting voor de aanschaf van een nieuwe auto.

Lange levertijd

Omdat je een nieuwe auto kan aanpassen naar jouw voorkeuren duurt het meestal zo’n 8 weken totdat je daadwerkelijk in je nieuwe auto kunt rijden. Bij populaire auto modellen kan dit soms wel oplopen tot een jaar tijd.

Duurder dan een Occasion

Ondanks de aantrekkelijke financieringsmogelijkheden blijft het zo dat een nieuwe auto over het algemeen duurder is dan een occasion.

Snellere afschrijving

Auto’s verminderen in waarde, dit heet afschrijving. Een nieuwe auto schrijft het meeste af in de eerste 3 jaar dat erin gereden wordt. In vergelijking met een jonge occasion schrijft een nieuwe auto dus veel meer af in een korte tijd.

Grotere kosten voor Verzekering en Belasting

Omdat de waarde van een nieuwe auto vaak hoger ligt dan die van een occasion is de premie die je moet betalen voor je verzekering ook hoger. Daarnaast zijn nieuwe auto’s aantrekkelijker voor dieven wat er ook voor zorgt dat de premie omhoog gaat. Verder moet je bij de aanschaf van een nieuwe auto aanschafbelasting betalen. Deze belasting zit al inbegrepen in de nieuwprijs van de auto. Wanneer je een occasion aanschaft betaal je deze aanschafbelasting niet.

voordelen auto met de kop eraf blog

De voordelen van een Occasion met de kop eraf

Met een occasion waarvan de kop eraf is wordt een occasion bedoeld die weinig kilometers op de teller heeft staan en waar eigenlijk nog niks mis mee is. Hier zijn meerdere voordelen aan verbonden. Een occasion is meestal direct leverbaar. Daarnaast is de verzekeringspremie een stuk lager dan bij een nieuwe auto. En wanneer je een jonge occasion aanschaft heb je niet direct een APK nodig.

Direct leverbaar

In tegenstelling tot een nieuwe auto kan je een occasion vaak direct uit de showroom meenemen. Zo kan je direct over je nieuwe occasion beschikken en hoef je niet weken te wachten voordat je erin kan rijden.

Geen APK nodig

Wanneer je een jonge occasion aanschaft die op benzine rijdt en nog geen 4 jaar oud is dan heb je niet gelijk een APK-keuring nodig. Hierdoor bespaar je onderhoudskosten. Dit komt omdat in Nederland een nieuwe auto na 4 jaar pas APK gekeurd hoeft te worden. Vervolgens moet de auto 2 keer elke 2 jaar gekeurd worden en na 9 jaar moet de auto jaarlijks gekeurd worden. Wanneer je een occasion die jonger dan 4 jaar is aanschaft bespaar je dus op APK kosten.

Lagere premie voor occasions

In vergelijking tot nieuwe auto’s betaal je een stuk lagere verzekeringspremie voor een occasion. Dit komt doordat de aanschafwaarde van een occasion over het algemeen lager is dan de aanschafwaarde van een nieuwe auto.

Nadelen van het kopen van een occasion

Er zitten ook een aantal nadelen aan het kopen van een occasion. Zo kan je een tweedehands auto niet helemaal naar je eigen wensen samenstellen, moet je bij oudere occasions elk jaar een APK uit laten voeren en kan het zo zijn dat de geschiedenis van de auto niet helemaal inzichtelijk is.
Niet alle mogelijke opties
Bij de aankoop van een occasion kan het zijn dat je concessies moet doen omdat de auto er niet is in de kleur die je graag wilt of niet beschikt over alle accessoires die jij er graag op wilt hebben.

Ieder jaar APK laten keuren

Wanneer de auto ouder dan 4 jaar is moet je de occasion elk jaar APK laten keuren.

Onduidelijke geschiedenis van de occasion

Het kan zo zijn dat de onderhoudshistorie van een occasion niet helemaal duidelijk is. Zeker wanneer je de auto van een andere particulier koopt is het niet altijd zeker of wat de vorige eigenaar zegt ook daadwerkelijk klopt. Bij een nieuwe auto heb je die zekerheid vanzelfsprekend wel.

 

Tag:  

Contact met Vaartland.nl
Kan ik je helpen?
(nu bereikbaar)

Je kunt ons bereiken op ons telefoonnummer: 0182-343731

Bereikbaarheid

Veel gestelde vragen

Team Vaartland.nl